Amelia Earhart: Η αεροπόρος που κατέρριψε τα στερεότυπα

Περίληψη: Ποια είναι η Amelia Earhart και ποιο ήταν το έργο της; Διάβασε τα πάντα για τη ζωή της Amelia Earhart εδώ!

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας! Αυτή η μέρα λειτουργεί τόσο ως μνημείο των αγώνων για ισότητα όλα αυτά τα χρόνια, όσο και ως μία υπενθύμιση ότι υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα που μπορούν να γίνουν. Με τη Γιορτή της Γυναίκας να είναι μόνο λίγες μέρες μακριά, επιλέξαμε να αναδείξουμε μερικές σπουδαίες γυναίκες, οι οποίες έμειναν στην ιστορία για τα κατορθώματά τους. Μία από αυτές τις σπουδαίες γυναίκες είναι η Amelia Earhart, η αεροπόρος που έγινε είδωλο για γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Η ζωή της Amelia Earhart

Στις 24 Ιουλίου 1897 γεννιέται στο Atchinson του Kansas η Amelia Earhart. Πολλά από τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε με τους παππούδες της καθώς οι γονείς της αντιμετώπιζαν αρκετές δυσκολίες. Η οικογένεια επανενώθηκε όταν η Amelia ήταν 10 ετών, αλλά τα προβλήματα δεν είχαν λυθεί. Συχνά αναγκάζονταν να μετακομίσουν, ενώ το 1915 η Amelia θα άλλαζε για ακόμα μία φορά περιβάλλον, μετακομίζοντας στο Σικάγο με τη μητέρα της. Το γεγονός ότι ο πατέρας της δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την οικογένειά του την έκανε αρκετά ανεξάρτητη και της έμαθε πως να στηρίζεται στον εαυτό της και να τα βγάζει πέρα μόνη της.

Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε εθελόντρια νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού και έτσι γνώρισε πολλούς πιλότους. Αυτό την έκανε να αγαπήσει την αεροπορία και αρκετό από τον ελεύθερό της χρόνο τον πέρναγε παρατηρώντας τα αεροπλάνα να κάνουν ασκήσεις σε κοντινή αεροπορική βάση. Το 1919 αποφάσισε να σπουδάσει ιατρική στο Columbia University αλλά μετά από ένα χρόνο παράτησε τις σπουδές της για να πάει ξανά κοντά στους γονείς της, που ζούσαν ξανά μαζί στην California.

Η Amelia Earhart απογειώνεται

Ένα αεροπορικό show στο Long Beach της California θα άλλαζε τη ζωή της Amelia Earhart. Εκεί είχε την ευκαιρία να πετάξει για πρώτη φορά. 10 λεπτά ήταν αρκετά για να πειστεί πως έπρεπε και η ίδια να μάθει να πετά. Για να υποστηρίξει αυτή της την προσπάθεια έκανε διάφορες δουλειές, από φωτογράφος μέχρι οδηγός φορτηγού. Παράλληλα διάβαζε ό,τι σχετικό με την αεροπορία έβρισκε και πέρναγε πάρα πολύ χρόνο σε κοντινό αεροδρόμιο. Το 1921 κατάφερε να αγοράσει το πρώτο της αεροπλάνο, ένα μεταχειρισμένο Kinner Airster το οποίο ονόμασε «Το Καναρίνι». Από εκεί και έπειτα δεν χρειάστηκε πολύ για να γίνει διάσημη στο χώρο της αεροπορίας. Το 1922 πέταξε μέχρι τα 14.000 πόδια, υψόμετρο ρεκόρ για γυναίκα πιλότο. Το 1924, όμως, αναγκάστηκε να πουλήσει το αεροπλάνο της καθώς η οικογένειά της αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Μέχρι το 1927 απείχε από τις πτήσεις και εργάστηκε ως δασκάλα και κοινωνική λειτουργός.

Η πρώτη γυναίκα που πετά πάνω από τον Ατλαντικό

Το επίτευγμα για το οποίο η Amelia Earhart είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο είναι η πτήση της επάνω από τον Ατλαντικό. Η θρυλική αυτή πτήση έγινε το 1932, αλλά η Amelia Earhart είχε κάνει ήδη μία φορά αυτό το ταξίδι. Η πρώτη φορά ήταν το 1928, αλλά τότε ήταν συνεπιβάτης στην πτήση που διήρκησε 20 ώρες και 40 λεπτά. Στις 20 Μαΐου 1932 όμως, θα ξεκίναγε μόνη της από το Harbour Grace του Καναδά για να κάνει το ίδιο ταξίδι. Προσγειώθηκε 14 ώρες και 56 λεπτά αργότερα στο Culmore της Βόρεια Ιρλανδίας. Το ταξίδι αυτό εκτόξευσε τη φήμη της και της επέφερε πολλές βραβεύσεις.

Η εξαφάνιση της Amelia Earhart

Το πάθος για την αεροπορία θα ήταν τελικά και η αιτία του θανάτου της Amelia Earhart. Στις αρχές του 1936 άρχισε να σχεδιάζει το πιο φιλόδοξο εγχείρημά της, μία πτήση γύρω από τον ισημερινό της Γης. Το αεροπλάνο με το οποίο θα το επιχειρούσε ήταν ένα Lockheed Electra L-10E και για την πτήση είχε συγκεντρώσει ένα έμπειρο πλήρωμα. Την 1η Ιουνίου του 1937 απογειώθηκε από το Oakland της California και κατευθύνθηκε ανατολικά. Μαζί με τον πλοηγό της, Fred Noonan, έφτασαν στην πόλη Lae της Νέας Γουινέας στις 29 Ιουνίου. Στις 2 Ιουλίου θα απογειώνονταν ξανά, με προορισμό το νησί Howland. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπε κανείς ζωντανή την Amelia Earhart και τον Fred Noonan. Το αεροπλάνο έχασε την επικοινωνία του με σκάφος της Αμερικάνικης ακτοφυλακής και εξαφανίστηκε. Έτσι ξεκίνησε μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης η οποία όμως δεν έφερε καρπούς. Το αεροπλάνο ή τα συντρίμμια του δεν βρέθηκαν ποτέ και το ενδιαφέρον για το μυστήριο του τι πραγματικά συνέβη είναι μέχρι σήμερα ιδιαίτερα έντονο.

Οι συνεισφορές της Amelia Earhart

Η Amelia Earhart απέδειξε περίτρανα πως οι γυναίκες μπορούν να διαπρέψουν στο πεδίο που θα επιλέξουν και πως η αξία της συνεισφοράς τους μπορεί να είναι ίδια με αυτή των ανδρών. Η πορεία της ενέπνευσε πολλές γυναίκες να κυνηγήσουν τα όνειρά τους σε διάφορους τομείς, και ειδικά σε αυτόν της αεροπορίας. Γι’ αυτό και σήμερα η Amelia Earhart είναι μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του φεμινιστικού κινήματος.

empower women campaign - logo