Βρήκαμε το μυστικό της νιότης και λέγεται εκπαιδευτικό παιχνίδι

Περίληψη: Επιτραπέζια, παζλ, γρίφοι, κατασκευές. Το εκπαιδευτικό παιχνίδι είναι η καλύτερη μέθοδος μάθησης και δε γνωρίζει ηλικία!

Στα μάτια πολλών ενηλίκων τα παιχνίδια παραμένουν έως και σήμερα πολυτέλεια των παιδιών και των εφήβων. Για τους ίδιους είναι μια χαρούμενη, μακρινή ανάμνηση της παιδικής ηλικίας, της αθωότητας και της ξεγνοιασιάς. Είναι γεγονός πως από μια ηλικία και μετά οι περισσότεροι άνθρωποι σταματάνε το παιχνίδι. Ελάχιστος ο ελεύθερος χρόνος και η καθημερινότητα δύσκολη θα πουν κάποιοι. Είναι όμως έτσι; Σταματάμε να παίζουμε επειδή μεγαλώνουμε ή μήπως μεγαλώνουμε επειδή σταματάμε να παίζουμε, για να παραφράσουμε τον σπουδαίο George Bernard Shaw;

Το παιχνίδι είναι συνώνυμο της δημιουργίας, της ευρηματικότητας, της διασκέδασης και της κοινωνικοποίησης. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης που δε γνωρίζει σύνορα, πολιτισμούς, φύλα και ηλικίες. Θυμήσου τα γέλια παίζοντας κρυφτό και κυνηγητό στο σχολείο ή τις ολονύχτιες βραδιές επιτραπέζιου με την φοιτητοπαρέα. Κάθε ηλικία έχει τα δικά της παιχνίδια, στον πυρήνα όλων όμως βρίσκεται ένα πράγμα. Η χαρά της ανακάλυψης και της ανθρώπινης επαφής.

Εκπαιδευτικά παιχνίδια: Πηγή γνώσης, χαλάρωσης και διασκέδασης

Υπάρχουν διάφορα είδη παιχνιδιών. Βέβαια ας μην κρυβόμαστε. Σε όλες τις ηλικίες την πρωτοκαθεδρία έχουν σήμερα οι κονσόλες, οι υπολογιστές, τα smartphones και τα tablets. Αν και τα video games μοιράζονται πολλά από τα οφέλη των υπόλοιπων παιχνιδιών, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια μας διασκεδάζουν και μας εξελίσσουν με έναν διαφορετικό τρόπο. Αναπτύσσουν την κριτική μας σκέψη, ενισχύουν τη δημιουργικότητά μας, βελτιώνουν τις δεξιότητές μας και μας καλούν να αναζητήσουμε πρωτότυπες λύσεις.

Τα ατομικά παιχνίδια μας οδηγούν να ανακαλύψουμε τα όρια του εαυτού μας ενώ τα ομαδικά παιχνίδια μας φέρνουν πιο κοντά με τα κοντινά μας πρόσωπα. Εντάξει, όχι ακριβώς όταν μιλάμε για παιχνίδια όπως η Monopoly αλλά καταλαβαίνεις τι εννοούμε. Το παιχνίδι δίνει βαθιά ανάσα απέναντι στο στρες, την κούραση και το άγχος και αναδομεί αποτελεσατικά τον εγκέφαλο. Μήπως τελικά το μυστικό της νιότης κρύβεται σε μια παρτίδα Dixit;

Εκπαιδευτικά παιχνίδια για όλα τα γούστα

Παιχνίδια γνώσεων, στρατηγικής, δημιουργίας, γρίφοι, παζλ οι επιλογές είναι άπειρες. Εκτός από all time classic επιλογές όπως το Taboo, το Jenga και το Risk, καλό είναι στο σπίτι να υπάρχει τουλάχιστον ένα παιχνίδι που να συνδυάζει τη διασκέδαση με τη μάθηση.

Το απόλυτο παιχνίδι γνώσεων ακούει στο όνομα Trivial Pursuit. Το διάσημο επιτραπέζιο έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και παραμένει η αποτελεσματικότερη μέθοδος για να διευρύνεις τις γνώσεις σου με fun τρόπο. To Trivial Pursuit Family Edition περιλαμβάνει 2 σετ κάρτες, ένα για παιδιά και ένα για ενήλικες, ώστε να απολαμβάνεις το γνωστό παιχνίδι ερωτήσεων με φίλους αλλά και με όλη την οικογένεια.

ekpaideytika-paixnidia-01

Σε περίπτωση που προτιμάς τα παιχνίδια στρατηγικής ρίξε μια ματιά στο επιτραπέζιο 7 Θαύματα – Η Μονομαχία. Σε αυτό το 1 vs 1 παιχνίδι, αναλαμβάνεις να αναπτύξεις τον πολιτισμό σου μέσα από την τεχνολογία και την επιστήμη, έχοντας ως φόντο τα Επτά Θαύματα της Αρχαιότητας.

Τα παζλ είναι εδώ και αιώνες ένα δημοφιλές χόμπι που συνδυάζει την αναλυτική σκέψη με την δημιουργική ικανότητα. Έρευνες έχουν δείξει πως οξύνουν τη μνήμη, βοηθούν στη συγκέντρωση και καλλιεργούν την υπομονή. Μάλιστα, για τις μεγαλύτερες ηλικίες τα οφέλη είναι ακόμα περισσότερα. Αν θες να τεστάρεις τις γνώσεις σου στη γεωγραφία δοκίμασε να λύσεις το παζλ «Η Γη μας» που αποτελείται από 2.000 κομμάτια.

Φυσικά, υπάρχουν και κλασικά παιχνίδια που μας συντροφεύουν εδώ και δεκαετίες. Ο περίφημος κύβος του Ρούμπικ είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για τον εγκέφαλο. Ξεκίνα από έναν απλό κύβο και πού ξέρεις, μπορεί μέσα σου να κρύβεται ένας ταλαντούχος speedcuber!

Για τα αγαπημένα σε όλους μας Lego δε χρειάζονται να πούμε πολλά. Τα συναρπαστικά τουβλάκια ενθαρρύνουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, ενώ η εκπαιδευτική τους αξία έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο επιστημονικών μελετών. Δοκίμασε να περάσεις μια μέρα φτιάχνοντας ένα σετ lego και θα μας θυμηθείς.

Από ένα τέτοιο αφιέρωμα δε θα μπορούσε να λείπει το θρυλικό Scrabble. Το αγαπημένο επιτραπέζιο λέξεων είναι ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσεις το λεξιλόγιο και την ορθογραφία σου χωρίς να χαθείς χωμένος στα λεξικά.

Ό,τι και να διαλέξεις από τα παραπάνω, το παιχνίδι είναι ο συντομότερος δρόμος για να ανακαλύψεις και πάλι το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Γιατί όπως έλεγε και ο Friedrich Nietzsche «Σε κάθε αυθεντικό άνθρωπο υπάρχει ένα παιδί που θέλει να παίξει...»