Η Μαρίνα Γιώτη μας ρωτά «Πού βρίσκεται η ευτυχία;»

Περίληψη: Η Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας του βιβλίου «Τα φλαφ της ευτυχίας» και άλλων παιδικών βιβλίων, γράφει στο Public Blog για την ευτυχία.

Εσύ το ήξερες ότι στις 20 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας; Ένα από τα συναισθήματα που όλοι θέλουμε να νιώθουμε συνεχώς έχει τη δική του ημέρα μέσα στη χρονιά. Η ημέρα αυτή είναι μία ευκαιρία για ενδοσκόπηση, για θετική σκέψη και για αποβολή όσων μας «ρίχνουν» συναισθηματικά. Για την ημέρα αυτή, λοιπόν, ζητήσαμε από την Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέα του παιδικού βιβλίου Τα φλαφ της ευτυχίας, να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις της για την ευτυχία, τόσο προσωπική όσο και οικογενειακή. 

Ακολουθεί το κείμενο της Μαρίνας Γιώτη:

Πού βρίσκεται η ευτυχία;

Υπάρχει άραγε μυστικό για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά; Πού βρίσκεται τελικά η ευτυχία; Μπορούμε να τη βρούμε ή είναι κάτι άπιαστο και μακρινό που κάποιες φορές νομίζουμε ότι μπορούμε να το αγγίξουμε, αλλά τελικά μας ξεφεύγει διαρκώς;

Ως καλοί εξερευνητές, μπορούμε να ξεκινήσουμε από το πρώτο μας στοιχείο, την ίδια τη λέξη «ευτυχία». Η λέξη ετυμολογικά προέρχεται από το «ευ», που σημαίνει «καλό», και από το ρήμα «τεύκτω», που σημαίνει οικοδομώ, δημιουργώ, χτίζω. Φαντάζομαι οι περισσότεροι μη φιλόλογοι εκεί έξω δεν το περιμένατε. Βλέπετε, επειδή η λέξη «τύχη» εμπεριέχεται στη λέξη ευτυχία, οι περισσότεροι άνθρωποι μπερδεύουμε την ευτυχία με την καλή τύχη. Όμως φαίνεται ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι γνώριζαν ότι η ευτυχία δεν έχει καμία σχέση με την τύχη, γεγονός που πλέον επιβεβαιώνεται επιστημονικά. Σίγουρα η τύχη κάνει τα πράγματα πιο εύκολα και ξεκούραστα ίσως –ποιος από εμάς δεν θέλει να του έρχονται όλα δεξιά;–, αλλά η ίδια η ευτυχία έχει να κάνει με τη δράση, με τις προσωπικές επιλογές, με την εξέλιξη του ατόμου, με την ασταμάτητη δυναμική προς μία κατεύθυνση. Οικοδομώ, δημιουργώ, χτίζω. Ακριβώς! Αυτά που στην ψυχολογία συζητάμε σήμερα οι αρχαίοι Έλληνες τα γνώριζαν πριν από 2000 χρόνια. Τα έκρυψαν ανάμεσα στις λέξεις και ως καλοί γονείς περίμεναν να τα ανακαλύψουμε μόνοι μας. Μας πήρε μερικές χιλιάδες χρόνια, αλλά τα καλά νέα είναι ότι τελικά τα καταφέραμε!

Επομένως η ευτυχία βρίσκεται στη δημιουργία, στη συνεχή εξέλιξη, στην αίσθηση της ικανοποίησης που πηγάζει από όσα κατάφερες. Και όσα δεν κατάφερες, δεν τα κατάφερες… ακόμη. Όλα είναι δυνατά, αν συνεχίσουμε, αν προσπαθούμε, αν δεν εγκαταλείψουμε την προσπάθεια! Κάνουμε λάθη, μαθαίνουμε από αυτά και προχωράμε.

Η δύναμη του «ευχαριστώ»

Και, αφού ανακαλύψαμε πού βρίσκεται η ευτυχία, ας πάμε στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής μας: Υπάρχει άραγε κάποιο μυστικό για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά; Η απάντηση από την επιστημονική κοινότητα είναι ΝΑΙ. Το να νιώθεις ευτυχισμένος είναι μια δεξιότητα και μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να νιώθουν ευτυχία στην καθημερινότητά τους.

Όμως συχνά, όταν καταφέρνουμε κάτι, χαιρόμαστε στην αρχή και μετά το απομυθοποιούμε. Περνάμε στο επόμενο και αντλούμε ελάχιστη χαρά εντέλει από όσα κατακτήσαμε.

Εκεί λοιπόν έρχεται η ευγνωμοσύνη και κάνουμε μια στάση για να εκτιμήσουμε όσα έχουμε. Η ευγνωμοσύνη θρέφει την ψυχή μας και έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται άμεσα με την ευτυχία. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη της ευγνωμοσύνης στα παιδιά από νεαρή ηλικία βοηθά στο να γίνουν πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι όταν μεγαλώσουν. Όταν όμως μιλάμε για ευγνωμοσύνη, εννοούμε κάτι παραπάνω από το να λέμε ευγενικά «ευχαριστώ». Πρόκειται για μια συνειδητή άσκηση κατά την οποία τα παιδιά μαθαίνουν να νιώθουν ευγνώμονα για όσα ήδη έχουν, τα μικρά, τα καθημερινά, αυτά που συχνά θεωρούμε δεδομένα.

