Η Penguin γιορτάζει 70 χρόνια από την κυκλοφορία του «1984»

Περίληψη: «Εκείνος που ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει και το μέλλον. Εκείνος που ελέγχει το παρόν, ελέγχει...

«Εκείνος που ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει και το μέλλον. Εκείνος που ελέγχει το παρόν, ελέγχει και το παρελθόν». Όταν το «1984» του G. Orwell έκανε την εμφάνισή του στις 8 Ιουνίου του 1949 στη μεταπολεμική Μ. Βρετανία, κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί την επίδραση που θα είχε, τόσο στους ανθρώπους της εποχής του όσο και στις επόμενες γενιές.

70 χρόνια έχουν περάσει από τότε και τίποτα δεν δείχνει πως έχει χάσει το ενδιαφέρον, τη φρεσκάδα και την αιχμή του μέσα στις δεκαετίες αυτές. Δεν είναι τυχαίο πως το βιβλίο του Orwell έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, συνεχίζοντας να απασχολεί τον εκδοτικό κόσμο, εξ ου και η ενδιαφέρουσα επετειακή έκδοση από την Penguin, που αξίζει την προσοχή μας.

Το έργο έχει αφήσει το στίγμα του στο λεξιλόγιο και τη σκέψη εκατομμυρίων ανθρώπων – ακόμα και εκείνων που… δεν το έχουν διαβάσει. Συγκεκριμένες λέξεις, εκφράσεις αλλά και η γενικότερη οπτική του χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην πολιτική και τη δημοσιογραφία.

Αρκεί να σκεφτούμε απλώς ότι η λέξη «Μεγάλος Αδελφός», η «νέα γλώσσα» και βέβαια το «οργουελιανό» χρησιμοποιούνται συχνότατα για να περιγράψουν και να χαρακτηρίσουν καθετί σκοτεινό και οπισθοδρομικό στη σύγχρονη πραγματικότητα. Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως μπορεί να θεωρείται δυστοπικό, αλλά το μυθιστόρημα αυτό δύσκολα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί. Είναι ταυτόχρονα σάτιρα, προφητεία, πολιτικό μανιφέστο, προειδοποίηση, επιστημονική φαντασία, κατασκοπικό θρίλερ, γοτθικός εφιάλτης, μεταμοντέρνο κείμενο και ερωτική ιστορία.

Το «1984» έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στο θέατρο, στο ραδιόφωνο, στην όπερα και έχει επηρεάσει λογοτεχνικά έργα, κόμικς, μουσικά άλμπουμ, διαφημίσεις, δημόσιους λόγους, εκλογικές εκστρατείες κ.ο.κ. Άνθρωποι έχουν περάσει χρόνια στη φυλακή, γιατί απλά το διάβασαν. Σχεδόν κανένα άλλο λογοτεχνικό έργο του περασμένου αιώνα δεν έχει τέτοιο σημαντικό αντίκτυπο στο συλλογικό ασυνείδητο, κατορθώνοντας να διατηρήσει αλώβητο το κύρος του.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά, το έτος 1984 είναι παρελθόν. Το βιβλίο «1984», από την άλλη, δεν ανήκει επ' ουδενί στο παρελθόν μας. Είναι ένα ζωντανό λογοτεχνικό έργο του παρόντος που συνεχίζει να μας αφορά, να μας προειδοποιεί, να μας τρομάζει και ταυτόχρονα να μας συναρπάζει. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να ανακαλύπτουμε, ξανά και ξανά. «Ο Μεγάλος Αδελφός μας βλέπει!».

Το Public χαρίζει σε τρεις (3) τυχερούς τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου. Ο διαγωνισμός θα λήξει την Πέμπτη 20 Ιουνίου. Πολλαπλές συμμετοχές δεν λαμβάνονται υπόψιν.Συμπληρώστε τη φόρμα και… καλή τύχη! Δείτε τους όρους του διαγωνισμού εδώ.

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές είναι:

Μαρία Γώγου

Δήμητρη Ρικένη

Παναγιώτης Κούστας