Περίληψη: Πριν αποφασίσεις να ανανεώσεις την τηλεόρασή σου με ένα smart μοντέλο, δες μερικούς τρόπους για να κάνεις... εξυπνότερη αυτή που ήδη έχεις!
13 Ιουλίου , 2023 • 4 MINS READ
13 Ιουλίου , 2023 • 4 MINS READ
Περίληψη: Πριν αποφασίσεις να ανανεώσεις την τηλεόρασή σου με ένα smart μοντέλο, δες μερικούς τρόπους για να κάνεις... εξυπνότερη αυτή που ήδη έχεις!
Οι έξυπνες τηλεοράσεις είναι, πλέον, ο κανόνας. Μπορεί να έχουμε πολλές νέες τεχνολογίες, τεράστιες τηλεοράσεις με τεχνολογίες όπως Quantum Dot, OLED, QD-OLED, μεταξύ άλλων, όμως όλα αυτά απλά δείχνουν την εικόνα που έρχεται είτε από τηλεοπτικό σήμα είτε από το internet. Οι μη έξυπνες τηλεοράσεις είναι είδος προς εξαφάνιση και σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν καν. Αλλά στο σπίτι μας μπορεί να υπάρχει μια (σχετικά) σύγχρονη τηλεόραση, η οποία όμως δεν είναι smart. Υπάρχει λύση; Πώς να κάνω την τηλεόραση smart;
Τι σημαίνει «έξυπνη τηλεόραση»; Με απλά λόγια μια smart TV είναι ο συνδυασμός μιας κανονικής τηλεόρασης και ενός μικρού υπολογιστή, με λειτουργίες και υπολογιστική ισχύ παρόμοια με εκείνη που βρίσκουμε σε ένα smartphone. Η κυριότερη λειτουργία μιας smart TV είναι ότι μπορεί να συνδεθεί στο Internet – προφανώς μέσω του Wi-Fi του σπιτιού – αν και αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι. Σε πρώτη φάση χρειάζεσαι και τα αντίστοιχα apps, που θα σου επιτρέψουν, για παράδειγμα, να δεις υλικό από YouTube, Netflix ή Spotify - και αυτές είναι μόνο λίγες από τις λειτουργίες.
Αν η τηλεόραση που έχεις δεν είναι smart, τότε σίγουρα δεν έχεις τίποτα από τα παραπάνω. Για αυτό το πρόβλημα, όμως, υπάρχει λύση. Για την ακρίβεια υπάρχουν πολλές λύσεις. Δική σου θα είναι η απόφαση ποια από αυτές θα προτιμήσεις. Όλες όμως αφορούν σύνδεση της τηλεόρασης μέσω HDMI σε κάτι πιο «έξυπνο». Ας τις δούμε μία προς μία.
Οι συσκευές Chromecast της Google δεν διαθέτουν κάποια ιδιαίτερη ευφυία, πλην όμως επιτρέπουν στην τηλεόρασή σου να προβάλλει υλικό (βίντεο κατά κύριο λόγο) από άλλες συσκευές, κυρίως smartphones, tablets, και υπολογιστές. Όλη η... εξυπνάδα παραμένει στη συσκευή της προτίμησής σου, δηλαδή στο smartphone, το tablet ή το laptop, και με το πάτημα ενός κουμπιού ό,τι θες να δεις στην τηλεόραση μεταφέρεται εκεί. Η τηλεόραση, δηλαδή, μετατρέπεται σε μια δεύτερη, μεγαλύτερη οθόνη για τη συσκευή σου και μάλιστα μπορείς να συνεχίσεις να την χρησιμοποιείς ενώ, για παράδειγμα, το βίντεο από το YouTube παίζει στη μεγάλη οθόνη. Μοναδική εξαίρεση σε αυτό αποτελεί το Chromecast with Google TV. Η νεότερη γενιά Chromecast συνοδεύεται από ανεξάρτητο λειτουργικό, που τρέχει στην ίδια τη συσκευή και διαθέτει τηλεχειριστήριο, οπότε δεν βασίζεται στο smartphone ή tablet σου.
Η συσκευή της Apple είναι ουσιαστικά ένα media player, το οποίο συνεργάζεται με την αντίστοιχη υπηρεσία της Apple. Το μηχάνημα είναι μια μικρή εκδοχή ενός iPhone – μάλιστα διαθέτει επεξεργαστή A-Series και λειτουργεί με apps φτιαγμένα είτε από την ίδια την Apple είτε από τρίτους μέσω του App Store. Δεν τρέχει iOS όμως αλλά tvOS. Ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του είναι το AirPlay, το οποίο επιτρέπει ασύρματη προβολή περιεχομένου από συσκευές Apple και για το λόγο αυτό προτείνεται για όσους έχουν και άλλες συσκευές Apple στην κατοχή τους.
Η πρόοδος της τεχνολογίας δε σταμάτησε στα smartphones. Και στους υπολογιστές μπορείς να βρεις πλέον μικροσκοπικά μοντέλα τα οποία θα κάνουν πιο έξυπνη την τηλεόρασή σου. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι πως δεν «τρέχουν» απλώς ένα smart λειτουργικό με περιορισμένα features αλλά κανονικά Windows 11! Σε συνδυασμό με Bluetooth και USB μπορείς να συνδέσεις ένα mini PC στην τηλεόραση και να έχεις κανονικό PC, με πληκτρολόγιο και ποντίκι, Windows, Office, browser και ό,τι άλλο έχεις συνηθίσει!
Μια πολύ διακριτική λύση, η οποία θα κρυφτεί στην πίσω πλευρά της τηλεόρασης, επάνω στη θύρα HDMI, είναι ένα TV stick. Τα TV sticks περιλαμβάνουν επεξεργαστή και λοιπά συστήματα ARM, «τρέχουν» Android και μετατρέπουν την τηλεόραση σε (πολύ) μεγάλο smartphone - χωρίς τις δυνατότητες αφής. Έχουν το πλεονέκτημα πως τα περισσότερα apps που είναι διαθέσιμα για Android είναι διαθέσιμα και σε αυτά!
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει μοντέλα από πάρα πολλούς κατασκευαστές. Παλαιότερα τα media players περιορίζονταν στην αναπαραγωγή αρχείων (ταινιών ή μουσικής) από τον ενσωματωμένο σκληρό δίσκο ή από το τοπικό δίκτυο. Τα πιο σύγχρονα μοντέλα, όμως, έχουν και δυνατότητες streaming από το Internet ενώ διαθέτουν και browser και, κατά περίπτωση, και άλλα apps. Η νέα μόδα θέλει media players με Android, έτσι θα έχεις το περιβάλλον παρόμοιο με το κινητό και το tablet σου (με όλα τα πλεονεκτήματα όπως apps, games κ.λπ.) στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασής σου. Η χρήση βέβαια δεν γίνεται με την αφή αλλά με το ενσωματωμένο τηλεχειριστήριο και μάλιστα κάποιοι κατασκευαστές έχουν παραμετροποιήσει το Android προσθέτοντας κατάλληλους launchers για να γίνεται πιο εύκολα η πλοήγηση.
Οι σύγχρονες παιχνιδομηχανές της Sony και της Microsoft δεν σταματούν στο gaming. Τόσο η προηγούμενη γενιά, με τα PlayStation 4 και Xbox One, αλλά και η νέα, δηλαδή τα PlayStation 5 και Xbox Series X, συνδέονται στο internet, κάποιες διαθέτουν Blu-Ray drive, και έχουν apps για web surfing, Netflix, Spotify και άλλα. Τα χαρακτηριστικά τους τις κάνουν πολύ ικανά media players και όλα αυτά σε συνδυασμό με τα παιχνίδια που μπορείς να παίζεις!
Αν και σίγουρα υπάρχουν και άλλες λύσεις, σου παρουσιάσαμε τις πιο διαδεδομένες και απλές εξ αυτών. Προφανώς οι επιλογές δεν τελειώνουν εδώ. Μείνε συντονισμένος στο Public Blog και στο μέλλον θα σου δείξουμε και άλλα tech «κόλπα»!