Όλα τα κορυφαία τραγούδια για το σχολείο σε μία Spotify list

Περίληψη: Η ώρα της επιστροφής στην τάξη έφτασε. Ευκαιρία να θυμηθούμε τα τραγούδια που έχουν ταυτιστεί με το σχολείο σε μια απολαυστική Spotify list!

Η επιστροφή στο σχολείο πλησιάζει και όλοι θυμόμαστε αυτή τη μίξη συναισθημάτων που μας κατακλύζαν λίγο πριν γυρίσουμε στην τάξη! Γεμάτοι από τις καλοκαιρινές περιπέτειες που δεν θέλαμε να τελειώσουν, αλλά με μια μικρή προσμονή να τις εξιστορήσουμε στους συμμαθητές μας!

Οι μουσικοί που εμπνεύστηκαν από τις μέρες τους ως μαθητές είναι αμέτρητοι. Κάποιοι θυμόντουσαν τις στιγμές στην τάξη με νοσταλγία και άλλοι με απέχθεια. Εδώ, θα ασχοληθούμε με κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια που έχουν να κάνουν με το σχολείο για να μπαίνουμε σιγά – σιγά σε back to school mood!

Τα καλύτερα ξένα τραγούδια για το σχολείο!

Ξεκινάμε από το ξένο ρεπερτόριο, στο οποίο μπορούμε να βρούμε εκατοντάδες τραγούδια για το σχολείο, το πανεπιστήμιο, το κολλέγιο, ή τραγούδια αφιερωμένα σε μαθητές και στα περίπλοκα εφηβικά χρόνια.

The Ramones – Rock ‘n’ Roll Highschool

Τι καλύτερο από το να βρεθείς στο «λύκειο του Rock ‘n’ Roll», όπως αυτό της ομώνυμης με το τραγούδι ταινίας; Οι θρύλοι της Punk, Ramones (όχι, δεν είναι μάρκα ρούχων), έγραψαν το τραγούδι για το μιούζικαλ του 1979, στο οποίο, οι μαθητές του σχολείου Vince Lombardi είναι ατίθασοι λόγω της αγάπης τους για τη rock μουσική. Ένας νέος, αυστηρός, διευθυντής προσπαθεί να τους συνετίσει αλλά κάνει το λάθος να κατασχέσει από δυο κορίτσια τα εισιτήρια που είχαν αγοράσει για τη συναυλία των Ramones. Κάπου εκεί ξεκινάει η περιπέτεια!

Blink 182 – Going Away to College

Το απόλυτο pop punk τραγούδι αποχωρισμού από τους κορυφαίους του είδους. Μια από τις βασικές θεματικές του είδους (αποτελεί και βασικό σενάριο των περισσότερων Teen Movies εκεί έξω) που εκπροσωπεί επάξια εδώ και τρεις δεκαετίες η μπάντα από το San Diego, είναι ο αποχωρισμός ενός ζευγαριού, λόγω κολεγίου. Εδώ, ο Mark Hoppus μιλάει για τον φόβο που μπορεί να νιώσει ένας νέος, αφήνοντας πίσω την εφηβεία για να μπει στον κόσμο των ενηλίκων.

Pearl Jam – Jeremy

Η έμπνευση για το συγκεκριμένο κομμάτι προέρχεται από ένα περιστατικό για το οποίο είχε διαβάσει ο frontman των Pearl Jam, Eddie Vedder, σχετικά με έναν μαθητή λυκείου, τον Jeremy Wade Delle, από την πόλη Richardson του Texas, ο οποίος στις 8 Ιανουαρίου του 1991 αυτοκτόνησε μπροστά στην τάξη του. Το clip, αλλά και το τραγούδι, λειτούργησαν ευεργετικά στον αγώνα κατά της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, έναν σκοπό που οι ζωντανοί θρύλοι της grunge υποστηρίζουν μέχρι και σήμερα.

Pink Floyd – Another Brick In The Wall

Video Duration
10:16

Hey Teacher, leave them kids alone” τραγουδούσαν οι Pink Floyd σε ένα από τα πιο γνωστά τους κομμάτια. Το Another Brick In The Wall, είναι ένα αιχμηρό σχόλιο στα συστήματα εκπαίδευσης ανά τον κόσμο, που, σύμφωνα με το βρετανικό γκρουπ, θέλουν απλώς να δημιουργούν τουβλάκια σε έναν τοίχο που παραμένει στάσιμος.

Taylor Swift – Fifteen

Μια από τις μεγαλύτερες pop τραγουδοποιούς του πλανήτη έχει γράψει -φυσικά- ένα κομμάτι για το σχολείο! Το "Fifteen" κυκλοφόρησε το 2008 και μιλάει για τη ζωή μιας 15χρονης μαθήτριας, η οποία, ανακαλύπτει σιγά – σιγά τις πρώτες δυσκολίες της ζωής και μέσα από αυτές τον εαυτό της. Η Taylor Swift εκφράζει με μεγάλη ευκολία τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων μέσα από catchy τραγούδια που ξεκινούν από την φωτεινή pop και καταλήγουν στην αμερικανική folk! Από εμάς είναι ένα ναι!

