Publicistas / Συμβουλές για την πρώτη μέρα στο σχολείο από τη mama'Sou!

Περίληψη: Το πρώτο κουδούνι σε λίγες μέρες χτυπά και δίνει το έναυσμα για την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς!

Για τα πρωτάκια όλων των ηλικιών οι πρώτες μέρες στο σχολείο είναι συνήθως αγχωτικές και ζόρικες, ειδικά αν μιλάμε για Νηπιαγωγείο ή Δημοτικό. Σε αυτή την περίπτωση, γονείς μου, μη τα χάνετε! Τα παιδιά θέλουν τον χρόνο τους και την κατανόησή σας, ώστε να διαχειριστούν τη νέα τους ζωή. Εσείς αρκεί να είστε δίπλα τους, να κατανοείτε τις ανάγκες τους και να μη χάνετε την ψυχραιμία σας - όσο αυτό είναι δυνατό.

Υπάρχουν βέβαια κάποια tips που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά και το παιδί να αγαπήσει το σχολείο.  

10+1 συμβουλές για να αγαπήσουν τα «πρωτάκια» το σχολείο!

1. Μιλήστε στα παιδιά νωρίτερα για το σχολείο. Αν ετοιμάζονται για Νηπιαγωγείο, πείτε τους δικές σας παιδικές ιστορίες- αναμνήσεις από το σχολείο σας ή βρείτε βιβλία σχετικά με την πρώτη μέρα στο σχολείο. Αν ετοιμάζονται για την πρώτη Δημοτικού, μιλήστε τους για το νέο μεγάλο σχολείο, για το πόσο περήφανοι είστε που μεγαλώνουν και θα μάθουν καινούργια πράγματα, θα γνωρίσουν νέους φίλους και ίσως συναντήσουν τους παλιούς συμμαθητές τους, που έχουν να τους δουν ένα ολόκληρο καλοκαίρι. (Καλό είναι να γνωρίζετε, αν στο «μεγάλο» σχολείο θα πάνε και οι συμμαθητές τους από το νηπιαγωγείο).

Back to School Publicistas Mamasou - 01

2. Λίγες μέρες πριν τον αγιασμό, επισκεφθείτε το νέο σχολείο του παιδιού. Μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού με τη διεύθυνση του σχολείου, για να δείτε τις αίθουσες και να γνωρίστε τους δασκάλους από κοντά.

3. Εξηγήστε από νωρίς στο παιδί ότι κάποια πράγματα θα είναι διαφορετικά στο Δημοτικό. Όπως π.χ. ότι θα πρέπει να είναι καθιστό στο θρανίo. Προσοχή! Να μη χρησιμοποιείτε φράσεις τύπου: «Τώρα ξεκινάνε τα δύσκολα», «Τέρμα το παιχνίδι, θα έχεις διάβασμα τώρα» και άλλα τέτοια...

4. Το παιδί, έστω μία βδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία, θα πρέπει να μπει σε μια ρουτίνα προγράμματος ύπνου, ώστε να μη του «πέσει» βαρύ το πρωινό ξύπνημα. Όλοι στις διακοπές μας το ρίχνουμε λίγο έξω. Οπότε φροντίστε να ακολουθήστε ένα πρόγραμμα, ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων το πρωί του αγιασμού.

5. Ετοιμάστε από την προηγούμενη ημέρα τα ρούχα που θα φορέσετε κι εσείς και το παιδί. Πιστέψτε με, τους αρέσει πολύ να διαλέγουν τα ρούχα τους αλλά και τα δικά σας. Έτσι θα καμαρώνουν ότι θα έχουν την πιο ωραία μαμά!

6. Το πρωί της πρώτης μέρας φτιάξτε ένα νόστιμο πρωινό και ξεκινήστε τη μέρα σας με μεγάλο χαμόγελο! Λίγη σοκολάτα παραπάνω επιβάλλεται!

7. Την ημέρα του αγιασμού φροντίστε, αν δουλεύετε, να πάρετε άδεια, να συνοδεύσετε εσείς το παιδί στο σχολείο για να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια. Πείτε του πως θα είστε εκεί να το πάρετε όταν τελειώσει.

8. Προσοχή! Να είστε ήδη εκεί πριν το σχόλασμα, για να σας δει μόλις βγει από την τάξη. Αχ, αυτή η αγκαλιά, όταν σχολάνε, αξίζει όλα τα χρήματα του κόσμου!

Back to School Publicistas Mamasou - 02

9. Μετά το σχόλασμα κανονίστε να πάτε μια βόλτα όλοι μαζί για φαγητό και παγωτό. Εμείς, αφού πάρουμε τα παιδιά από το σχολείο, είτε κανονίζουμε να πάμε μια βόλτα όλοι μαζί και να φάμε έξω είτε παραγγέλνουμε delivery με το φαγητό της επιλογής τους. Αν δεν θέλετε να βγείτε έξω για φαγητό ή να παραγγείλετε, μπορείτε να έχετε ετοιμάσει το αγαπημένο τους φαγητό. Ένα γλυκάκι επίσης το επιτρέπει η μέρα, τα είπαμε και παραπάνω: λίγη σοκολάτα παραπάνω δεν βλάπτει!

10. Αν οι δασκάλες σας δώσουν τη λίστα του σχολείου, πηγαίνετε μαζί το απόγευμα για αγορές. Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν το σχέδιο της τσάντας που προτιμούν, τα μολύβια τους, τις γόμες τους, τις κασετίνες τους κλπ. Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να διαλέγεις σχολικά, συμφωνείτε;

+1 Μη ξεχάσετε να βγάλετε αναμνηστικές φωτογραφίες με την πρώτη μέρα στο σχολείο! Μπορείτε να γράψετε σε έναν μαυροπίνακα, ή, αν δεν έχετε, σε ένα απλό ζωγραφισμένο χαρτί την ημερομηνία την έναρξης της σχολικής χρονιάς, την τάξη του παιδιού και τι θα ήθελε να γίνει. Ειδικά ως προς το τελευταίο, θα εκπλαγείτε πώς αλλάζουν επάγγελμα κάθε χρονιά!

Να θυμάστε, φίλοι μου, πως το σχολείο είναι υπέροχο και ότι, αν εσείς το βλέπετε με δυσαρέσκεια, έτσι θα το δουν και οι μικροί μπόμπιρες. Αν για σας είναι μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες, πιστέψτε με, έτσι θα το δουν και τα μικράκια σας.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους!

Μην ξεχνάτε να αγκαλιάζετε και να είστε πάντα δίπλα στα παιδιά σας, για να μπορείτε να αφουγκραστείτε αυτά που νιώθουν.

Με αγάπη,
Mama’Sou

Η Σωτηρία Γκαλαμέλου ή αλλιώς mama Sou (μέλος της ομάδας των #Publicistas) είναι μαμά 2 υπέροχων παιδιών και υπεύθυνη του mamasou.gr. Ακολουθείστε στο Instagram το mamasou.gr, για να παρακολουθείτε τα ενδιαφέροντα post της!