Περίληψη: Κότσι που λιώνει στο στόμα, η πικράδα της μαύρης μπύρας μαζί με καραμελωμένα δαμάσκηνα δημιουργούν την απόλυτη πρόταση για το γιορτινό τραπέζι! Δες πώς θα το φτιάξεις.
18 Δεκεμβρίου , 2024 • 1 MIN READ
18 Δεκεμβρίου , 2024 • 1 MIN READ
Περίληψη: Κότσι που λιώνει στο στόμα, η πικράδα της μαύρης μπύρας μαζί με καραμελωμένα δαμάσκηνα δημιουργούν την απόλυτη πρόταση για το γιορτινό τραπέζι! Δες πώς θα το φτιάξεις.
Ήρθε η στιγμή να ολοκληρωθεί το μενού για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Για ορεκτικό έχουμε βελουτέ σούπα κάστανο, για επιδόρπιο ένα παραδοσιακό γλυκό από τη Γερμανία και τι μας μένει; Μα φυσικά το κυρίως. Και επειδή Χριστούγεννα έρχονται δεν θα μπορούσε και η συνταγή που μας ετοίμασε ο σεφ Γαβριήλ Νικολαΐδης να μην είναι εξίσου γιορτινή. Πάμε να δούμε πώς θα φτιάξουμε «μελωμένο» χοιρινό κότσι με μαύρη μπύρα και αποξηραμένα δαμάσκηνα στη γάστρα!
2 χοιρινά κότσια
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 καρότα, κομμένα σε φέτες
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μουστάρδα
500 ml μαύρη μπύρα
200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
2-3 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο
Προετοιμάζουμε τα κότσια:
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα χοιρινά κότσια από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σοτάρουμε τα λαχανικά:
Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα καρότα. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε τα υλικά:
Ρίχνουμε τη μουστάρδα, το μέλι και το ξύδι μπαλσάμικο και ανακατεύουμε καλά. Επιστρέφουμε τα κότσια στην κατσαρόλα.
Σβήνουμε με τη μπύρα:
Προσθέτουμε τη μαύρη μπύρα, τα δαμάσκηνα, τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι. Ρυθμίζουμε το αλάτι και το πιπέρι. Φροντίζουμε η μπύρα να καλύπτει τα 2/3 του φαγητού.
Μεταφέρουμε στη γάστρα:
Μεταφέρουμε το φαγητό στη γάστρα, σκεπάζουμε καλά και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C.
Ψήνουμε:
Ψήνουμε για 2,5-3 ώρες, γυρίζοντας τα κότσια μία φορά στη μέση του χρόνου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε:
Σερβίρουμε ζεστό το κότσι με την πλούσια σάλτσα και τα δαμάσκηνα. Συνοδεύουμε με πατάτες πουρέ ή ρύζι.
Καλές γιορτές!