Διαγωνισμός «Happy Buddha»: Το βραβευμένο βιβλίο συνταγών του Βαγγέλη Δρίσκα

Περίληψη: Ο Βαγγέλης Δρίσκας «αιχμαλωτίζει» όλη τη νοστιμιά της Ασίας και τη φέρνει σπίτι σου, μέσα από το βιβλίο συνταγών «Happy Buddha».

Με τα Χριστούγεννα να είναι μια ανάσα μακριά, φανταζόμαστε πως οι ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι έχουν ξεκινήσει και τα δώρα έχουν ήδη τοποθετηθεί κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Είναι η εποχή του έτους που παραδοσιακά τα σπίτια μοσχοβολούν από τη γεμιστή γαλοπούλα και τα μελομακάρονα, ενώ οι φωνές των παιδιών, που λένε τα κάλαντα, «πλημμυρίζουν» τις γειτονιές. Ωστόσο, η εποχή προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να προσεγγίσουμε νέες κουζίνες, χαρίζοντας μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους. Ο εξαιρετικός σεφ Βαγγέλης Δρίσκας με το βιβλίο του «Happy Buddha»: Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία, μάς ταξιδεύει στην Ασία και φέρνει στο πιάτο μας τα πιο σπουδαία πιάτα στην αυθεντική τους εκδοχή. Ο γαστρονομικός αυτός θησαυρός, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, κρύβει όλη τη νοστιμιά της Ασίας όπως τη γεύτηκε και τη κατέγραψε ο ίδιος. Πάμε να το ανακαλύψουμε;

«Happy Buddha»: Το απόλυτο γαστρονομικό ταξίδι στην Ασία

Έπειτα από διεξοδική έρευνα, πολύ διάβασμα και δοκιμάζοντας την αυθεντική ασιατική κουζίνα, γεννήθηκε από τον Βαγγέλη Δρίσκα ένα μοναδικό βιβλίων συνταγών που περιλαμβάνει τα πιο νόστιμα και σπουδαία πιάτα της Ασίας. Κάθε σελίδα του βιβλίου «Happy Buddha» κρύβει τις καλύτερες και τις πιο χαρακτηριστικές συνταγές κάθε τόπου, από την Κίνα μέχρι την Ινδονησία, όπου ταξίδεψε ο σεφ. Οι συνταγές αυτές, γραμμένες αναλυτικά, καθιστούν τις σύνθετες γαστρονομικές ασιατικές αποχρώσεις προσιτές στο δυτικό κοινό και σίγουρα θα σε βοηθήσουν να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα στο πιάτο σου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το βιβλίο απέσπασε τον τίτλο «Best of the Best» στην κατηγορία Asian Food Culture στον διαγωνισμό Gourmand World Cookbook Awards, που θεωρούνται τα «Όσκαρ» του γαστρονομικού κόσμου. Όσο για τον τίτλο του βιβλίου, ο σεφ τον εμπνεύστηκε από μια προσωπική του εμπειρία στο Μπαλί, εκεί όπου, περπατώντας στον δρόμο, πολλοί́ τον σταματούσαν και του χάιδευαν την κοιλιά αναφωνώντας: «Happy Buddha!». Όπως εξομολογείται ο ίδιος, «εκεί́ πιστεύουν ότι µια τροφαντή κοιλιά υπόσχεται πλούτο και ευημερία, που θα τα αποκτήσεις εφόσον τη χαϊδέψεις».

Ο Βαγγέλης Δρίσκας είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και διεθνώς βραβευμένους Έλληνες σεφ, συγγραφείς και εκπαιδευτικούς της μαγειρικής, ο οποίος με την αμεσότητα και την αστείρευτη γνώση του έχει καταφέρει να ενώσει τον επαγγελματία μάγειρα με τον ερασιτέχνη. Τα βιβλία του δεν είναι απλώς συλλογές συνταγών, αλλά πλούσιες γαστρονομικές εμπειρίες, καθιστώντας τα απαραίτητα για κάθε βιβλιοθήκη. Ο ίδιος έχει τεράστια επαγγελματική διαδρομή ως σεφ και εκτεταμένη παρουσία σε τηλεόραση, περιοδικά και σεμινάρια. Μεταξύ άλλων σπουδαίων διακρίσεων αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο μοναδικός Έλληνας συγγραφέας που έχει βραβευτεί στον διαγωνισμό Gourmand World Cookbook Awards. Παράλληλα, στην πολυετή εμπειρία του περιλαμβάνονταν και οι συνεργασίες με μεγάλα εστιατόρια και εταιρίες τροφίμων, ενώ ο ίδιος έχει την «Driskas Test Kitchen», ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο μαγειρικής όπου πραγματοποιούνται σεμινάρια για ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλλά και για παιδιά.

Q&A με τον σεφ τον Βασίλη Δρίσκα 

Με αφορμή τη βράβευση του Βαγγέλη Δρίσκα για το βιβλίο συνταγών «Happy Buddha»: Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία, ο σεφ απαντά σε ερωτήσεις μας. 

