7 παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που πρέπει να δεις!

Περίληψη: Το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου έχει γεμάτο πρόγραμμα για φέτος. Βρήκαμε και ξεχωρίσαμε 7 θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις!

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, επιτέλους οι πολιτιστικές δραστηριότητες έχουν επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και μπορείς να φτιάξεις την καθιερωμένη λίστα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θέλεις να παρακολουθήσεις. Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν, σίγουρα θα προσθέσεις στη λίστα σου τρομερά events, free και όχι μόνο. Βέβαια, το σίγουρο είναι ότι καλοκαίρι χωρίς Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου δε γίνεται! Ανακάλυψε παρακάτω τις 7 φετινές θεατρικές παραστάσεις του Φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσεις!

Οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου που ξεχωρίζουμε

Μήδεια του Μποστ - Γιάννης Καλαβριανός

Video Duration
0:41

Το Εθνικό θέατρο μας φέρνει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο τη Μήδεια του Μποστ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Η Μήδεια του Μέντη Μποστατζόγλου έχει γραφτεί το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο και είναι μία κωμικοτραγωδία για την πραγματικότητα του σήμερα στη χώρα μας. Στον κόσμο του Μποστ συνυπάρχουν αναπάντεχα και αρμονικά η Μήδεια, η Αντιγόνη, ένας Ψαράς, ο Ιάσονας, μια Καλόγρια, ο Οιδίποδας, ο Ευριπίδης και ένας περίεργος  Χορός, κατορθώνοντας να διαλύσουν κάθε μας βεβαιότητα.

Η παράσταση παίζεται στις 08 & 09 Ιουλίου.

Πέρσες του Αισχύλου - Δημήτρης Καραντζάς

Επόμενη παράσταση που πρέπει να δεις από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, είναι οι Πέρσες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά. Οι Πέρσες ως τραγωδία της ανθρωπότητας, αντανακλά τα υπαρξιακά ζητήματα της ζωής που παραμένουν, άλυτα ανά τους αιώνες. Η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά «κοινωνία» και τι ισότιμη συμπερίληψη όλων των πολιτών, τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σ’ έναν οδηγό, άνθρωπο ή θεό, σε έναν συντετριμμένο κόσμο.

Η παράσταση παίζεται στις 30 & 31 Ιουλίου.

Αγαμέμνων του Αισχύλου - Residenztheater

Ο Ulrich Rasche είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γερμανούς σκηνοθέτες του Residenztheater και ξεχωρίζει για την ασυνήθιστη και εντυπωσιακή σκηνική του γλώσσα. Φέτος φέρνει στο φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου. Οι ηθοποιοί του εξωθούνται προς μια βαθιά υπαρξιακή όσο και «μανιακή» ερμηνεία, που συνδυάζει κείμενο, κίνηση και ρυθμό. Το κοινό μένει με κομμένη την ανάσα μπροστά σε μια απολύτως καλοκουρδισμένη χορογραφία που εκτελείται πάνω σε μηχανοκίνητες περιστρεφόμενες σκηνές με ζωντανή μουσική υπόκρουση.

Η παράσταση παίζεται στις 22&23 Ιουλίου.

Αίας του Σοφοκλή - Αργύρης Ξάφης

Ο Αργύρης Ξάφης κατεβαίνει πρώτη φορά στην Επίδαυρο ως σκηνοθέτης και μας φέρνει τον Αίαντα του Σοφοκλή. Σε αυτήν την τραγωδία έχουμε έναν ήρωα ο οποίος αδυνατεί να συμβαδίσει με το περιβάλλον και την εποχή του. Ενώ ο κόσμος αλλάζει ραγδαία, ενώ όρκοι καταπατούνται και το ατομικό συμφέρον διαμορφώνει τις σχέσεις, ενώ μια νέα πιο «δημοκρατική» κοινωνία των πολιτών αναδύεται, ο Αίας στέκει αμετακίνητος.

Festival Athinon Epidavrou-01

Όταν με δόλο του στερούν τα όπλα του Αχιλλέα, θέλει να εκδικηθεί όσους τον αδίκησαν. Η θεά Αθηνά του θολώνει το μυαλό και όταν συνέρχεται και συνειδητοποιεί την πλάνη του, ο χρόνος του έχει τελειώσει. Ο Αίας πεθαίνει και μαζί του τελειώνει μια εποχή.

Η παράσταση παίζεται στις 29&30 Ιουλίου.

Μένουμε Αθήνα: Παραστάσεις για όλους

Οι 7 τρελοί - Ελεάνα Τσίχλη

Μία ακόμη παράσταση που δεν πρέπει να χάσεις από το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, είναι οι 7 Τρελοί, σε σκηνοθεσία της Ελεάνας Τσιχλή.  Αυτό το έργο είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Αλτ και εφτά ηθοποιοί δημιουργούν μια «επί σκηνής» κοινότητα αποκαλύπτοντας μια επίκαιρη ιστορία που αναδεικνύει τις φιλοσοφικές προεκτάσεις του έργου και διεκδικεί τον χώρο για να ανθίσει ένα διαχρονικό «εμείς».

Η παράσταση παίζεται στις 24 & 26 Ιουνίου.

Άνοιξη – Γιούλα Μπούνταλη

Η «Άνοιξη» είναι μία πρωτότυπη παράσταση σε σκηνοθεσία της Γιούλας Μπούνταλη. Αναφέρεται σε μια ομάδα μαθητριών του Γυμνασίου Θηλέων στο Μεσολόγγι της άνοιξης του1960, η οποία διασχίζει τους δρόμους της πόλης αντιδρώντας στην ίδρυση Πρακτικού Γυμνασίου Αρρένων που θα απέκλειε τις ίδιες από τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης. Κορίτσια παράξενα για την εποχή τους, αλλά και για τη δική μας, με τους έμφυλους ρόλους να ορίζουν ακόμη, παρά τον επιδερμικό τους μετασχηματισμό, το κυρίαρχο εθνικό αφήγημα. Είναι βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία.

Η παράσταση παίζεται στις 2 & 4 Ιουλίου.

Αντιγόνη του Σοφοκλή - Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος

Τέλος, δεν πρέπει να χάσεις την Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου. Η παράσταση μιλά για τη διαχρονικά τραγική σχέση της πόλης/των πολιτών με την εξουσία. Εστιάζοντας στον καταλυτικό ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, η θεατρική δράση τοποθετείται σ’ ένα κυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι, όπου κάθε πολιτική διαπραγμάτευση και απόφαση πραγματοποιούνται σε ζωντανό χρόνο. Τον ρόλο του Χορού των γερόντων παίρνει ένα συμβούλιο πολιτικών στελεχών που εκφράζουν εκφάνσεις του κυρίαρχου λόγου, παρακολουθώντας, πάντα σε live σύνδεση, την ανελέητη σύγκρουση του ηθικού δικαίου.

Η παράσταση παίζεται στις 5 & 7 Ιουλίου.

Αυτές ήταν μερικές από τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσεις στη λίστα σου! Για ακόμη περισσότερες προτάσεις και εκδηλώσεις, stay tuned στο Public blog.