Christopher Tolkien: «'Εφυγε» ο γιος του συγγραφέα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Περίληψη: Αν δεν ήταν o Christopher, ο μικρότερος από τους τρεις γιους του J.R.R. Tolkien, ίσως δεν είχε φτάσει ως τα χέρια μας το σπουδαίο έργο του πατέρα του.

Λίγες μέρες πριν το τέλος του 2019 γράφαμε για τα... έπη του Middle Earth, που έρχονται ξανά στο προσκήνιο και κάνουν τους φανατικούς φίλους του κόσμου που γέννησε η φαντασία του J.R.R. Tolkien να ανυπομονούν!

Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες σημειώθηκε μια τεράστια απώλεια για τους λάτρεις των ιστοριών του και τα μέλη του Tolkien Society, καθώς έφυγε από τη ζωή ο τρίτος γιος του, Christopher Tolkien, σε ηλικία 95 ετών.

Συγγραφέας και ο ίδιος, ο Christopher αξιοποίησε τις σημειώσεις του πατέρα του στο έπακρο, επεκτείνοντας το έργο του μετά θάνατον. Για την ακρίβεια, αν δεν ήταν εκείνος -ο μικρότερος από τρεις γιους- ίσως δεν είχε φτάσει ως τα χέρια μας το έργο του J.R.R. Tolkien, του κορυφαίου συγγραφέα του φανταστικού. Γιατί όχι μόνο διαχειρίστηκε σοφά από εμπορικής σκοπιάς την πλούσια κληρονομιά του, αλλά εξασφάλιζε επί δεκαετίες την άριστη αποτύπωσή της στις σύγχρονες εκδόσεις. Διόλου τυχαία, λοιπόν, το 2016 τιμήθηκε με το Bodley Medal του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο J.R.R. Tolkien είχε γράψει μια σειρά από ποιήματα και πρόζες που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Kαθώς έψαχνε στα συρτάρια του πατέρα του, λοιπόν, o Christopher εντόπισε χειρόγραφα τα οποία επιμελήθηκε και μας χάρισε τα πολύτιμα The Silmarilion, την ιστορία των Μπέρεν και Λούθιεν και φυσικά τη θρυλική Ιστορία της Μέσης Γης, μια πολυσέλιδη εγκυκλοπαίδεια που περιέχει όλα όσα πρέπει να γνωρίσει κάποιος για τον περίπλοκο κόσμο που εμπνεύστηκε ο πατέρας του...

Για όσους (λίγους) δεν έχουν εντρυφήσει στον κόσμο του Tolkien, εν αρχή ην ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Η πιο δημοφιλής σειρά, αυτή που τον επανέφερε στις πρώτες θέσεις των ευπώλητων μετά την κινηματογραφική της μεταφορά. Στο Public θα βρείτε όλα τα σχετικά βιβλία: Η Συντροφιά του ΔαχτυλιδιούΟι Δύο Πύργοι και την Επιστροφή του Βασιλιά.

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων απόλαυσαν τον Άρχοντα, μεταπήδησε αργότερα στο Χόμπιτ, το προοίμιο της μνημειώδους τριλογίας. Πρωτοκυκλοφόρησε πίσω στο 1978 από τις εκδόσεις Κέδρος και το 2012 επανεκδόθηκε με νέα επιμέλεια και νέο εξώφυλλο.

Την ανακοίνωση του θανάτου έκανε το Tolkien Society, που υποστηρίζει και προάγει το έργο του σπουδαίου συγγραφέα του φανταστικού, γράφοντας: «Ο Christopher Tolkien πέθανε στην ηλικία των 95. Το Tolkien Society στέλνει τα βαθιά του συλλυπητήρια  στους Baillie, Simon, Adam, Rachel και ολόκληρη την οικογένεια Tolkien».

Βρείτε όλα τα βιβλία του στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr