Charles Dickens | Η ζωή, το έργο και η επιρροή του Άγγλου συγγραφέα

Περίληψη: 210 χρόνια μετά τη γέννησή του, το έργο και η ζωή του σπουδαίου Charles Dickens παρουσιάζουν ακόμα τεράστιο ενδιαφέρον.

Μία μέσα σαν και τη σημερινή, γεννήθηκε στην Αγγλία ο Charles Dickens. Ο σπουδαίος συγγραφέας ήρθε στον κόσμο στις 7 Φεβρουαρίου 1812. Χάρη στο λογοτεχνικό του έργο έχει μείνει στην ιστορία, οπότε σήμερα, 210 χρόνια μετά τη γέννησή του, αξίζει να κάνουμε μία αναδρομή στο χρονικό της ζωής και του έργου του, αλλά και στην επίδραση που είχε στην κουλτούρα των δεκαετιών που ακολούθησαν.

Η ζωή του Charles Dickens

Ο Charles Dickens ήταν το δεύτερο από τα 8 παιδιά της οικογένειάς του. Μεγάλωσε σε αρκετά φτωχές συνθήκες, με τον πατέρα του να οδηγείται ακόμα και στη φυλακή για τα χρέη του. Αυτό οδήγησε τον νεαρό Charles στην αγορά εργασίας από πολύ μικρή ηλικία. Όταν στα 15 του αποφάσισε να παρατήσει οριστικά το σχολείο, έβαλε χωρίς να το γνωρίζει τις βάσεις για τη μετέπειτα λογοτεχνική καριέρα του. Αρχικά υπήρξε ανεξάρτητος ρεπόρτερ και σκιτσογράφος. Το πρώτο του βιβλίο, μάλιστα, ήταν μία συλλογή με σκίτσα του. Σύντομα θα εκδιδόταν και το πρώτο του μυθιστόρημα. Παντρεύτηκε το 1836 και απέκτησε 10 παιδιά, αλλά χώρισε το 1858. Επισκέφθηκε δύο φορές τις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει μία σειρά διαλέξεων, ενώ παράλληλα δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει, ακόμα και λίγο πριν το τέλος της ζωής του. Ο Charles Dickens θα έφευγε τελικά από τη ζωή στις 9 Ιουνίου 1870. Αν θες να μάθεις περισσότερα για τη ζωή του σπουδαίου συγγραφέα κάνε κλικ εδώ.

Το έργο του Charles Dickens

Ο Τσαρλς Ντίκενς έγραψε 15 μυθιστορήματα, 5 νουβέλες και εκατοντάδες σύντομες ιστορίες στην πολυετή λογοτεχνική του καριέρα. Η συγγραφική επιτυχία ξεκίνησε από το 1836, με την σειρά ιστοριών «The Posthumous Papers of the Pickwick Club». Ο Dickens κατάφερε να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού ολοκληρώνοντας πολλά από τα επεισόδια με «cliffhangers». Από το σύνολο του συγγραφικού του έργου ξεχωρίζουν τρία βιβλία: «Μεγάλες προσδοκίες», «Όλιβερ Τουίστ» και «Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία». Υπάρχουν, όμως, πολλά ακόμα αξιοσημείωτα έργα που αξίζει να διαβάσεις. Γνώρισε αναλυτικότερα το έργο του Charles Dickens στο άρθρο που ετοιμάσαμε.

Η διαχρονική επιρροή του Charles Dickens

Ο Charles Dickens είναι ίσως ο σπουδαιότερος λογοτέχνης της Βικτωριανής εποχής και σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της ιστορίας. Το έργο του παραμένει ακόμα και σήμερα σχετικό και διαβάζεται σε όλο τον κόσμο. Με τέτοια σπουδαία παρακαταθήκη, το έργο του Dickens δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει πολλούς δημιουργούς ακόμα και σήμερα. Αρκετά από τα έργα του έχουν γίνει ταινίες, ενώ μέσα από τα βιβλία του ο Charles Dickens κατάφερε να επηρεάσει την αισθητική και τη ζωή μιας ολόκληρης χώρας. Η επιρροή του στην ποπ κουλτούρα (και όχι μόνο) ήταν τεράστια. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για αυτή, έχουμε ετοιμάσει ένα άρθρο αποκλειστικά αφιερωμένο σε αυτό το θέμα.