Χρόνια πολλά Neil Gaiman! 61 χρονών γίνεται σήμερα ο αγαπημένος συγγραφέας

Περίληψη: Δεν υπάρχει βιβλιόφιλος που να μην γνωρίζει τον Neil Gaiman! O Άγγλος συγγραφέας έχει σήμερα γενέθλια και εμείς κάνουμε μία αναδρομή στη ζωή του.

Αν σου αρέσει το διάβασμα τότε σίγουρα έχεις ακούσει το όνομα το Neil Gaiman. Αν αγαπάς τα κόμικς και τη λογοτεχνία του φανταστικού τότε μάλλον έχεις ήδη απολαύσει κάποια από τα εξαιρετικά έργα του. Η σειρά κόμικς «The Sandman» και μυθιστορήματα όπως το «American Gods» είναι μερικές από τις δημοφιλέστερες δημιουργίες του. Το «ρεπερτόριο» του δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά τα είδη όμως, με τον Gaiman να έχει δημιουργήσει επίσης graphic novels, non-fiction βιβλία, θεατρικά έργα και τηλεοπτικές σειρές. Ίσως να αναρωτιέσαι το λόγο που επιλέξαμε σήμερα να μιλήσουμε για τον Neil Gaiman. Ο λόγος δεν είναι το αφιέρωμά μας στη λογοτεχνία του φανταστικού, αλλά γιατί ο αγαπημένος συγγραφέας έχει σήμερα γενέθλια και γίνεται 61 χρονών!

Ο Neil Gaiman γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1960. Ήδη από την ηλικία των τεσσάρων ετών μπορούσε να διαβάζει και έτσι από μικρή ηλικία αγάπησε τα βιβλία. Στα επτά του χρόνια, ο Gaiman έλαβε ως δώρο τη σειρά «Το χρονικό της Νάρνια» και λάτρεψε το στυλ γραφής του C.S. Lewis. Μία ακόμα σειρά βιβλίων που έκανε τεράστια εντύπωση στον νεαρό Gaiman ήταν «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» του J.R.R. Tolkien. Άλλα αγαπημένα του έργα από την παιδική του ηλικία ήταν «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Lewis Carroll, ενώ απολάμβανε επίσης  και τα κόμικς με τον Batman.

Η τεράστια αγάπη που έτρεφε για το βιβλίο και το διάβασμά τον οδήγησε ουσιαστικά σε μία καριέρα στο γράμματα. Στα 80s εργάστηκε κυρίως ως δημοσιογράφος. Το πρώτο του βιβλίο ήταν μία βιογραφία των Duran Duran, ενώ στο τέλος της δεκαετίας ξεκίνησε να γράφει κόμικς. Όταν η DC Comics τον προσέγγισε, ο Gaiman τους πρότεινε την αναγέννηση του χαρακτήρα Sandman. Έτσι γεννήθηκε μία από τις διασημότερες συγγραφικές δουλειές του Gaiman. Το «The Sandman» κυκλοφόρησε αρχικά σε 75 τεύχη, από το 1989 έως το 1996. Αργότερα έγινε διαθέσιμο και ως σειρά βιβλίων σε 10 τόμους, ενώ το Netflix ετοιμάζει τηλεοπτική σειρά βασισμένη στα κόμικς.

Το πρώτο μυθιστόρημα του Neil Gaiman εκδόθηκε το 1990, σε συνεργασία με τον Terry Pratchett. Αυτό ήταν το «Καλοί Οιωνοί», το οποίο έχει ήδη γίνει τηλεοπτική σειρά. Το πιο επιτυχημένο μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα είναι το «American Gods» και κυκλοφόρησε το 2001. Με την κυκλοφορία αυτή, ο Gaiman κατάφερε να κερδίσει μέσα στην ίδια χρονιά τα βραβεία Nebula και Hugo, τα σημαντικότερα για το είδος του fantasy και sci-fi, αλλά και το Bram Stoker Award. Η σπάνια αυτή επιτυχία έγινε ακόμα πιο σπουδαία το 2002, όταν ο Gaiman επανέλαβε την επιτυχία του, κερδίζοντας τα βραβεία Nebula, Hugo και Bram Stoker για το παιδικό βιβλίο «Coraline».

Ένα ακόμα σημαντικό έργο του Gaiman είναι το «The Graveyard Book», που κυκλοφόρησε το 2008 απευθύνεται κυρίως σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες. Για αυτό τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με το μετάλλιο Carnegie, το οποίο είχε κερδίσει και ο C. S. Lewis το 1956 για το «Χρονικό της Νάρνια». Το γεγονός ότι κέρδισε το ίδιο μετάλλιο με τον συγγραφέα που έγραψε ένα από τα αγαπημένα του βιβλία μεγαλώνοντας έκανε τον Neil Gaiman εξαιρετικά χαρούμενο. Για τη βράβευση του είχε δηλώσει πως «αν μπορείς να κάνεις τον επτάχρονο εαυτό σου ευτυχισμένο, τα έχεις καταφέρει πολύ καλά – είναι σαν να γράφεις ένα γράμμα στον επτάχρονο εαυτό σου.»

Η δουλειά του Neil Gaiman έχει περάσει πολλές φορές και στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση. Πρόσφατο παράδειγμα η σειρά «Good Omens». Όπως συνέβη και με πολλά από τα έργα του, ο Gaiman έχει και ο ίδιος «μεταφερθεί» στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, γράφοντας σενάρια, χαρίζοντας τη φωνή του σε χαρακτήρες ή εμφανιζόμενος ο ίδιος μπροστά στην κάμερα. Και παρότι έφτασε πλέον τα 61 έτη, ο Neil Gaiman δεν δείχνει καμία διάθεση να χαμηλώσει ρυθμούς! Τελευταίο του βιβλίο είναι το «Norse Mythology», ενώ αυτή την περίοδο εργάζεται επάνω στην τηλεοπτική σειρά The Sandman για το Netflix.

Εμείς δεν έχουμε παρά να  του ευχηθούμε χρόνια πολλά!