Hedy Lamarr: Η ζωή και το έργο της

Περίληψη: Ποια είναι η Hedy Lamarr και ποιο ήταν το έργο της; Διάβασε τα πάντα για τη ζωή της Hedy Lamarr εδώ!

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας! Μέσα από τις δράσεις αυτής της μέρας, τα κατορθώματα, οι κατακτήσεις, οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των γυναικών επανέρχονται στο προσκήνιο. Η ιστορία του φεμινιστικού κινήματος έχει τις ρίζες της αρκετούς αιώνες πίσω και χάρη σε αυτό επιτεύχθηκαν σπουδαίες νίκες για τις γυναίκες μέσα στα χρόνια. Για την Ημέρας της Γυναίκας 2022 λοιπόν, στρεφόμαστε κι εμείς στην ιστορία και αναδεικνύουμε τη ζωή και το έργο σπουδαίων γυναικών. Στο παρακάτω άρθρο θα γνωρίσουμε καλύτερα τη Hedy Lamarr, την ηθοποιό με ένστικτο εφευρέτη, της οποίας οι επινοήσεις έβαλαν τις βάσεις για τεχνολογίες που χρησιμοποιείς αυτή τη στιγμή!

Hedy Lamarr – Σύντομη βιογραφία

Στις 9 Νοεμβρίου 1914 γεννήθηκε στην Αυστροουγγαρία η Hedwig Eva Maria Kiesler. Από μικρή ηλικία εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον της για την ηθοποιία, με την Hedy Lamarr να σαγηνεύεται από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Σε ηλικία μόλις 12 ετών θα κέρδιζε ένα διαγωνισμό ομορφιάς στη Βιέννη. Στη σημερινή Αυστριακή πρωτεύουσα η Hedy Lamarr έκανε μαθήματα υποκριτικής. Για να κάνει το επόμενο βήμα πλαστογράφησε την υπογραφή της μητέρας της και έτσι έπιασε δουλειά σε μία εταιρία παραγωγής. Αυτό της έφερε έναν ρόλο κομπάρσου και έπειτα έναν μικρό ρόλο σε άλλη παραγωγή. Η καριέρα της επί Ευρωπαϊκού εδάφους είχε μόλις ξεκινήσει και σε ηλικία μόλις 18 χρονών θα κέρδιζε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο.

Hedy-Lammar-01

Ο γάμος της το 1933 έβαλε φρένο στην καριέρα της καθώς ο σύζυγός της δεν της επέτρεψε να συνεχίσει να εμφανίζεται σε θεατρικά έργα και ταινίες. Αφού κατάφερε να ξεφύγει από αυτόν, το 1937, αποφάσισε να πάει στο Hollywood. Το 1938 έκανε την εμφάνισή της στην πρώτη της αγγλόφωνη παραγωγή, την κλασική πλέον ταινία Algiers του 1938. Η επιτυχημένη της πορεία συνεχίστηκε και στην αμερικάνικη βιομηχανία του θεάματος. Στα τέλη των 1940s θα πρωταγωνιστούσε στην πιο επιτυχημένη της ταινία, το Samson & Delilah του 1949. Στην υποκριτική έμεινε μέχρι το 1958 οταν και αποφάσισε να αποσυρθεί από τη βιομηχανία. Η τελευταία ταινία της Hedy Lamarr ήταν το The Female Animal που έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 1958.

Οι εφευρέσεις της Hedy Lamarr

Η Hedy Lamarr εμφανιζόταν συνήθως στο ρόλο της femme fatale στις ταινίες που έπαιζε. Αυτό οφείλεται, φυσικά, στην εξαιρετική ομορφιά της. Για την λάμψη και την ομορφιά η Hedy Lamarr είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «Κάθε κορίτσι μπορεί να γίνει αυτό που λέγεται “λαμπερό”, το μόνο που έχει να κάνει είναι να στέκεται ακίνητη και να φαίνεται ανόητη.» Προφανώς, η εξωτερική εμφάνιση δεν έχει τίποτα να κάνει με τη νοημοσύνη, όπως περίτρανα απέδειξε η ίδια η Hedy Lamarr.

Hedy-Lammar-02

Παρότι δεν είχε κάποια επίσημη εκπαίδευση στη μηχανική ή την ηλεκτρονική, η Hedy Lamarr δούλευε στον ελεύθερο χρόνο της επάνω σε πολλές εφευρέσεις. Ακόμα και όταν ήταν στο στούντιο για γύρισμα, στα διαλείμματα μεταξύ σκηνών ασχολούταν με τις εφευρέσεις. Οι συνεισφορές της αποδείχθηκαν τεράστιες, τόσο στην εποχή της όσο και στις τεχνολογίες του μέλλοντος, μερικές από τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα. Χάρη στις δικές της παρατηρήσεις ο Howard Hughes κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τα ταχύτερα αεροπλάνα στον κόσμο. Η Hedy Lamarr εμπνεύστηκε από το σώμα των ψαριών και των πουλιών και πρότεινε στον Hughes να σχεδιάσει τα αεροπλάνα του με βάση το σχήμα αυτών των ζώων, κάνοντας τα αεροπλάνα πιο αεροδυναμικά. Εφηύρε επίσης ένα χάπι το οποίο μόλις το συνδύαζες με νερό το μετέτρεπε σε αναψυκτικό.

Η μεγαλύτερη εφεύρεσή της, όμως, ήταν η ανάπτυξη του frequency hopping! Όταν έμαθε πως το ασύρματο σύστημα καθοδήγησης για τις τορπίλες των υποβρυχίων των συμμαχικών δυνάμεων μπορούσε εύκολα να μπλοκαριστεί από τις δυνάμεις του Άξονα αποφάσισε να βρει λύση στο πρόβλημα. Για να αποφευχθεί το μπλοκάρισμα λοιπόν, η Hedy Lamarr επινόησε την τεχνική του frequency hopping, όπου το σήμα αλλάζει συνεχώς συχνότητα μεταξύ ενός προκαθορισμένου εύρους φάσματος. Η εφεύρεσή της ζει ακόμα και σήμερα καθώς ενσωματώνεται σε τεχνολογίες όπως το Bluetooth, το GPS και το Wi-Fi.

Κάθε φορά που χρησιμοποιείς το κινητό ή τον υπολογιστή σου λοιπόν, να θυμάσαι πως μερικές από τις σημαντικότερες δυνατότητές της συσκευής σου οφείλονται στη Hedy Lamarr, την εμβληματική ηθοποιό με το εφευρετικό πνεύμα!

empower women campaign - logo