International Booker Prize 2021 / Στο «At Night All Blood is Black» το βραβείο!

Περίληψη: Το «At Night All Blood is Black» του David Diop απέσπασε το International Booker Prize του 2021! Ένα ξεχωριστό βιβλίο για τη φύση του πολέμου και το κόστος της στις ανθρώπινες ζωές.

Το δεύτερο βιβλίο του David Diop, «At Night All Blood is Black», κυκλοφόρησε το 2018 κερδίζοντας σημαντικά βραβεία στη Γαλλία και άλλες χώρες. Η μετάφραση του μυθιστορήματος στα αγγλικά το 2020 του χάρισε ακόμα μια σημαντική διάκριση, το International Booker Prize για το 2021. Μάλιστα ο Diop γίνοεται ο πρώτος γάλλος συγγραφέας που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο.

Το μυθιστόρημα του Diop διαδραματίζεται σε μια λιγότερο γνωστή πτυχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Δυτικό Μέτωπο πολέμησαν για τη Γαλλία περισσότεροι από 130.000 σενεγαλέζοι στρατιώτες. Μεταξύ αυτών ήταν και ο παππούς του συγγραφέα, ο οποίος όμως δεν μιλούσε ποτέ για αυτή την εμπειρία. Αυτό έδωσε την έμπνευση στον David Diop να δημιουργήσει τη δική του ιστορία γύρω από τα όσα έζησαν οι σενεγαλέζοι στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Στο «At Night All Blood is Black» πρωταγωνιστής είναι ο Alfa, ένας νεαρός στρατιώτης από τη Σενεγάλη που θα χάσει τον καλύτερό του φίλο στη μάχη. Ξαφνικά ο Alfa μένει ολομόναχος στα χαρακώματα. Η μόνη του επιλογή είναι να αντιμετωπίσει με ακόμα μεγαλύτερο σθένος τα καθήκοντά του. Μόνο που η βιαιότητα και οι μακάβριες εικόνες των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών τον γεμίζουν με περισσότερο φόβο, δημιουργώντας του ψυχολογικά τραύματα που βαθαίνουν όσο ο πόλεμος συνεχίζεται. Ο Alfa παραδίνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο στην παράνοια του πολέμου, γεμίζοντας με φόβο όχι μόνο τους αντιπάλους αλλά και τους συμπολεμιστές του.

Το έργο του David Diop εξερευνά τη φύση του πολέμου μέσα από το ανθρώπινο κόστος που επιφέρει. Πολλές από τις εικόνες είναι μακάβριες, βίαιες και συνταρακτικές. Η αγάπη και η φιλία εξαφανίζονται, για να έρθει στη θέση τους η τρέλα. Η αφήγηση του Diop δημιουργεί έντονα συναισθήματα στον αναγνώστη και καταφέρνει να τον κρατήσει αφοσιωμένο στην ιστορία παρά το δύσκολο θέμα της. Το ελληνικό αναγνωστικό κοινό είχε την ευκαιρία να ζήσει όλα τα πολύπλοκα συναισθήματα της αφήγησης του David Diop ήδη από το 2019, καθώς τότε είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στα ελληνικά το βιβλίο «Τη νύχτα, όλα τα αίματα είναι μαύρα».

Για τη νίκη του στο φετινό International Booker Prize ο David Diop θα λάβει χρηματικό έπαθλο £25.000. Το συνολικό έπαθλο φτάνει τις £50.000 αλλά το ποσό μοιράζεται κάθε χρόνο με τον μεταφραστή του έργου. Η μετάφραση του μυθιστορήματος «Τη νύχτα, όλα τα αίματα είναι μαύρα» στα αγγλικά έγινε από την αμερικανίδα συγγραφέα και μεταφράστρια Anna Moschovakis.

Το «At Night All Blood is Black» ξεχώρισε από μια shortlist 6 βιβλίων. Για τον μεγάλο νικητή, η Lucy Hughes-Hallett, πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, δήλωσε: «Αυτή η ιστορία πολέμου και αγάπης και τρέλας έχει τρομακτική δύναμη. Ο πρωταγωνιστής κατηγορείται για μαγεία ενώ υπάρχει κάτι παράξενο για τον τρόπο που η αφήγηση επιδρά στον αναγνώστη. Εμείς οι κριτές συμφωνήσαμε ότι η γοητευτική πεζογραφία και το σκοτεινό, πανέξυπνο όραμα του βιβλίου έπαιξε με τα συναισθήματά μας και μας εξέπληξε. Ότι μας μάγεψε.»