Nirvana – School

Video Duration
2:43

Σε ένα από τα πιο σκληρά κομμάτια του Bleach, o Kurt Cobain τραγουδάει για ένα εφιαλτικό σενάριο, στο οποίο βρίσκεται ξανά στο σχολείο και μάλιστα, χωρίς να υπάρχει διάλειμμα! Ως γνωστόν, ο frontman των Nirvana μισούσε το σχολείο και γι’ αυτό το παράτησε πριν αποφοιτήσει. Κάποια στιγμή, πριν γίνει τεράστιος rockstar, βρέθηκε να δουλεύει σε ένα μέρος που δεν του άρεσε και άρχισε να νιώθει ξανά σαν να πηγαίνει σχολείο. Λέγεται ότι έπειτα από αυτή την εμπειρία προέκυψε το εν λόγω τραγούδι.

My Chemical Romance – Teenagers

Ανάμεσα στα τραγούδια του 11ου άλμπουμ των My Chemical Romance, The Black Parade, βρίσκεται και το Teenagers. Ο Gerard Way εμπνεύστηκε αυτό το τραγούδι σε ένα βαγόνι του μετρό της Νέας Υόρκης το οποίο ήταν γεμάτο μαθητές. Οι έφηβοι συνεπιβάτες του βαγονιού έτρεχαν, ήταν βίαιοι και έσπαγαν πράγματα, κάτι που ο Way ένιωθε ότι αυτό ήταν πολύ διαφορετικό από όταν ο ίδιος ήταν έφηβος. Αυτή η εμπειρία ήταν η πρώτη φορά που ένιωσε γέρος, και πώς πλέον είχε μετατραπεί σε πατρική φιγούρα.

Katy Perry – Teenage Dream

Κοιτώντας πίσω στα μαθητικά χρόνια, μία από τις αναμνήσεις που πάντα μένουν ζωντανές είναι αυτή του πρώτου έρωτα. Από αυτές τις εμπειρίες άντλησαν έμπνευση η Katy Perry και η Bonnie McKee για να γράψουν το Teenage Dream,  το οποίο κυκλοφόρησε το 2010 ως κομμάτι του ομώνυμου δίσκου.

Τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια για το σχολείο!

Δεν έχουμε μόνο ξένα τραγούδια όμως. Υπάρχουν και πολλά ελληνικά τραγούδια με θέμα το σχολείο. Ας δούμε μερικά αγαπημένα.

Olympians – Σχολείο

Video Duration
2:41

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των ‘60s δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Ο Πασχάλης με τους Olympians έγραψαν τον απόλυτο ύμνο του εφηβικού έρωτα από ένα ενήλικο, νοσταλγικό πρίσμα που έχει κάνει το εν λόγω τραγούδι να φαντάζει αθάνατο!

Άννα Βίσση – Τα μαθητικά τα χρόνια…

… δεν τ’ αλλάζω με τίποτα! Αυτό τραγουδούσε η Άννα Βίσση στο ομώνυμο κομμάτι από το δίσκο «Τώρα» του 1988. Και από τότε μέχρι σήμερα, ακούγοντας το τραγούδι μεταφερόμαστε όλοι ξανά πίσω στις σχολικές αίθουσες. Γίνεται να μην ταυτιστείς με στίχους όπως «Τους μαθητές τους τρώει το στρες, τα καρδιοχτύπια, οι συζητήσεις μες τις σχολικές αυλές. Τους μαθητές τους τρώει το στρες, μα σαν τελειώσει το σχολείο τελειώνουν της ζωής μας κι οι στιγμές οι πιο γλυκές»;

Νίκος Καρβέλας – Το πανεπιστήμιο

Μετά το σχολείο έρχεται το Πανεπιστήμιο και ο Νίκος Καρβέλας έχει γράψει ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα τραγούδια για τα φοιτητικά χρόνια. Ο στίχος «Το πανεπιστήμιο δε βγαίνει δίχως φροντιστήριο… και αντιγραφή» έχει εδραιώσει αυτό το κομμάτι για τα καλά στο μυαλό όλων μας, αν και εμείς δεν συνυπογράφουμε τα όσα υποστηρίζει το τραγούδι 😜

Mπες σε σχολικό mood με τη Spotify Playlist

Ήρθε η ώρα της μεγάλης επιστροφής στο σχολείο! Eξοπλίσου με θάρρος και υπομονή, βάλε τα ασύρματα ακουστικά σου στο τέρμα και μπες στο ρυθμό της playlist που ετοιμάσαμε. Αν απολαμβάνεις τις τελευταίες μέρες της ελευθερίας με την παρέα, σύνδεσε το κινητό σου στο Bluetooth ηχείο και αφεθείτε στη μαγεία της μουσικής!

Tip: Και μην ξεχνάς ότι αν είναι ο δρόμος σου από κάποιο κατάστημα Public θα βρεις αμέτρητες επιλογές σε σχολικά backpacks, όλα τα σχολικά βιβλία και όλα όσα θα χρειαστείς για τη σχολική τάξη τη φετινή χρονιά!