Books around the world: Προτάσεις βιβλίων από Πορτογάλους συγγραφείς

Περίληψη: Δες όλα τα βιβλία που προτείνουμε από τους καλύτερους πορτογάλους συγγραφείς! Δες όλη τη λίστα με τους πορτογάλους συγγραφείς και τα βιβλία τους εδώ!

Πορτογαλία - αυτή η μικρή πολύχρωμη, πανέμορφη χώρα χαρακτηρίζεται από πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και έχει αφήσει το «στίγμα» της στην παγκόσμια λογοτεχνική κοινότητα. Οι διεθνώς γνωστοί Πορτογάλοι συγγραφείς είναι λίγοι, αλλά στην πραγματικότητα αυτοί που έχουν αφήσει πίσω τους πλούσιο και σημαντικό υλικό για τον κόσμο της λογοτεχνίας, είναι πολύ περισσότεροι! Παρακάτω θα ανακαλύψεις μερικές προτάσεις βιβλίων Πορτογαλικής λογοτεχνίας και θα γνωρίσεις μερικούς από τους πιο αξιοσημείωτους Πορτογάλους συγγραφείς.

Ξεκινάμε το ταξίδι μας με το βιβλίο με τίτλο «Περί τυφλότητος» του νομπελίστα José Saramago. Πρόκειται για ένα αλληγορικό δυστοπικό μυθιστόρημα το οποίο κινείται ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Ένας άνθρωπος χάνει ξαφνικά το φως του και ακολουθούν ακόμη περισσότεροι. Τα περιστατικά αιφνίδιας τύφλωσης κλιμακώνονται και η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς. Η αυστηρότητα των μέτρων φύλαξης των τυφλών από τον στρατό, η αδυναμία της ικανοποίησης βασικών βιολογικών αναγκών τους, θα οδηγήσει τους τυφλούς σε εξέγερση και καταλήγουν να ασκούν βία προκειμένου να επιβιώσουν. Ο συγγραφέας έχει υπολογίσει όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν σ' έναν κόσμο που δε βλέπει.

Το επόμενο βιβλίο ενός πολύ γνωστού θαυμάσιου συγγραφέα, που σου προτείνουμε είναι το κορυφαίο βιβλίο με τίτλο «Ο αναρχικός τραπεζίτης» του Fernando Pessoa. Μπορεί αυτό το διήγημα να γράφτηκε το 1922 αλλά είναι τόσο επίκαιρο που νομίζεις ότι έχει γραφτεί σήμερα. Το περιεχόμενο της ιστορίας αφορά έναν διάλογο μεταξύ του συγγραφέα-«τραπεζίτη» και του συνομιλητή του, ο οποίος ζητά να διαλευκανθεί η αντίφαση από τη συνύπαρξη ανάμεσα στο «αναρχικός» και στο «τραπεζίτης». Το έργο προσπαθεί να ανατρέψει καθιερωμένες δοξασίες και να οδηγήσει τον άνθρωπο προς την ελευθερία. Διάβασε και ένα μικρό απόσπασμα από τον μεγάλο Πορτογάλο συγγραφέα στο μυθιστόρημα:

«Είναι σαφές ότι δεν υποχρεούμαστε να φροντίσουμε ώστε να μην εμποδίσουμε την "ελευθερία" των εξουσιαστών, των τακτοποιημένων, όλων αυτών που εκπροσωπούν τις κοινωνικές επινοήσεις και ωφελούνται από αυτές. Αυτό δεν είναι ελευθερία. Είναι η ελευθερία της τυραννίας, η οποία είναι το αντίθετο της ελευθερίας».

Ένα ακόμη θαυμάσιο βιβλίο είναι το «Ώσπου οι πέτρες να γίνουν ελαφρύτερες απ' το νερό» του António Lobo Antunes. Το μυθιστόρημα αφορά έναν στρατιωτικό που γυρίζει από τον πόλεμο της Αγκόλας πίσω στη Λισαβόνα μαζί με ένα ορφανό παιδί, το οποίο αναθρέφει. Μετά από σαράντα χρόνια ο υιοθετημένος γιος σκοτώνει τον θετό πατέρα και σκοτώνεται. Μάλιστα, αυτή η κατάληξη δίνεται από τον συγγραφέα στο εισαγωγικό κεφάλαιο του μυθιστορήματος και για αυτό ο στόχος του αφηγήματος είναι η διερεύνηση στον εσωτερικό κόσμο των πρωταγωνιστών που τους οδηγεί σε αυτήν την κατάληξη.

Συνεχίζουμε με το βιβλίο «Ημερολόγιο της πανούκλας» του Πορτογάλου συγγραφέα Gonçalo M. Tavares. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ουσιαστικά ένα ημερολόγιο με τις σκέψεις του. Αναφέρεται σε σκηνές που αφορούν κάθε γωνιά του πλανήτη, ενός πλανήτη που πρώτη φορά στην ιστορία του καλείται να αντιμετωπίσει έναν κοινό εχθρό, έναν ιό. Ο συγγραφέας του δεν θρηνεί, δεν θεωρεί ότι όλα έχουν συμβεί λόγω κάποιων πλουσίων που συνωμοτούν εναντίον της ανθρωπότητας, ούτε κατηγορεί τους πολιτικούς. Η ματιά του Tavares απλώς ατενίζει τον κόσμο.

Επόμενη πρόταση μας είναι το βιβλίο με τίτλο «Κανένα βλέμμα» του José Luís Peixoto. Σ’ έναν τόπο πραγματικό και μυθικό, το Αλεντέζου της ανομβρίας και της μεγάλης ιδιοκτησίας γης, υπάρχει το όρος των ελαιών. Ό,τι εκτυλίσσεται εκεί το αφηγείται ένας άντρας που ζει σ’ ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα και γράφει. Η αφήγηση χωρίζεται σε δύο ισομερή κεφάλαια. Ο κόσμος του πατέρα και του γιου. Βιβλικά σχεδόν, ο γιος επαναλαμβάνει τα λάθη του πατέρα ενώ προσπαθεί να τα αποφύγει. Πρόκειται για ένα έργο που επιστρατεύει το ποιητικό ταλέντο του αναγνώστη.

Τελευταία μας πρόταση είναι το βιβλίο με τίτλο «Το δικό σου πρόσωπο θα είναι το τελευταίο» του Πορτογάλου συγγραφέα Joao Ricardo Pedro. Το βιβλίο είναι το πορτρέτο μιας οικογένειας σημαδεμένης από τα χρόνια της δικτατορίας του Σαλαζάρ, της καταπίεσης και του αποικιακού πολέμου. Τα μυστικά, τα μυστήρια, οι χαρές της διαγράφονται στην ενίοτε τραγική, αλλά θαυμάσια πορτογαλική Ιστορία , και συνθέτουν ένα αξέχαστο μυθιστόρημα.

Το σημερινό μας λογοτεχνικό ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Αν θέλεις να ανακαλύψεις περισσότερές προτάσεις βιβλίων από διάφορες χώρες, μπες εδώ. Για τον επόμενο λογοτεχνικό προορισμό, stay tuned στο Public Blog.