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας γοήτευσε στην ασιατική κουζίνα και πόσο απέχει στα αλήθεια από τη «δική» μας μεσογειακή γαστρονομική παράδοση;

Η φρεσκάδα των τροφίμων, τα αρώματα και οι συνδυασμοί των υλικών ήταν το πρώτο πράγμα που με γοήτευσε. Η κουζίνα κάθε χώρας βέβαια έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στην Κίνα για παράδειγμα, στα πιάτα τους, έχουν μία αξιοθαύμαστη ισορροπία ανάμεσα σε γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικρό. Στο Βιετνάμ σερβίρουν ένα βουνό με φρέσκα αρωματικά δίπλα σε κάθε φαγητό. Στην Ταϊλάνδη συνηθίζουν τις έντονες καυτερές γεύσεις. Στην Κορέα, το μπάρμπεκιου με την παρέα γύρω από ένα τραπέζι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Στην Μαλαισία και στην Ινδονησία το street food είναι άφθονο, ονειρεμένο, εξαιρετικά νόστιμο και πάμφθηνο.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό στις περισσότερες ασιατικές κουζίνες είναι το γρήγορο μαγείρεμα αφού όλα τα υλικά είναι ψιλοκομμένα και χρησιμοποιούν το γουόκ πάνω σε δυνατή φωτιά. Επίσης οι συνδυασμοί των υλικών είναι υγιεινοί αφού δεν έχουν πολλά λιπαρά στα φαγητά τους. Αυτό που λέω για τις ασιατικές κουζίνες είναι πως όταν δοκιμάσεις ένα καλοφτιαγμένο πιάτο, νοιώθεις ευεξία. Και θεωρώ τον συνδυασμό λάιμ ή λέμονγκρας, φρέσκου κόλιανδρου και τζίντζερ που χρησιμοποιούν σε πολλές περιοχές, απλά συγκλονιστικό και χαρακτηριστικό των ασιατικών κουζινών.

Η δική μας κουζίνα είναι τελείως διαφορετική, με εξαιρετικά υλικά, μερικές φορές πιο βαριά αλλά μιλώντας για μεσογειακή παράδοση, πολύ θρεπτική και αρκετά υγιεινή όταν γίνονται οι σωστοί συνδυασμοί  στα υλικά. Εμείς έχουμε άλλες συνήθειες στο μαγείρεμα, που τις περισσότερες φορές παίρνει αρκετή ώρα σε εστία ή φούρνο, πολλές ζύμες, πολύ τηγάνι και το χαρακτηριστικό που τρελαίνει τους Ασιάτες είναι πως σερβίρουμε μεγάλα κομμάτια κρέατος ή ολόκληρα ψάρια που χρειάζονται μαχαίρι για το σερβίρισμα, ενώ στην Ασία όλα σερβίρονται σε μπουκιές αφού δεν χρησιμοποιούν μαχαίρι στο τραπέζι. Και αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο στην Ασία είναι πως αγοράζουν καθημερινά τις ποσότητες που θα μαγειρέψουν μέσα στην μέρα εκμηδενίζοντας την σπατάλη των τροφίμων.

Ένας Έλληνας σεφ βραβεύεται στο Ριάντ για τις γευστικές του περιηγήσεις στις χώρες της Ασίας. Μπορεί η μαγειρική να γίνει το «όχημά» μας για να αφήσουμε πίσω στερεότυπα και προκαταλήψεις; 

Όλα ξεκινούν από τα ταξίδια και την επιτόπου γευσιγνωσία σε κάθε χώρα που επισκεπτόμαστε. Η γαστρονομία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας κάθε χώρας και μέσα από το φαγητό, τις αγορές, τα εστιατόρια και τις συνήθειες των ντόπιων μαθαίνουμε πολλά για την ιστορία και τα έθιμα τους. Πολλοί δυτικοί θεωρούν τις ασιατικές γεύσεις δύσκολες και ακατανόητες αλλά σκεφτείτε πως αυτό συμβαίνει και αντιστρόφως. Οι Ασιάτες θεωρούν ακατανόητο για παράδειγμα τον συνδυασμό ψητού χταποδιού με ούζο. Η αλήθεια είναι πως όλοι μας έχουμε στερεότυπα μέχρι να δοκιμάσουμε κάτι νέο. Σίγουρα υπάρχουν δύσκολες, «σκληροπυρηνικές» γεύσεις τόσο στην Δύση όσο και στην Ανατολή. Από το σχεδόν ωμό μοσχαρίσιο φιλέτο ή τις έντονες σάλτσες και τα έντονα τυριά της γαλλικής κουζίνας μέχρι το σούσι και σασίμι με ωμό ψάρι της ιαπωνικής κουζίνας και το ωμό ψιλοκομμένο χταπόδι της κορεατικής κουζίνας πολλά είναι αυτά που μας ξενίζουν και μας προδιαθέτουν περίεργα ή αρνητικά απέναντι σε κάθε εθνική κουζίνα. Όμως όταν δοκιμάσουμε τις αυθεντικές γεύσεις, στις σωστές συνθήκες τότε μόνο μπορούμε να τις κατανοήσουμε και να τις δεχτούμε.

