Φιόντορ Ντοστογιέφσκι / Ανασκόπηση της ζωής και του τεράστιου έργου του

Περίληψη: Σήμερα κάνουμε μία μεγάλη αναδρομή στο έργο και τη ζωή του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα Φιόντορ Ντοστογιέφσκι καθώς σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή.

Πριν από ακριβώς 141 χρόνια έφυγε από τη ζωή ένας τεράστιος συγγραφέας, ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. Η ζωή του είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, με αρκετά προβλήματα υγείας, οικονομικές δυσκολίες, έναν δυστυχή γάμο και τέσσερα χρόνια εξορίας! Από τη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την συγγραφή, όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν τον σταμάτησαν από το να δημιουργήσει σπουδαία λογοτεχνικά έργα. Σήμερα, λοιπόν, αξίζει να θυμηθούμε την πολυτάραχη πορεία του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα και τα σπουδαιότερα έργα του.

Η ζωή του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Ο Fyodor Dostoevsky γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1821 στη Μόσχα. Από την ηλικία των τεσσάρων άρχισε να μαθαίνει γραφή και ανάγνωση από τη μητέρα του. Δυστυχώς, πριν ακόμα ενηλικιωθεί θα έχανε και τους δύο γονείς του, ενώ αυτή την περίοδο λέγεται πως εμφανίστηκαν και τα πρώτα σημάδια επιληψίας. Μεγαλώνοντας εντάχθηκε σε ένα στρατιωτικό ινστιτούτο, αλλά η καριέρα στρατιωτικού δεν ήταν κάτι που του άρεσε. Έτσι αποφάσισε να αφιερωθεί στη συγγραφή. Μέσα από τα κείμενα σπουδαίων Γάλλων στοχαστών ήρθε σε επαφή με το σοσιαλισμό κάτι που τον οδήγησε αργότερα να γίνει μέλος της «κίνησης Πετρασέφσκι». Αυτό έφερε τη σύλληψή του από το Ρωσικό καθεστώς, η οποία με τη σειράς της μετατράπηκε σε φυλάκιση και έπειτα σε εξορία στη Σιβηρία. Μετά την απελευθέρωσή του παντρεύτηκε δύο φορές, έκανε πολλά ταξίδια στην κεντρική και δυτική Ευρώπη και έγραψε μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του. Η υγεία του, όμως, πάντα ήταν κάτι που τον κρατούσε πίσω. Το τέλος της ζωής του Ντοστογιέφσκι ήρθε στις 9 Φεβρουαρίου 1881, σε ηλικία μόλις 59 ετών. Διάβασε αναλυτικότερα τη βιογραφία του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι στο αναλυτικό άρθρο που ετοιμάσαμε.

Τα σπουδαία έργα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Ο Ντοστογιέφσκι έγραψε συνολικά 12 μυθιστορήματα, τέσσερις νουβέλες, 16 μικρές ιστορίες, και διάφορα άλλα έργα. Κάποια από αυτά είναι πασίγνωστα και έχουν πάρει τη θέση τους στο πάνθεον των αριστουργημάτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ενώ άλλα, ίσως λιγότερο γνωστά, θεωρούνται φιλοσοφικά! Η αρχή της λογοτεχνικής του πορείας έγινε με το μυθιστόρημα «Ο φτωχόκοσμος», το οποίο ολοκλήρωσε το 1845. Τα κορυφαία έργα του θα ερχόντουσαν αρκετά χρόνια μετά. Ένα από αυτά είναι το «Έγκλημα και τιμωρία» που γράφτηκε το 1865 και δημοσιεύτηκε την επόμενη χρονιά. Πρωταγωνιστής του ο αντιήρωας Ρασκόλνικοφ, ο οποίος προσπαθεί να ξεφύγει από τη φτώχεια. Σημαίνουσα θέση μεταξύ των έργων του Ντοστογιέφσκι έχει και το μυθιστόρημα «Ο ηλίθιος». Σε αυτό το βιβλίο ο Ρώσος συγγραφέας εξερευνά την ηθική στον πραγματικό κόσμο, η οποία μοιάζει με ηλιθιότητα. Για άλλους, όπως ο Sigmund Freud, το σπουδαιότερο έργο του Ντοστογιέφσκι είναι το «Αδερφοί Καραμαζώφ». Γνώρισε ακόμα καλύτερα το σπουδαίο έργο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι μέσα από το εκτενές μας αφιέρωμα.

Τα αφιερώματά μας σε σπουδαίους συγγραφείς δεν θα σταματήσουν εδώ! Όπως πρόσφατα εξερευνήσαμε τη ζωή και το έργο μεγάλων λογοτεχνών όπως ο Orwell, ο Dickens, και σήμερα ο Ντοστογιέφσκι, έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον, με άρθρα και για άλλους μεγάλους ανθρώπους των γραμμάτων. Μείνε συντονισμένος στο Public Blog για να μη χάσεις κανένα!