Oι αγαπημένες μας μουσικές στιγμές του «Friends»

Περίληψη: Μια από τις λεπτομέρειες των «FRIENDS» η οποία δεν μνημονεύεται συχνά είναι η μουσική. Στο παρακάτω κείμενο προσπαθούμε να διορθώσουμε αυτό το «λάθος»!

Tα «Φιλαράκια» είναι μια από τις πιο επιτυχημένες κωμικές σειρές όλων των εποχών, αλλά και μια από τις αγαπημένες του Ελληνικού κοινού. Το δημοφιλές sitcom αποτελεί ένα διαδεδομένο τηλεοπτικό «comfort food» για τις δύσκολες μέρες, καταφέρνοντας να μεταφέρει τον τηλεθεατή σε μια πιο απλή εποχή. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown το Friends ήταν από τις σειρές που έκαναν τα περισσότερα streams στην πλατφόρμα του Netflix.

Και μπορεί οι περισσότεροι να θυμάστε το Friends για τις επικές ατάκες του Chandler, το physical comedy του Ross ή τη συνταγή του γλυκού της Rachel (μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο συνταγών από τα «Φιλαράκια»), όμως, η σειρά περικλείεται και από αρκετές ενδιαφέρουσες μουσικές στιγμές! Ωστόσο, αυτές δεν μνημονεύονται συχνά και είναι κρίμα. Ας ρίξουμε μια ματιά -και ακρόαση- σε κάποιες από αυτές!

Friends: θα μπορούσε να έχει τραγούδι τίτλων από τους R.E.M.

Οι δημιουργοί της σειράς ήθελαν αρχικά να χρησιμοποιήσουν το Shiny Happy People των R.E.M. ως τραγούδι τίτλων αρχής. Ωστόσο, τελικά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα και έτσι αποφάσισαν να γράψουν οι ίδιοι τους στίχους για το γνωστό πλέον I’ll Be There For You, το οποίο τελικά ερμήνευσε ένα (τότε) underground συγκρότημα ονόματι The Rembrandts!

Το «Smelly Cat»

Video Duration
1:39

Η πορεία και η εξέλιξη του Smelly Cat μέσα στα χρόνια αποτελεί από μόνη της ένα saga. Από τη στιγμή της σύλληψης του κομματιού, την εμπορευματοποίησή του από την πρώην συνεργάτιδα της Phoebe, η οποία επέστρεψε και την πρόδωσε για δεύτερη φορά, αλλά και την pop εκδοχή του! Όλες οι στιγμές που μας χάρισε ήταν υπέροχες και γι’ αυτό είχε το δικό του, ξεχωριστό, αφιέρωμα στο πρόσφατο reunion των συντελεστών της σειράς.

Η συμμετοχή του Chris Isaak στα «Φιλαράκια»

O ερμηνευτής του all time classic Wicked Game, έπαιξε τον ρόλο του Rob στο 12ο επεισόδιο της 2ης σεζόν με τίτλο The One After The Superbowl, Part 1. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για το πιο επιτυχημένο επεισόδιο σε ό,τι αφορά την τηλεθέαση, αφού το παρακολούθησαν σχεδόν 53 εκατομμύρια άνθρωποι. Ήταν απολαυστικός ως διοργανωτής συναυλιών για παιδιά σε βιβλιοθήκες και πολύ στενοχωριόμαστε που δεν ευδοκίμησε το φλερτ με τη Phoebe!

H διασκευή του Robbie Williams στους Pet Shop Boys

Video Duration
3:10

Βρισκόμαστε στο μακρινό (κλαψ) 1999 και ο Robbie Williams είναι από τους μεγαλύτερους Βρετανούς pop stars, όμως, η Αμερική δεν δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την περίπτωσή του. Μια από τις προσπάθειες που έγιναν ώστε να φτάσει το όνομά του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ήταν να δώσει ένα τραγούδι στο δεύτερο soundtrack του Friends. Επιλέγει να παραχωρήσει μια διασκευή στους Pet Shop Boys, η οποία, μέχρι τότε υπήρχε μόνο ως b-side στο CD single του hit Let Me Entertain You. Παρότι δεν κατάφερε τελικά να κάνει το breakthrough, μας άφησε πίσω μια όμορφη εκδοχή του I Wouldn’t Normaly Do This Kind of Thing

O «ήχος» του Ross

Video Duration
2:17

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τη σειρά γνωρίζουν ότι ο Ross και ο Chandler είχαν μια μπάντα στο κολέγιο. Δυστυχώς, δεν ακούσαμε ποτέ κάποιο κομμάτι τους, όμως, ο μεγάλος αδερφός της Monica ξεδίπλωσε το «ταλέντο» του στην ηλεκτρονική μουσική κατά τη διάρκεια της 4ης σεζόν και πιο συγκεκριμένα στο επεισόδιο με τίτλο The One Where Chandler Crosses the Line. Όταν δηλαδή βρήκε το παλιό του αρμόνιο και άρχισε να παίζει για την παρέα και αργότερα για τους πελάτες του Central Perk. Το αποτέλεσμα ήταν ξεκαρδιστικό και λίγο πιο υποφερτό από το επεισόδιο που αποφάσισε να παίξει γκάιντα!

Τα δυο soundtrack που κυκλοφόρησαν

Video Duration
1:52

Με το CD να κρατάει τα ηνία σαν format στο σύνολο της δεκαετίας του ’90, οι δυο συλλογές με τραγούδια κυκλοφόρησαν μόνο σε αυτή τη μορφή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θεωρηθούν ιδιαίτερες. Αρχικά, περιέχουν το κλασικό τραγούδι των τίτλων αρχής, όμως, στο Vol. 2 που κυκλοφόρησε το 1999 εμπεριέχεται και το introduction των ηθοποιών όπως ακουγόταν πριν το γύρισμα στο set για το live κοινό που υπήρχε στο στούντιο. Παράλληλα, στα δυο αυτά CD υπάρχουν τραγούδια που ακούστηκαν σε κάποιες σκηνές της σειράς -όπως το Trouble With Boys, πάνω στο οποίο βασίζεται η «ρουτίνα» χορού της Monica και του Ross-, αλλά και κομμάτια που απλά δίνουν το vibe της εποχής. Κυρίως alternative rock διαμαντάκια. Αυτό που κάνει όμως τις δυο αυτές συλλογές πραγματικά ιδιαίτερες, είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα κομμάτια ο ακροατής ακούει ολόκληρες σκηνές της σειράς! Οι περισσότερες από αυτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και iconic!

H συμμετοχή της Chrissie Hynde

Video Duration
3:03

Η τραγουδίστρια των Pretenders εμφανίζεται στη σειρά ως Stephanie. Μια επαγγελματίας τραγουδίστρια η οποία παίρνει τη θέση της Phoebe ως performer στο Central Perk. Σε μια σκηνή του επεισοδίου (The One With The Baby On The Bus), η Chrissie παίζει το μεγάλο της hit Angel of the Morning! Στο εν λόγω επεισόδιο έχουμε και την πρώτη εμφάνιση του Smelly Cat, αφού στο τέλος του η Phoebe δείχνει στη Stephanie πώς να το παίξει.