Παιδική λογοτεχνία: Πες μας το χόμπι του να σου πούμε το βιβλίο

Περίληψη: Το διάβασμα έχει μόνο θετικά να δώσει στα παιδιά! Πώς θα διαλέξεις ένα βιβλίο που θα τους αρέσει σίγουρα όμως; Κάνε το κουίζ μας!

Αρέσει στα παιδιά το σκάκι; Πάρε τους βιβλίο για σκάκι! Όχι, δεν εννοούμε αυτό προφανώς. Όσο κι αν διαβάσουν για τα χόμπι και τις δραστηριότητες που τους αρέσουν, τα παιδιά πρέπει πρώτα από όλα να απολαύσουν τα χόμπι τους για να μάθουν μέσα από αυτά. Δεν θα διαβάσει ποτέ ένα παιδί βιβλίο για το στίβο, για παράδειγμα, απλά επειδή πηγαίνει στίβο. Πηγαίνει στίβο γιατί του αρέσουν τα αθλήματα και το να είναι μέλος μίας ομάδας. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως με βάση τον χαρακτήρα και τα ενδιαφέροντα των παιδιών μπορείς να βρεις παιδική λογοτεχνία που θα τα ενθουσιάσει. Τα παιδικά βιβλία ήταν και ένας από τους λόγους που δημιουργήσαμε τον αναγνωστικό οδηγό για τη φετινή σχολική χρονιά άλλωστε, όχι μόνο τα βιβλία για εμάς τους μεγάλους.

Τα χόμπι και ο χαρακτήρας σε οδηγούν σε βιβλίο

Για να καταλάβεις τι εννοούμε, ας μιλήσουμε με μερικά παραδείγματα. Αν τα παιδιά λατρεύουν τα escape rooms, ας πούμε, ε τότε θα λατρέψουν και ένα μυθιστόρημα μυστηρίου! Άλλα παιδιά είναι λάτρεις της περιπέτειας και θέλουν να πηγαίνετε συνέχεια εκδρομές. Σε αυτά ταιριάζει ένα παιδικό βιβλίο φαντασίας! Ίσως πάλι τα παιδιά να λατρεύουν το σχολείο και η γνώση να είναι αυτό που τα παρακινεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Τότε ίσως να τους χάριζες ένα ιστορικό μυθιστόρημα που θα τα μεταφέρει σε μία άλλη εποχή. Βλέπεις, υπάρχουν πολλοί συνειρμοί που μπορείς να κάνεις για να καταλήξεις στο κατάλληλο βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας.

Γιατί να βάλεις την παιδική λογοτεχνία στην καθημερινότητα των παιδιών

Θέλει και ερώτημα; Το διάβασμα λογοτεχνίας μπορεί να τα κάνει καλύτερα σε τόσους και τόσους τομείς, και μάλιστα χωρίς να το «καταλάβουν». Αρχικά εμπλουτίζουν τις γλωσσικές τους ικανότητες. Μέσα από τα βιβλία τα παιδιά αναπτύσσουν το λεξιλόγιό τους, βελτιώνονται στην ανάγνωση και αποκτούν καλύτερο λόγο. Και μην ξεχνάς πως η συνεχής επαφή με τον σωστά δομημένο λόγο ενός βιβλίου τα βοηθά να μάθουν σωστή γραμματική και συντακτικό, βελτιώνοντας με έναν ακόμα τρόπο το γλωσσικό τους επίπεδο.

Επιπλέον, αποκτούν γνώσεις σε διάφορους τομείς. Μαθαίνουν ιστορικά γεγονότα, μαθαίνουν τον κόσμο που τα περιβάλει, μαθαίνουν τα συναισθήματά τους καλύτερα, όταν τα βλέπουν να εκφράζονται στις σελίδες. Μπορεί ένα παιδί να βαριέται αφόρητα την ξερή αποστήθιση που ίσως απαιτείται από κάποιο μάθημα ιστορίας, αλλά η προσοχή του κολλάει στο βιβλίο αν αυτό παρουσιάζει με γλαφυρότητα κάποια ιστορικά γεγονότα. Η επαφή με την παιδική λογοτεχνία και τα μυθιστορήματα τους δίνει τη δυνατότητα, επίσης, να διευρύνουν τη φαντασία τους. Αυτό με τη σειρά του έχει εξαιρετικά θετική επιρροή στη δημιουργικότητα.

Όλα αυτά τα θετικά ξεκινούν με το διάβασμα ενός βιβλίου. Και μετά παίρνει σειρά ένα ακόμα, και άλλο ένα και πάει λέγοντας. Γι’ αυτό και πρέπει να ενθαρρύνεις τα παιδιά να διαβάζουν από μικρή ηλικία!

Ποιο βιβλίο ταιριάζει στα παιδιά – Κάνε το κουίζ

Αφού τα είπαμε όλα αυτά λοιπόν, τι λες να δούμε και μερικά βιβλία που θα λατρέψουν τα παιδιά; Αποφασίσαμε να σε βοηθήσουμε όσο περισσότερο στην επιλογή τους, οπότε δημιουργήσαμε ένα κουίζ που θα σου αποκαλύψει ποιο βιβλίο ταιριάζει στα δικά σου παιδιά! Απάντα σε μερικές απλές ερωτήσεις και δες ποιο βιβλίο θα τα ξετρελάνει, με βάση το χαρακτήρα και τα χόμπι τους.