Public Quiz: Πόσο καλά γνωρίζεις τον Haruki Murakami;

Περίληψη: Με αφορμή την κυκλοφορία του «Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε» από τον Haruki Murakami, φτιάξαμε ένα κουίζ για να δεις πόσο καλά ξέρεις των Ιάπωνα συγγραφέα!

Ο Haruki Murakami είναι αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της εποχής μας. Ο Ιάπωνας λογοτέχνης έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε δεκάδες χώρες και πολλά από τα μυθιστορήματά και τις ιστορίες του έχουν γίνει best sellers, τόσο στην Ιαπωνία όσο και διεθνώς. Η συγγραφή ήρθε στη ζωή του πολύ ξαφνικά. Η έμπνευση για το πρώτο του βιβλίο ήρθε στον Murakami κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπέιζμπολ. Το ίδιο βράδυ, μόλις γύρισε σπίτι ξεκίνησε να γράφει. Μιλώντας για την εμπειρία της συγγραφής του πρώτου του μυθιστορήματος, ο Murakami έχει πως «Πριν από αυτό δεν έγραφα τίποτα. Ήμουν απλώς ένας από τους συνήθεις ανθρώπους. Διατηρούσα ένα τζαζ κλαμπ και δεν δημιουργούσα τίποτα απολύτως.» Έπειτα από 10 μήνες το «Hear the Wing Sing» ήταν έτοιμο.

Από τότε έχουν περάσει 43 χρόνια και ο Haruki Murakami συνεχίζει να μαγεύει τους αναγνώστες με το έργο του. Για τα βιβλία του έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις, αλλά το Νόμπελ Λογοτεχνίας του διαφεύγει, για την ώρα τουλάχιστον. Μερικά από τα σημαντικότερα βραβεία της καριέρας του είναι το Hans Christian Andersen Literature Award, το  World Fantasy Award στην κατηγορία του καλύτερου μυθιστορήματος, ενώ για το πρώτο του μυθιστόρημα έχει κερδίσει και το Gunzo Award, το οποίο βραβεύει κάθε χρόνο το καλύτερο ντεμπούτο στην Ιαπωνία.

Το Drive My Car έγινε ταινία και κέρδισε Όσκαρ

Πολλά από τα κείμενα του Haruki Murakami έχουν εμπνεύσει δεκάδες δημιουργούς που έχουν μετατρέψει τις ιστορίες του Ιάπωνα συγγραφέα σε ταινίες. Ένα από τα πιο πρόσφατα και πιο επιτυχημένα παραδείγματα είναι το Drive My Car. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την ομώνυμη σύντομη ιστορία του Haruki Murakami, η οποία εκδόθηκε το 2013 στην Ιαπωνία. Στα φετινά βραβεία Όσκαρ, η ταινία του Ryûsuke Hamaguchi κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε κερδίσει 3 βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών.

Μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά το «Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε»

To πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του Haruki Murakami είναι το «Killing Commendatore», το οποίο εκδόθηκε το 2017 στα ιαπωνικά και το 2018 μεταφράστηκε στα αγγλικά. Αν είναι φανατικός αναγνώστης του Murakami ίσως και να το διάβασες ήδη, αλλά τώρα θα έχεις την ευκαιρία να το διαβάσεις και στα ελληνικά. Το «Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε» μόλις κυκλοφόρησε στη χώρα μας σε ελληνική μετάφραση, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το νέο μυθιστόρημα αποτελείται από 2 τόμους και στο Public.gr ή τα καταστήματα Public θα βρεις τόσο τον Τόμο Α όσο και τον Τόμο Β. Υπάρχει, όμως, και μία ακόμα εναλλακτική. Πάρε μέρος στο διαγωνισμό που ετοιμάσαμε για τους αναγνώστες μας και ίσως κερδίσεις τους 2 τόμους του «Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε»! Κι αφού δηλώσεις συμμετοχή σου έχουμε κάτι ακόμα. Ετοιμάσαμε ένα κουίζ για να τεστάρεις τις γνώσεις σου επάνω στη ζωή και το έργο του σπουδαίου Haruki Murakami, το οποίο θα το βρεις στο τέλος του άρθρου.

Διαγωνισμός «Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε»

Το Public και οι εκδόσεις Ψυχογιός χαρίζουν σε τρεις (3) τυχερούς ισάριθμα (3) σετ αντιτύπων του δίτομου έργου «Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε» του Haruki Murakami. Για να πάρεις μέρος στο διαγωνισμό συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα συμμετοχής μέχρι τις 19 Απριλίου. Οι τυχεροί θα επιλεγούν μετά από κλήρωση. Πολλαπλές συμμετοχές δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Καλή επιτυχία!

Η  κλήρωση έγινε και οι νικητές κληρώθηκαν 

Quiz Time: Πόσα ξέρεις για τον Haruki Murakami;

 

 

Ποιο ήταν το πρώτο μυθιστόρημα του Haruki Murakami;

 

Σε πόσες γλώσσες περίπου έχει μεταφραστεί το έργο του Murakami;

 

Ποιο από τα παρακάτω τραγούδια των Beatles ΔΕΝ είναι τίτλος έργου του Murakami;

 

Τα βιβλία «Hear the Wind Sing», «Pinball, 1973» και «A Wild Sheep Chase» σχηματίζουν ποια τριλογία;

 

Σε ποια ηλικία ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα ο Haruki Murakami;

 

Το 2006 κέρδισε το World Fantasy Award στην κατηγορία “Best Novel” για ποιο μυθιστόρημα;

 

Πρέπει να μελετήσεις περισσότερο τη βιβλιογραφία του Haruki Murakami!

 

Ξέρεις από Murakami, αλλά έχεις περιθώρια βελτίωσης!

 

Εισαι τεράστιος Murakami fan και αυτό φαίνεται!