Πώς θα γίνεις καλύτερος γονιός; There’s a book for that!

Περίληψη: Ο οδηγός ανάγνωσης για τη νέα σχολική χρονιά έχει επιλογές και για εσένα, τον γονιό που θέλει να γίνει καλύτερος! Ανακάλυψε βιβλία που αξίζει να διαβάσεις.

Το σχολείο δεν ξεκίνησε μόνο για τα παιδία (και τους δασκάλους), ξεκίνησε και για εσένα που έχεις παιδιά στο σχολείο. Για την ακρίβεια, μάλλον ξεκίνησε νωρίτερα, αν σκεφτείς όλα τα σχολικά που έψαχνες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Το ξέρεις βέβαια ότι η σχολική χρονιά δεν σταματά εδώ για εσένα! Όταν είσαι γονιός κάθε στιγμή με τα παιδιά μετράει! Ξέρεις επίσης και την έκφραση που λέει «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα». Γιατί να τη μάθουν και τα παιδιά όμως; Τώρα που τα παιδιά ανοίγουν ξανά τα βιβλία, κάν’ το κι εσύ! Και δεν εννοούμε να γραφτείς ξανά στο σχολείο. Τα βιβλία μπορούν να παίξουν έναν διαφορετικό ρόλο στην καθημερινότητά σου, βοηθώντας σε να γίνεις καλύτερος γονιός! Γι’ αυτό και τα βιβλία για γονείς δεν λείπουν από τον οδηγό ανάγνωσης που ετοιμάσαμε για τη νέα σχολική χρονιά!

Με σύμμαχο τα βιβλία

Σκέψου λίγο την πρώτη φορά που έγινες γονιός. Ήξερες από πριν τα πάντα; Όχι φυσικά. Η μητρότητα και η πατρότητα δεν έρχονται με manual και κάθε παιδί είναι διαφορετικό, άρα διαφορετική είναι και η σχέση που θα χτίσετε. Το απόλυτο εγχειρίδιο για γονείς δεν υπάρχει λοιπόν. Ούτε υπήρχε για τις προηγούμενες γενιές, ούτε θα υπάρξει για τις επόμενες. Το next best thing είναι η συσσωρευμένη μας γνώση όμως! Και από αυτή έχουμε πάρα πολλή και τη βρίσκουμε στα βιβλία. Γι’ αυτό λοιπόν στρεφόμαστε στα βιβλία και ο αναγνωστικός μας οδηγός έχει πολλά που μπορούν να σε βοηθήσουν. Αυτό το Σεπτέμβρη, άσε για λίγο στην άκρη τα μυθιστορήματα και δώσε την ευκαιρία σε ένα βιβλίο να σου μιλήσει για τη σχέση σου με τα παιδιά! Ίσως αυτά που θα σου αποκαλύψει να μεταμορφώσουν τη σχέση σου μαζί τους.

Βιβλία για μια αρμονική διαπαιδαγώγηση

Το ταξίδι ενός γονιού ξεκινάει πριν ακόμα γεννηθεί το παιδί. Πώς θα προετοιμαστείς κατάλληλα; Πώς θα αντιμετωπίσεις τα πιο πιθανά κι απίθανα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν; Πώς θα καλλιεργήσεις σωστά τη σχέση σου με το παιδί; Όλα αυτά τα σκέφτεσαι καιρό πριν και δεν σταματάς να τα σκέφτεσαι και όσο μεγαλώνουν τα παιδιά. Και όλο και νέες σκέψεις προστίθενται. Αρχικά πάρε μία βαθιά ανάσα και έπειτα έλα να δούμε μαζί μερικά βιβλία για γονείς που θα σου φανούν πολύτιμα!

Για τις νέες μαμάδες η αναγνωστική λίστα πρέπει να περιλαμβάνει το βιβλίο «Καταπληκτική Μαμά (1-3 ετών)». Γραμμένο από την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Λίζα Βάρβογλη, η οποία μίλησε πρόσφατα στο Public Blog, αυτό το βιβλίο είναι ένας πρακτικός οδηγός για να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της ηλικίας. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν θα υπάρξουν σίγουρα και αρκετές διαφωνίες. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά δεν χρειάζεται να οδηγεί σε καβγάδες και φωνές. Αν η επικοινωνία με τα παιδιά είναι αποτελεσματική αυτό δεν θα συμβεί. Για να δημιουργήσεις στέρεες γέφυρες επικοινωνίας και κατανόησης με τα παιδιά, λοιπόν, σου προτείνουμε το βιβλίο «Πώς να μιλάτε στα παιδιά σας ώστε να σας ακούν και πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν».

Για την εμπειρία της πατρότητας έγραψε πρόσφατα και ο αγαπημένος συγγραφέας του ελληνικού κοινού, Sebastian Fitzek. Στο βιβλίο του «Τα ψάρια που σκαρφαλώνουν στα δέντρα» απευθύνεται στα παιδιά του. Τα συμβουλεύει, τα καθοδηγεί, απαντά στα ερωτήματα της ζωής που μπορεί να έχουν και τα βοηθά να χαράξουν τη δική τους πορεία στον κόσμο. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει τα παιδιά για να κυνηγήσουν όσα ονειρεύονται. Φυσικά, ούτε αυτό το βιβλίο αποτελεί εγχειρίδιο πατρότητας, θα σου δώσει όμως μία διαφορετική προοπτική για το πώς κάποιος προσεγγίζει την πατρότητα και ίσως σου δώσει και ιδέες.

Μιας και είμαστε στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ο οδηγός ανάγνωσης για γονείς έχει και βιβλία που εστιάζουν στη διαπαιδαγώγηση και τη μάθηση. Κανένας γονιός δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τους δασκάλους, αλλά πρέπει κάθε μπαμπάς και μαμά να έχει ενεργή συμμετοχή στην εκπαίδευση του παιδιού, σε κάθε ηλικία. Και η μέθοδος που επιλέγουν όλο και περισσότεροι γονείς για την παιδαγώγηση των παιδιών ακούει στο όνομα «Μοντεσσόρι». Γνώρισε κι εσύ αυτή τη μέθοδο, με το βιβλίο «Μιλώντας σε γονείς». Σε αυτό περιλαμβάνονται 11 κείμενα της Μαρία Μοντεσσόρι που θα σε φέρουν κοντά στη λογική της για την ανάπτυξη των παιδιών. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό όμως, οπότε ίσως χρειάζεται άλλη προσέγγιση. Για τα παιδιά με ΔΕΠ/Υπερκινητικότητα ένα από τα καλύτερα βιβλία που μπορείς να συμβουλευτείς είναι το έργο της Marina Failliot-Laloux, «Το παιδί μου είναι διαφορετικό! Πώς μπορώ να το βοηθήσω;»

Όπως βλέπεις, ενώ δεν υπάρχει manual για το μεγάλωμα των παιδιών, υπάρχουν βιβλία για γονείς που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή σου και θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος γονιός. Τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία, ακολούθησε το παράδειγμα και άνοιξε κι εσύ τα βιβλία. Μην τα φορτώσεις όλα στον κόκορα!