Μία βόλτα για παράδειγμα στα μπαράκια με τάπας σε οποιαδήποτε πόλη στην Ισπανία μας μαθαίνει για την συνήθεια των ντόπιων να βρίσκονται μετά τη δουλειά και να διασκεδάζουν με μικρές μπουκιές και κρασί ή μπίρα. Στο Βιετνάμ, οι νυχτερινές αγορές είναι η αφορμή για να συναντηθούν οικογένειες και φίλοι γύρω από τους πάγκους υπαίθριων αγορών με μία κατσαρόλα στο κέντρο του τραπεζιού στην οποία βράζουν στο λεπτό τρυφερά κομμάτια κρεατικών, θαλασσινών και λαχανικών. Στην Κορέα σε πολλά εστιατόρια υποστηρίζουν την μακροβιοτική διατροφή σερβίροντας δεκάδες μικρά μπολάκια με διαφορετικά είδη από τουρσί λαχανικών και φρούτων. Κάθε χώρα έχει τα δικά της και αυτή είναι η γοητεία του να ταξιδεύεις, να δοκιμάζεις και να ανακαλύπτεις. Μιλώντας για το βιβλίο μου, το Happy Buddha, θέλησα μέσα από τις περιγραφές μου, τις πληροφορίες και τις συνταγές, να μεταφέρω τον ενθουσιασμό που ένοιωσα σε κάθε τόπο, δοκιμάζοντας όλα αυτά τα απίθανα πιάτα. Ξεχωρίζοντας αυτά που πιστεύω πως πρέπει να δοκιμάσει κάποιος έστω και μία φορά στη ζωή του. Και δοσμένα μέσα από τις συνταγές με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι κατανοητός ο τρόπος μαγειρέματος αλλά και με υλικά και συνδυασμούς που δεν θα προβληματίσουν. Και έτσι αποκωδικοποιούνται πολλά στις ασιατικές κουζίνες, αυτές γίνονται πιο κατανοητές και προσιτές και αίρονται κάποιες προκαταλήψεις.

Έτσι κι αλλιώς, τα social, το ίντερνετ γενικότερα και τα άπειρα εθνικά εστιατόρια που ανοίγουν σε κάθε γωνιά του κόσμου έχουν καταργήσει τα σύνορα, και μαζί με την ευκολία που έχει πια το εμπόριο, φέρνουν στο λεπτό στα μάτια μας και στα χέρια μας υλικά από κάθε γωνιά του κόσμου μαζί με πολλές πληροφορίες για να δοκιμάσουμε κάτι νέο. Όπως στο κέντρο της Αθήνας μπορούμε να δοκιμάσουμε τα πιο απίθανα ασιατικά πιάτα, έτσι και σε κάθε γωνιά της Ασίας από Κίνα μέχρι Ιαπωνία και Κορέα, θα βρει κάποιος αλυσίδες με γαλλική ζαχαροπλαστική, δυτική αρτοποιία ή μπεργκεράδικα και ιταλικά εστιατόρια. Η μαγειρική καταργεί τα σύνορα και μας ξεκλειδώνει το μυαλό προκαλώντας μας να κατανοήσουμε καλύτερα τους άλλους σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.

Μεγάλος Διαγωνισμός - Happy Buddha

Σου άνοιξε η... όρεξη για το βραβευμένο βιβλίο του Βαγγέλη Δρίσκα; Τώρα μπορεί να γίνει δικό σου! Τα Public και οι Εκδόσεις Πατάκη χαρίζουν τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Happy Buddha» σε τρεις (3) τυχερούς αναγνώστες. Για να είσαι εσύ ένας από τους τυχερούς που θα διαβάσει τις συναρπαστικές γαστρονομικές εμπειρίες του Έλληνα σεφ στις χώρες της Ασίας, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην ειδική φόρμα συμμετοχής έως τις 22 Δεκεμβρίου. Πολλαπλές συμμετοχές δεν λαμβάνονται υπόψη. Εδώ μπορείς να δεις αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού. Καλή επιτυχία!

Ζήσε τη μαγεία των Χριστουγέννων αγκαλιά με ένα βιβλίο

Αν θέλεις ακόμα περισσότερες συνταγές που θα σε ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο μέσα από το πιάτο σου, δεν έχεις παρά να περιηγηθείς στην κατηγορία «Το δώρο της φροντίδας» του χριστουγεννιάτικου καταλόγου βιβλίων! Ανακάλυψε δεκάδες βραβευμένους τίτλους βιβλίων και ζήσε τη μαγεία των Χριστουγέννων.