Περίληψη: Πως θα σου φαινόταν αν η οθόνη του smartphone σου αντιδρούσε σε κάθε άγγιγμα; Όχι, δεν εννοούμε την κλασική οθόνη αφής, αλλά, μια οθόνη που θα παρομοιάζει την επαφή με φυσικά αντικείμενα...
9 Δεκεμβρίου , 2019 • 2 MINS READ
9 Δεκεμβρίου , 2019 • 2 MINS READ
Περίληψη: Πως θα σου φαινόταν αν η οθόνη του smartphone σου αντιδρούσε σε κάθε άγγιγμα; Όχι, δεν εννοούμε την κλασική οθόνη αφής, αλλά, μια οθόνη που θα παρομοιάζει την επαφή με φυσικά αντικείμενα...
Η μόνη ανάδραση που προσφέρει το smartphone μας σήμερα γίνεται μέσα από το σύστημα δόνησης της κάθε συσκευής. Αυτό έχει αρκετά συγκεκριμένη χρήση, η οποία περιορίζεται σε στιγμιαίες δονήσεις όταν πραγματοποιούνται διάφορες ενέργειες. Οι καλύτερες συσκευές στον τομέα της δόνησης, το iPhone και το Nintendo Switch, προσφέρουν κάποιες παραπάνω λειτουργίες ανάδρασης μέσω του Taptic Engine και του HD Rumble αντίστοιχα, κάτι που -και πάλι- έχει σχετικά μικρή υιοθέτηση στο λειτουργικό. Η Γαλλική Hap2U φαίνεται πως θέλει να αλλάξει τα δεδομένα και στην επερχόμενη CES 2020 θα παρουσιάσει το Hap2Phone, ένα πρωτότυπο smartphone με πλήρη απτική οθόνη, η οποία αντιδρά στο άγγιγμά σου.
Για να σου εξηγήσουμε με ένα απλό παράδειγμα πώς θα ανταποκρίνεται μια απτική οθόνη, σκέψου ότι πιέζεις ένα πλήκτρο ή γυρνάς έναν μοχλό στη συσκευή σου. Η οθόνη θα δημιουργεί την αίσθηση ενός φυσικού πλήκτρου ή ενός μοχλού ακριβώς στο σημείο που πατάς. Αυτό εμπλουτίζει ακόμα περισσότερο την εμπειρία χρήσης, καθώς δημιουργεί έναν νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με το smartphone. Με μια οθόνη σαν αυτή του Hap2Phone θα μπορείς να «καταλαβαίνεις» την οθόνη χωρίς να την βλέπεις.
Η σημαντική αυτή τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές ακόμα περιπτώσεις πέρα από τα smartphone. Σκέψου τα σύγχρονα αυτοκίνητα με οθόνες αφής. Αν θέλεις να αλλάξεις το οτιδήποτε μέσω της κονσόλας, πρέπει, έστω και στιγμιαία, να πάρεις τα μάτια σου από το τιμόνι. Με μια απτική οθόνη θα έχεις οθόνη αφής με σχεδόν... φυσικά πλήκτρα επάνω της, αυξάνοντας έτσι την ασφάλεια της οδήγησης.
Για να επιτύχει το αποτέλεσμα αυτό, η Hap2U εισάγει ένα πολύ λεπτό πιεζοηλεκτρικό φιλμ (μόλις 2 micron σε πάχος) κάτω από το γυαλί, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει το εφέ σε όλη την επιφάνεια της οθόνης. Η αύξηση σε βάρος είναι μηδαμινή (μόλις 1 γραμμάριο) και η κατανάλωση ενέργειας επίσης (μόλις 1% της μπαταρίας). Η αλληλεπίδραση του χρήστη με την οθόνη, όμως, αλλάζει ριζικά!
H Hap2U θα παρουσιάσει το πρωτότυπο Hap2Phone στην επερχόμενη CES,όπως είπαμε, αλλά δεν σκοπεύει να κυκλοφορήσει επίσημα κάποια δική της συσκευή. Αντ’ αυτού σκοπεύει να κάνει την τεχνολογία της διαθέσιμη σε τρίτους κατασκευαστές, που θέλουν να την ενσωματώσουν στις συσκευές τους. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν η τεχνολογία της απτικής οθόνης θα υιοθετηθεί από τους κατασκευαστές smartphone.
Για ό,τι προκύψει από την CES 2020 να είσαι σίγουρος ότι θα σε ενημερώσουμε μέσα από το Public Blog. Γι’ αυτό μείνε συντονισμένος εδώ!