Publicistas moms / Kids_cloud: Πώς στηρίζω την έφηβη κόρη μου;

Περίληψη: Η Publicistas mom @kids_cloud μοιράζεται μαζί μας τις συμβουλές της για την υποστήριξη των έφηβων κοριτσιών κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η περίοδος της καραντίνας, της πανδημίας, της τηλεκπαίδευσης, της τηλεργασίας έχει αλλάξει τη ζωή όλων μας. Μικροί και μεγάλοι πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, κάτι που για παιδιά και εφήβους ίσως να μην είναι καθόλου εύκολο. Γι’ αυτό είναι εδώ οι Publicistas moms, για να μας βοηθήσουν με την εμπειρία τους να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις συμβουλές της Μαμάς Μαμαδοπούλου για να στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα έφηβα κορίτσια αυτή την περίοδο.

Γράφει η @kids_cloud

Η νέα πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει μόνο κάποιες συνήθειές μας, αλλά συνολικά τον τρόπο που ζούμε. Μικροί, μεγάλοι, μικρότεροι, μεγαλύτεροι ήρθαμε αντιμέτωποι με νέα δεδομένα. Η οικογένεια στο στενό της κύκλο περιορίστηκε στα δωμάτια του σπιτιού και η καθημερινότητα έγινε πιο πιεστική για όλους. Η κάθε ηλικία έχει διαφορετικές δυσκολίες.

Ειδικός δεν είμαι, αλλά ως μαμά μιας έφηβης 16 ετών, παρακάτω μοιράζομαι μαζί σας τους χρυσούς κανόνες που ακολουθώ αυτή τη δύσκολη περίοδο, για να στηρίξω το παιδί μου, αντιμετωπίζοντας εκείνες τις φορές που η διάθεσή της είναι άτονη-πεσμένη, αλλά και την έκρηξη των επαναστατικών ορμονών της εφηβείας.

Κατανόηση

Οι έφηβοι ζουν την ημέρα της μαρμότας μπροστά σε μία οθόνη (υπολογιστή ή κινητού) μέσα σε ένα δωμάτιο. Σε αυτό το δωμάτιο κοιμούνται, παρακολουθούν μαθήματα, μελετούν, επικοινωνούν με τους φίλους τους, ψυχαγωγούνται και κάποιες λιγοστές ώρες μετακινούνται στα άλλα δωμάτια για φαγητό και λίγη παρέα με την υπόλοιπη οικογένεια.

Εστιάζω στους έφηβους, επειδή τα μικρά παιδιά έχοντας την ανάγκη-προσοχή των γονιών τους, εκ των πραγμάτων περνούν χρόνο διαφορετικά μέσα στο σπίτι, αλλά και έξω από αυτό μιας και βγαίνουν βόλτες με τους μεγαλύτερους. Η εφηβεία, όμως, έχει ανάγκη τους συνομήλικους. Αυτοί είναι οι άνθρωποί τους, αυτοί που τους καταλαβαίνουν.

Στην περίοδο που θα καταρρίψουν τα πρότυπα των γονιών τους και θα έχουν τις αναμενόμενες και φυσιολογικές κόντρες, είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται όλο το 24ωρο μαζί τους (με εμάς, δηλαδή). Δεν μπορούν να τους αποφύγουν και να θέλουν. Όσο ήρεμη και ομαλή κι αν είναι η σχέση με τους γονείς, η πίεση του εγκλεισμού φέρνει εντάσεις. Γι’ αυτό και υποστηρίζω μαχητικά, ότι πρέπει να δείχνουμε κατανόηση. Ακόμη και για πράγματα, που δεν καταλαβαίνουμε απόλυτα.

Ψυχραιμία και υπομονή

Στιγμές κόπωσης (σωματικής αλλά και ψυχικής) εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε όλους. Αυτές οι στιγμές φέρνουν εκνευρισμό και εντάσεις. Είναι δύσκολο, αλλά αυτά είναι τα σημεία που θα ήταν καλύτερο να μην λειτουργούμε αυτόματα. Τις περισσότερες φορές αυτές οι εντάσεις φέρνουν εκρήξεις, οι οποίες οδηγούν σε αδιέξοδο.

Βαθιές ανάσες και ένα βήμα πίσω. Νομίζω, ότι δεν χρειάζεται να απαντάμε σε όλα, πολύ περισσότερο μάλιστα την ίδια στιγμή, που μας απευθύνεται κάτι.

