Νέο MacBook Air από την Apple φέρνει… φρεσκάδα και ισχύ M3!

Περίληψη: Το καλύτερο laptop της Apple γίνεται ακόμη πιο καλό με το refresh του MacBook Air, φέρνοντας νέα χαρακτηριστικά και την ισχύ του M3.

Η Apple μας έχει συνηθίσει σε μεγάλα events με εντυπωσιακή σκηνοθεσία, «διαστημικά» γραφικά βγαλμένα απ' ευθείας από το Hollywood, μεγάλες ανακοινώσεις, και, γενικά, αρκετές τυμπανοκρουσίες. Αλλά για όλα υπάρχει και μια εξαίρεση! Η εταιρεία από το Cupertino της California έφερε στον κόσμο το ανανεωμένο MacBook Air με M3, και με πολύ ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά, απλά με μια… ανακοίνωση. Αλλά… τι ανακοίνωση!

Η αλήθεια είναι πως το νέο MacBook Air το περιμέναμε εδώ και μήνες. Από το τελευταίο event στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, οπότε και ολόκληρη η σειρά MacBook της Apple ανανεώθηκε, αλλά το Air έλειπε από το line-up, όλοι γνωρίζαμε καλά πως, αργά ή γρήγορα, η Apple θα έφερνε στον κόσμο ένα ανανεωμένο Air. Το μόνο που έλειπε ήταν η ημερομηνία. Στις 4 Μαρτίου, λοιπόν, χωρίς κανένα event και χωρίς ιδιαίτερο θόρυβο, μας έφτασε το press release της Apple. Και εγένετω… MacBook Air με Apple M3 SoC!

MacBook Air: σε καλεί να… πετάξεις!

Όπως έλεγε και ο Antoine de Saint-Exupéry, «η τελειότητα δεν επιτυγχάνεται όταν δεν έχει μείνει τίποτε άλλο να προσθέσεις, αλλά όταν δεν έχει μείνει τίποτε άλλο να αφαιρέσεις»! Εξωτερικά, το Air είναι ίσως από τα πιο σταθερά μοντέλα της Apple. Είναι φανερό πως οι σχεδιαστές της Apple έχουν πετύχει το απόλυτο minimal look σε συνδυασμό με το απίστευτα μικρό πάχος του Air, επομένως δεν χρειάζεται ιδιαίτερες αλλαγές. Εξ άλλου, το minimal είναι πάντα in fashion!

Χρωματικά, η Apple δεν έχει αλλάξει ούτε εδώ: τα διαθέσιμα χρώματα για το νέο Air είναι τέσσερα: midnight, starlight, space grey, silver. Η μοναδική αλλαγή εδώ είναι πως το νέο Air είναι, όπως λέει η εταιρεία στην ανακοίνωση, «το πρώτο προϊόν της Apple που κατασκευάζεται από 50% ανακυκλωμένα υλικά, μεταξύ αυτών και 100% ανακυκλωμένο αλουμίνιο στο κέλυφος, 100% ανακυκλωμένες σπάνιες γαίες σε όλους τους μαγνήτες, αλλά και 100% ανακυκλωμένο χαλκό στην motherboard». Μπράβο στην Apple!

Τα δύο πρόσωπα του αέρα!

Ναι, το Air έρχεται σε δύο εκδόσεις. Η μία είναι σε διάσταση 15 ιντσών, και η άλλη στις 13 ίντσες. Τα δύο μοντέλα διαφέρουν ελάχιστα και στο βάρος, με το μεγάλο μοντέλο να είναι 270 γραμμάρια πιο βαρύ (1,24kg έναντι 1,51kg). Η διαφορά στη διάσταση, όμως, αντανακλά τη διαφορά στο μέγεθος της οθόνης, επομένως εδώ έχουμε μια σημαντική διαφορά, στην ανάλυση. Η οθόνη των 13,6 ιντσών έρχεται με 2560×1664 pixels σε ανάλυση, ενώ η μεγαλύτερη των 15,3 ιντσών έχει λίγα περισσότερα, ήτοι 2880×1864 pixels. Κατά τα άλλα, τα δύο μοντέλα έχουν ίδιες προδιαγραφές, με μέγιστη φωτεινότητα 500 nits, χρώμα με υποστήριξη P3, και True Tone.

Μιλώντας για οθόνη, όμως, εδώ έχουμε και μια μεγάλη διαφορά, όχι μεταξύ των μοντέλων του Air, αλλά μεταξύ του νέου Air και των προηγούμενων. Σε μια μοναδική κίνηση, η Apple πλέον ανοίγει την υποστήριξη για δύο εξωτερικά monitors, με το MacBook Air να έρχεται με τη δυνατότητα αυτή για πρώτη φορά – αλλά και ένα catch: πρέπει να είναι κλειστή η ενσωματωμένη οθόνη, για να λειτουργούν δύο εξωτερικές. Η λειτουργία αυτή θα περάσει και στα MacBook Pro που κυκλοφόρησαν το περασμένο φθινόπωρο, με προσεχές update.

Κάτι άλλο που διατηρείται ίδιο στο MacBook Air είναι το notch στο πάνω μέρος της οθόνης, το οποίο κρύβει πίσω του την εμπρόσθια κάμερα για FaceTime, αλλά το οποίο δεν χαλάει τον λόγο πλευρών 16:10 του Air, καθώς όλα τα απαραίτητα pixels βρίσκονται πιο κάτω!

Τα κρυφά χαρίσματα του… αέρα!

Εδώ έχουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Όπως έγινε και με τα υπόλοιπα Apple laptops τον Οκτώβριο, έτσι και το αναβαθμισμένο MacBook Air θα έρχεται εξοπλισμένο με το νέο wunderchip της Apple, τον επεξεργαστή M3! Στο Air θα έρχονται εκδόσεις με 8 πυρήνες στη CPU και 8 ή 10 πυρήνες στη GPU. Μάλιστα, ο M3 κατασκευάζεται στην λιθογραφία των 3 νανομέτρων, δηλαδή στην αιχμή της τεχνολογίας κατασκευής, κάτι που αυξάνει τις επιδόσεις και ταυτοχρόνως μειώνει την κατανάλωση ενέργειας! Παράλληλα, τα μοντέλα υποστηρίζουν μνήμη RAM μεγέθους από 8 έως 24GB, κάτι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτο, καθώς στο Air η μνήμη δεν αλλάζει.

Δε θα μπορούσαμε να μιλάμε για MacBook Air, όμως, χωρίς να αναφέρουμε το μοναδικό χαρακτηριστικό του, το ότι λειτουργεί εντελώς αθόρυβα! Το Air ψύχεται μέσω ψύκτρας η οποία όμως δεν διαθέτει ανεμιστήρα, οπότε δεν παράγεται καθόλου θόρυβος όταν λειτουργεί η συσκευή! Για τους… fans της απόλυτης ησυχίας, το Air είναι… fan-less.

Connecting to the Air

Η συνδεσιμότητα του νέου Air παραμένει η ίδια: δύο θύρες type C με υποστήριξη USB/Thunderbolt 4, ένα MagSafe 3 για τροφοδοσία, και ένα jack 3,5mm για ακουστικά. Αυτά από άποψης ενσύρματων συνδέσεων. Ως κάθε air που σέβεται τον εαυτό του, το Air διαθέτει και Wi-Fi 6Ε – προσφέρονταςι έως και διπλάσια ταχύτητα μετάδοσης από το προηγούμενο Air .

Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου MacBook Air, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία άμεσα, ενώ θα το βρεις και στα ράφια των Public και στο Public.gr σε λίγες μέρες!