Oculus Dash: το desktop μέσα από την εικονική πραγματικότητα!

Περίληψη: Το Virtual Reality (εικονική πραγματικότητα ή VR) είναι το τελευταίο μεγάλο "θέμα" στον κόσμο των...

Το Virtual Reality (εικονική πραγματικότητα ή VR) είναι το τελευταίο μεγάλο "θέμα" στον κόσμο των υπολογιστών και, κυρίως, του gaming. Από τη στιγμή που όλοι ψάχνουν το νέο "killer app", δηλαδή τη νέα τεχνολογία, εφαρμογή ή υπηρεσία, η οποία θα κάνει το "μπαμ" στους χρήστες και θα στείλει τους πάντες να αγοράζουν νέο εξοπλισμό, το VR παραμένει, εδώ και πολλά χρόνια, ένας από τους κύριους υποψηφίους. Κι όμως, εκτός από παιχνίδια και, γενικότερα, ψυχαγωγία, η εικονική πραγματικότητα παραμένει μια τεχνολογία η οποία δε φαίνεται να έχει άλλη χρησιμότητα.Μέχρι σήμερα.

Virtual Reality Desktop

Δεν μιλάμε, προφανώς, για "desktop PC" αλλά για το desktop, την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή, με τα εικονίδια και τα παράθυρα. Το λογικό άλμα είναι απλό: ενώ τα VR headsets βελτιώνονται συνεχώς, έχοντας ήδη φτάσει σε πολύ υψηλές αναλύσεις, όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται σε laptops και φορητά μηχανήματα, τα οποία έχουν οθόνη περιορισμένων διαστάσεων. Κι όμως, ένα VR headset λειτουργεί, πρακτικά, σαν να είχες μπροστά σου μια τεράστια οθόνη, η οποία σε περιβάλλει ολόγυρα. Αν έχεις ήδη δώσει μερικές εκατοντάδες ευρώ για ένα τέτοιο headset, γιατί να πρέπει, για να δεις μια ταινία, να "σερφάρεις" στο internet ή να δουλέψεις σε ένα αρχείο Excel, να βγάλεις το headset και να γυρίσεις στην "οθονίτσα" των 15, 17, 20 άντε 27 ιντσών που ίσως έχεις στο PC σου; Ναι, αν το "έπιασες" ήδη, η Oculus παρουσίασε το "Dash", το οποίο θα επιτρέπει στον τυχερό χρήστη του να "δει" το desktop του υπολογιστή μέσα από το headset. Δες το βίντεο και επιστρέφουμε.Λοιπόν, όπως είδες, το Dash θυμίζει λίγο την ταινία "Minority Report", όπου ο Tom Cruise, ως πρωταγωνιστής, χειριζόταν έναν υπολογιστή μετακινώντας παράθυρα και εφαρμογές με τα χέρια, σε μια τεράστια οθόνη. Με το Dash έχεις, ουσιαστικά, άπειρο χώρο στο εικονικό desktop, αλλά και ένα πάνελ με εφαρμογές και συντομεύσεις. Επίσης, μπορεί να "τρέξει" κανονικές εφαρμογές desktop, όπως ο Chrome, το Spotify αλλά και το Netflix, κάτι που σημαίνει πως θα μπορείς να δεις ταινίες σαν να βρισκόσουν στο σινεμά! Μάλιστα, ο εικονικός χώρος δεν περιορίζεται στο desktop, αλλά πρόκειται για κανονικό χώρο, τον οποίο μπορείς να προσαρμόσεις και να του δώσεις ό,τι όψη θες, από ένα Βικτωριανό δωμάτιο με τζάκι, βιβλιοθήκες στους τοίχους και δερμάτινες πολυθρόνες, μέχρι... τη γέφυρα του διαστημοπλοίου Enterprise... ή, γιατί όχι, και του ιστιοφόρου "Enterprise" του 18ου αιώνα!

Απαιτήσεις

Τα καλά νέα είναι πως το Dash δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από τον υπολογιστή. Με έναν επεξεργαστή Core i5 (ή αντίστοιχο Ryzen) και μια κάρτα γραφικών Radeon ή GeForce, είσαι καλυμμένος. Τα "κακά" νέα είναι πως χρειάζεσαι, προφανώς, και το Oculus Rift. Το Dash θα έρθει στις αρχές Δεκεμβρίου, μαζί με το ανανεωμένο Core 2.0 από την Oculus. Αν σε ιντριγκάρει η δυνατότητα να μην κάθεσαι απλά μπροστά σε μια οθόνη, αλλά να "μπαίνεις" στο περιβάλλον του υπολογιστή σου, έχοντας τα "παράθυρα" των προγραμμάτων και των εφαρμογών μπροστά σου, τότε το Dash θα σε ενδιαφέρει. Αν, δε, είσαι από αυτούς που θέλουν τρεις οθόνες για να κάνουν δουλειά, τότε το Dash θα σε απαλλάξει από όλα αυτά. Δεν θα "αρκείσαι" σε τρεις -- ή δεκατρείς -- οθόνες. Θα έχεις, ουσιαστικά, άπειρες οθόνες, ολόγυρά σου!Καλωσήλθες στον θαυμαστό νέο κόσμο της εικονικής πραγματικότητας!