Όχι πίεση

Μην περιμένετε μέσα σε αυτή την κατάσταση να δείτε την τήρηση ή βελτίωση της κατάστασης στη μελέτη, στην τάξη, στην καθαριότητα, στη διατροφή ή σε ό,τι άλλο μπορεί να σκέφτεστε. Οι ορμόνες χορεύουν φλαμένγκο, η κλεισούρα κλακέτες και ένα δωμάτιο φλέγεται, οπότε καλό είναι να μην πιέζουμε διαθέσεις. Χωρίς πίεση και εντάσεις, αλλά με γλύκα, είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η ανάπτυξη νέας μορφής ζωής καλό είναι να μην γίνεται στο πάτωμα κάτω από τις βρώμικες κάλτσες.

Ο θετικός λόγος είναι πάντα αποτελεσματικότερος από τον αρνητικό επικριτικό (π.χ. Μετά το μπάνιο: «Τι όμορφα που μυρίζουν τα μαλλιά σου!» παρά το «Αγάπη, μου φέρνεις ένα μανταλάκι για τη μύτη μου, πριν καθίσεις δίπλα μου;»)

Δώστε χρόνο και χώρο

Και δεν μιλάω μόνο μεταφορικά. Ο έφηβος χρειάζεται κάποια ώρα να μείνει μόνος του στο σπίτι. Θέλει να νιώσει ότι δεν είναι κάποιος στο δίπλα δωμάτιο και θα μπορέσει να χορέψει, να τραγουδήσει δυνατά, να δει την αγαπημένη του σειρά μό-νος-του.

Στείλτε κωδικό 6 και βγείτε για περπάτημα. Νομίζω, ότι κι εσείς χρειάζεστε λίγη απόσταση.

Συζητήστε

Ρωτήστε πώς νιώθει κι αν δεν θέλει να μιλήσει, μην πιέσετε την συζήτηση. Υπάρχει περίπτωση να αποφεύγει, γιατί το θέμα βαραίνει την ψυχολογία του ή απλά να μην είναι σε θέση να βάλει σε λέξεις ό,τι νιώθει.

Μπορείτε, βέβαια, να εκφράσετε εσείς πώς νιώθετε και να υπενθυμίσετε ότι είστε εκεί, για να το ακούσετε όταν το θελήσει.

Η αλήθεια είναι πως, στο σημείο που βρισκόμαστε, όλοι έχουμε ανάγκη από συζητήσεις που μας χαλαρώνουν και μας ξε-αγχώνουν. Οπότε, για παράδειγμα, ρωτήστε να μάθετε για τις σειρές που παρακολουθεί και εάν θέλει να δείτε ένα επεισόδιο μαζί ή μία ταινία.

Και τέλος, σας έχω το αποτελεσματικότερο και δραστικότερο φάρμακο:

Αγάπη και πολλές αγκαλιές

Εκφράστε την απεριόριστη, σταθερή, χωρίς όρους αγάπη, που δίνει ασφάλεια και δύναμη, που όλα τα γλυκαίνει, τα ηρεμεί και τα στρογγυλεύει. Μπορεί να νομίζετε ότι η αγάπη εννοείται, αλλά δεν είναι έτσι. Έχει ανάγκη να το ακούει και να το νιώθει. Κι ας γκρινιάζει, όταν το επαναλαμβάνουμε. Έτσι είναι η εφηβεία. Κάντε καθημερινές σφιχτές αγκαλιές. Τέτοιες, που μαλακώνουν την απουσία των φίλων και της ξεγνοιασιάς της ηλικίας και δίνουν ώθηση, για να συνεχίσουν τα παιδιά μας να κάνουν όνειρα. Γιατί τα όνειρα δεν περιορίζονται και πετούν ελεύθερα, όπου θέλουν. Και εμείς μπορούμε να τους δείξουμε τον τρόπο, να τους δώσουν φτερά.

Θα περάσει κι αυτό.

Η kids_cloud, ή Μαμά Μαμαδοπούλου όπως μπορεί να την συναντήσετε online, είναι μαμά blogger και μέλος των #publicistasgreece. Επισκεφθείτε το kidscloud.gr για να διαβάσετε τα τελευταία της άρθρα και ακολουθήστε τη στο Instagram για να βλέπετε όλα τα νέα της posts.