The Eyes of Darkness: Το επιστημονικό θρίλερ του 1981 που «προβλέπει» φονική πανδημία

Περίληψη: Ένα επιστημονικό θρίλερ του 1981, γραμμένο από τον ονομαστό αμερικανό συγγραφέα Dean Koontz, αναφέρει λεπτομέρειες που θυμίζουν όσα ζούμε σήμερα.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο και, όπως είναι φυσικό, οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα, τα οποία για τους περισσότερους φαντάζουν πρωτόγνωρα. Πόλεις ολόκληρες βρίσκονται σε καραντίνα με την Ελλάδα να παίρνει επίσης σημαντικές αποφάσεις για τον περιορισμό της.

Από λογοτεχνικής πλευράς, τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει ενδιαφέρουσα αρθογραφία σχετικά με το βιβλίο «The Eyes of Darkness» του αμερικανού συγγραφέα Dean Koontz, όπου αναφέρεται σε μια φονική πανδημία με αρκετά κοινά σημεία με τη σημερινή. Δεν είναι η πρώτη φορά που η λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας «υπερηφανεύεται» πως έχει προβλέψει πολλά από τα σημαντικά γεγονότα του πλανήτη ή κάποιες από τις τεχνολογίες που εφευρέθηκαν πολύ αργότερα. Πάμε να δούμε τι αναφέρει το βιβλίο πιο προσεκτικά:

Για την ιστορία, η πλοκή του βιβλίου -το οποίο ο Koontz είχε αρχικά υπογράψει με το ψευδώνυμο Leigh Nichols- επικεντρώνεται στην αναζήτηση μια μητέρας, της Christina Evans, η οποία λαμβάνει συνεχώς paranormal μηνύματα που λένε ότι ο γιος της, που υποτίθεται ότι δολοφονήθηκε μαζί με τους ομαδάρχες και τους φίλους του σε κατασκήνωση που είχε πάει, είναι ζωντανός.

Ομολογουμένως ομοιότητες με τη σημερινή κατάσταση υπάρχουν: Το βιβλίο μιλά για έναν ιό, ο οποίος αναπτύσσεται σε εργαστήριο στα περίχωρα της πόλης Wuhan και, λόγω αυτού, παίρνει την ονομασία Wuhan-400. Ο εν λόγω ιός αποτελεί το τέλειο βιολογικό όπλο με θνησιμότητα 100%. Βέβαια, για τους πιο ψύχραιμους, η μόνη ομοιότητα βρίσκεται στο όνομα της πόλης. Το βιβλίο κάνει λόγο για έναν τεχνητό ιό, ενώ ο Covid-19 (κοινώς ο κορονοϊός) δεν είναι - ούτε ασφαλώς όσο φονικός παρουσιάζεται ο ιός στο βιβλίο.

Υπάρχει μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια: στην αρχική έκδοση του 1981, το βιβλίο δεν ανέφερε καν τη Wuhan, καθώς σε αυτή την εκδοχή ο ιός προερχόταν από την σοβιετική πόλη Gorki και ονομαζόταν Gorki-400. Η προέλευση και η ονομασία άλλαξαν το 1989, σε μια επανέκδοση του βιβλίου, όταν η σοβιετική απειλή είχε χάσει την αίγλη της, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, και την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων στις χώρες του ανατολικού μπλοκ.

Είτε με λιγότερες είτε με πιο πολλές ομοιότητες, το «The Eyes of Darkness» αποτελεί ένα άκρως ενδιαφέρον ανάγνωσμα - βρες στο άμεσα διαθέσιμο στο public.gr