Η ευγνωμοσύνη μάς εκπαιδεύει να εστιάζουμε στη στιγμή. Όταν παίρνουμε λίγο χρόνο για να δούμε τη ζωή από διαφορετική οπτική γωνία, εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για τα πράγματα που έχουμε και για τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Χρειάζεται ένα λεπτό για να αλλάξουμε την προοπτική με την οποία βλέπουμε τον κόσμο και να αποδεχτούμε τα πράγματα όπως είναι, αντί για αυτό που θα μπορούσαν να είναι.

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Οι πρακτικές ευγνωμοσύνης δεν έχουν σκοπό να ελαχιστοποιήσουν τυχόν δυσκολίες που έχετε βιώσει ή ακόμα περνάτε. Οι πρακτικές ευγνωμοσύνης βοηθούν ώστε να διαχειριστείτε εσείς και τα παιδιά σας αυτές τις δύσκολες στιγμές και σας υπενθυμίζουν ότι, αν σταματήσετε και κάνετε μια παύση, υπάρχει ακόμα πολύ καλό γύρω μας και συμβαίνει κάθε μέρα.

Πες ΝΑΙ!

Κάθε φορά που λέμε ναι ανοίγουμε την πόρτα σε μια ευκαιρία. Η δεκτικότητα επιτρέπει πολλά πράγματα να συμβούν στη ζωή μας. Το ναι είναι μια ισχυρή λέξη. Μας κάνει εξωστρεφείς, μας ενισχύει, μας δυναμώνει, μας βοηθά να αποκτήσουμε περισσότερη ενέργεια, γεμίζει με αφθονία τη ζωή μας. Αφήστε λοιπόν τις αρνητικές σκέψεις ημιτελείς στο μυαλό σας και επιβεβαιώστε αμέσως τις θετικές λέγοντας ναι!

Η εκπαίδευση της ευγνωμοσύνης είναι εκπαίδευση αισιοδοξίας

Στα παιδιά μας μπορούμε να μάθουμε ότι, αν και πάντα θα υπάρχουν προκλήσεις, μπλοκαρίσματα και επιπλοκές, το πραγματικό τεστ ψυχικής ανθεκτικότητας είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες.

Μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας ώστε να είναι πιο θετικός και ανθεκτικός. Η δύναμη του «ακόμη» μας μαθαίνει να μην τα παρατάμε και η δύναμη του «ευχαριστώ» μας επιτρέπει να βάζουμε τα πράγματα σε μια προοπτική. Ό,τι άσχημο και αν συμβαίνει, εξακολουθώ να έχω μια αγαπημένη οικογένεια, φαγητό στο τραπέζι και φίλους που με αγαπάνε. Με άλλα λόγια, επιλέγω να επικεντρωθώ στα θετικά.

Αυτός ο ψυχικός μυς που λέγεται ανθεκτικότητα μπορεί να γυμνασθεί από μικρή ηλικία και, όσο περισσότερο εξασκούμε την πρακτική της ευγνωμοσύνης, τόσο πιο ανθεκτικοί και ευτυχισμένοι γινόμαστε.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, κάντε μια άσκηση ευγνωμοσύνης με τα παιδιά σας και δείτε άμεσα τα αποτελέσματα στην ψυχολογία τους:

Όταν ετοιμάζεστε να βάλετε τα παιδιά σας για ύπνο σκεφτείτε ο καθένας τρία πράγματα που έγιναν μέσα στη μέρα για τα οποία νιώσατε ευγνωμοσύνη. Πείτε τα προφορικά ή γράψτε τα σε post-it και κολλήστε τα στον καθρέφτη του μπάνιου. Βλέποντάς τα το πρωί θα σας θυμίσουν πως σας περιμένει μια καινούρια μέρα γεμάτη θετικότητα και ευγνωμοσύνη. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι συνταρακτικό, όμως να είστε συγκεκριμένοι και φροντίστε να διατηρήσετε αυτή τη ρουτίνα καθημερινά για σας και τα παιδιά σας.

Τα φλαφ της ευτυχίας - Διαγωνισμός

Το Public κάνει δώρο σε πέντε (5) τυχερούς από ένα αντίτυπο του βιβλίου «Τα φλαφ της ευτυχίας». Διεκδίκησέ το και εσύ, συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής του διαγωνισμού μέχρι τις 29 Μαρτίου του 2022. Οι τυχεροί θα επιλεγούν μετά από κλήρωση και θα ανακοινωθούν στο Public Blog. Πολλαπλές συμμετοχές δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές ενημερώθηκαν 

Bio

Η Μαρίνα Γιώτη είναι βραβευμένη συγγραφέας και εικονογράφος της επιτυχημένης σειράς «Παραμύθια αλλιώς», του βιβλίου για μαμάδες Μια καρδιά, του Γέτι, η δύναμη του ακόμη, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στα Βραβεία Κοινού Public 2021, καθώς και άλλων παιδικών βιβλίων που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα, όπως τα Τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη, Δώσε λύση στο μελίσσι, Το Κάτι τι, Ρεβιθοκοντούλης, αλλά και ακούραστη εξερευνήτρια της παιδικής φαντασίας. Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το τελευταίο της βιβλίο, Τα Φλαφ της ευτυχίας (Διόπτρα). Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα κορεάτικα και στα ιταλικά. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Μαρίνα και τα βιβλία της ή να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες στο www.marinagioti.gr.

Ακολουθήστε τη Μαρίνα στα social media: