Περίληψη: Ήταν, αναμφισβήτητα, ένας από τους κορυφαίους έλληνες φωτορεπόρτερ. Ο Γιάννης Μπεχράκης έφυγε από τη ζωή...
3 Μαρτίου , 2019 • 1 MIN READ
3 Μαρτίου , 2019 • 1 MIN READ
Περίληψη: Ήταν, αναμφισβήτητα, ένας από τους κορυφαίους έλληνες φωτορεπόρτερ. Ο Γιάννης Μπεχράκης έφυγε από τη ζωή...
Ήταν, αναμφισβήτητα, ένας από τους κορυφαίους έλληνες φωτορεπόρτερ. Ο Γιάννης Μπεχράκης έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 2 Μαρτίου, σε ηλικία 59 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.
«Μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο», έλεγε. Και πράγματι: Η φωτογραφία του με τον πατέρα-πρόσφυγα που αγκαλιάζει το μωρό του στα σύνορα Ελλάδας, τραβηγμένη τον Σεπτέμβριο του 2015, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, αναδεικνύοντας το Προσφυγικό ως οικουμενικό ζήτημα.
Η συνολική φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη του χάρισε το εμβληματικό βραβείο Πούλιτζερ (τον Δεκέμβριο του 2015), για τον ανθρώπινο αλλά και δημοσιογραφικό τρόπο που προσέγγισε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση του καιρού μας (Δείτε όλες τις βραβευμένες φωτογραφίες στο gallery του protagon.gr).
To Public είχε την τιμή να συνεργαστεί μαζί του στο πλαίσιο του φωτογραφικού διαγωνισμού Public Moments, έναν θεσμό που έτρεξε για δύο χρόνια (το 2016 και το 2017) βραβεύοντας και αναδεικνύοντας επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους σε πολλές θεματικές ενότητες.
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο Γιάννης Μπεχράκης, και κριτές οι Θανάσης Σταυράκης και Θοδωρής Μάρκου, που μοιράστηκαν την πολύτιμη εμπειρία τους για την καθοδήγηση των συμμετεχόντων.
Ήταν επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα. Πνεύμα οξύ, εύστροφο, περιπετειώδες, με μια σπάνια έφεση στην περιγραφή της πραγματικότητας, όχι μόνο μέσα από τον φακό του. «Η αποστολή μου», έλεγε, «είναι να πω την ιστορία και μετά εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε. Αλλά κανείς να μην μπορεί να πει “δεν ήξερα”»…
Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Middlesex University στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters από την Αθήνα.
Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στην Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989. Στη διάρκεια της καριέρας του κάλυψε πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Για τη δουλειά του βραβεύτηκε πολλές φορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.