Publicistas moms / Η Μαρία Σταμάτη συμβουλεύει: Συντονίζουμε το διάβασμα του παιδιού στο σπίτι

Περίληψη: Βοηθήστε το παιδί στο διάβασμά του, χωρίς να χρειάζεται να είστε πάντα δίπλα του για να το επιβλέπετε. Ακολουθήστε τις συμβουλές της Publicistas mom Μαρίας Σταμάτη!

Το σχολείο έχει μεταφερθεί στο σπίτι εδώ και μήνες, με τα μαθήματα να γίνονται αποκλειστικά εξ αποστάσεως. Πιθανότατα να έχει συμβεί το ίδιο και με τη δουλειά σας, καθώς και η τηλεργασία έχει υιοθετηθεί από μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων και οργανισμών. Σε αυτή τη συγκυρία τα παιδιά δεν έχουν την άμεση επίβλεψη του δασκάλου την ώρα του μαθήματος ούτε έχουν την ίδια όρεξη να κάνουν τα μαθήματά τους για την επόμενη μέρα. Ο ρόλος του γονιού είναι πολύ σημαντικός σε αυτή τη φάση. Η επίβλεψη των παιδιών, όμως, δεν μπορεί να είναι αποδοτική αν ταυτόχρονα εργάζεστε κι εσείς από το σπίτι. Πώς, λοιπόν, θα δώσετε στο παιδί το κίνητρο που χρειάζεται; Η Μαρία Σταμάτη έχει μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές.

Γράφει η Μαρία Σταμάτη – @stamati23

Αν ήμασταν ο Χάρι Πότερ και είχαμε το μαγικό του ραβδί, θα μπορούσαμε με μια μόνο κίνηση να λύσουμε τέτοιου τύπου θέματα. Δεν είμαστε όμως ο Χάρι Πότερ, ούτε υπάρχουν μαγικά ραβδιά στις μέρες μας. Ας είμαστε απολύτως ειλικρινείς: είναι δύσκολο να καταφέρουμε με απόλυτη επιτυχία να συντονίσουμε το διάβασμα του παιδιού, ενώ είμαστε ναι μεν στο σπίτι, αλλά ουσιαστικά είμαστε στο Zoom προσπαθώντας να επιλύσουμε τις εκκρεμότητες του γραφείου. Μπορούμε όμως να βοηθήσουμε το παιδί, αλλά και τον εαυτό μας, έχοντας υπόψη μας τα εξής:

  • Δημιουργήστε ένα περιβάλλον στο οποίο το παιδί θα έχει όρεξη και να διαβάζει αλλά και να παρακολουθεί χωρίς αντιπερισπασμούς και διακοπές τα μαθήματά του μέσω της τηλεκπαίδευσης. Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να έχει ένα τακτοποιημένο και χωρίς παιχνίδια γραφείο για μην αποσπάται η προσοχή του, ένα ζευγάρι ακουστικά για να απομονώνεται από τους εξωτερικούς ήχους και επίσης την γραφική ύλη και τα σχολικά είδη τακτοποιημένα και ετοιμοπόλεμα.
  • Δημιουργήστε και εσείς το δικό σας χώρο εργασίας και προσπαθήστε να μην είναι πολύ κοντά στο χώρο του παιδιού, ώστε να μην ενοχλεί ο ένας τον άλλο.
  • Το ιδανικό είναι, ανάλογα με την ηλικία του, το κάθε παιδί να οργανώνει το διάβασμά του και να γίνεται σιγά σιγά αυτόνομο. Είναι δική του ευθύνη το διάβασμα, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι το αφήνουμε στη τύχη του. Οι γονείς επεμβαίνουμε όταν η άρνηση να διαβάσει γίνεται επίμονη και καθημερινή.
  • Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να έχουμε και εμείς ένα οργανωμένο καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο προσπαθούμε να ακολουθούμε ευλαβικά. Μπορούμε, για παράδειγμα, να κάνουμε τις πιο δύσκολες δουλειές της εργασίας μας όταν έχουμε πιο γρήγορο internet ή περισσότερη ησυχία στο σπίτι.
  • Κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας μας, φροντίζουμε να έχουμε κάποια σύντομα διαλείμματα, προκειμένου να δούμε αν το παιδί χρειάζεται τη βοήθεια μας σε κάτι αλλά και για τσεκάρουμε διακριτικά ότι διαβάζει ή παρακολουθεί τα μαθήματά του στην τηλεκπαίδευση.
  • Είναι δύσκολο για ένα παιδί να συνειδητοποιήσει ότι ο γονιός του είναι στο σπίτι, αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί να είναι δίπλα του όλη την ώρα γιατί εργάζεται. Θα χρειαστεί να συζητήσετε ίσως πολλές φορές με το παιδί σας ότι όταν δουλεύετε από το σπίτι, δυστυχώς, μπορεί να σας διακόψει από την εργασία σας μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Η Μαρία Σταμάτη είναι μητέρα, beauty editor, blogger, λάτρης των βιβλίων και μέλος των #publicistasgreece @ Instagram. Μπορείς την ακολουθήσεις στο @stamati23 και να διαβάσεις περισσότερες σκέψεις της στο προσωπικό της blog.