Η Record Store Day έφτασε και ξέρουμε ακριβώς πώς θα τη γιορτάσεις!

Περίληψη: Η Record Store Day έφτασε και μαζί της φέρνει εκατοντάδες σπάνιες κυκλοφορίες σε όλους όσους αγαπούν τον γλυκό αναλογικό ήχο ενός LP !

Αν δηλώνεις φανατικός μουσικόφιλος και vinyl collector, ξέρεις πόσο exciting είναι η στιγμή που βρίσκεις ένα σπάνιο release από τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη. Ακόμα όμως και αν εξερευνάς μανειωδώς τα δισκάδικα της πόλης, τέτοιες κυκλοφορίες δε βρίσκεις κάθε μέρα. Ή μήπως βρίσκεις; Η Record Store Day παίζει δυνατά στα Public και εννοείται πως συμμετέχουμε σε αυτή τη μοναδική γιορτή της μουσικής και του βινυλίου! Για δυο μέρες λοιπόν (Παρασκευή 21/4 και Σάββατο 22/04) γιορτάζουμε την αγαπημένη μέρα των audiophiles, με προσφορά 3 for 2. Τι σημαίνει αυτό; Αγοράζεις τρία βινύλια και πληρώνεις τα δύο! Επίσης, θα έχεις την ευκαιρία να προσθέσεις σπάνιες κυκλοφορίες στη δισκοθήκη σου! Αμέτρητα albums, singles και EP’s, που κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, σε περιμένουν το διήμερο της RSD για να τα ανακαλύψεις. Αυτή είναι η μαγεία της γιορτής που είναι αφιερωμένη στα δισκοπωλεία όλου του κόσμου!

Η Record Store Day παίζει και φέτος δυνατά στα Public!

Από το This Is What We Do, τον πιο πρόσφατο δίσκο των Βρετανών θεών της ηλεκτρονικής Leftfield (τους οποίους θα απολαύσουμε ζωντανά το καλοκαίρι στην Αθήνα), μέχρι το Live LP των The 1975 με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του BBC, η λίστα των special κυκλοφοριών που έρχονται στα Public είναι πραγματικά εντυπωσιακή και καλύπτει όλα τα γούστα! Θα βρεις Το My Dear Melancholy του The Weeknd, αλλά και το Folklore: The Long Pond Studio Sessions της Taylor Swift. Fun fact: στο διπλό βινύλιο η Αμερικανίδα superstar και οι συνεργάτες της ερμηνεύουν ζωντανά τα κομμάτια του φανταστικού Folklore για πρώτη φορά μετά την καραντίνα! Επίσης, τη φετινή RSD έχουμε απολαυστικές κυκλοφορίες από σπουδαίους καλλιτέχνες όπως οι Blur, οι U2, οι The Grateful Dead, οι Lacuna Coil, οι London Grammar, ο Miles Davis, οι Swedish House Mafia αλλά και πολλοί, πολλοι άλλοι!  Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν για να μην χαθείς μέσα σε αυτό «ωκεανό» κυκλοφοριών, είναι να ξεψαχνίσεις το Public.gr ή να περάσεις μια βόλτα από πλησιέστερο κατάστημα!

record-store-day-2023-01

Η ιστορία πίσω από τη μεγάλη γιορτή του βινυλίου

Η Record Store Day είναι μια γιορτή που αποτίνει φόρο τιμής στα δισκοπωλεία, στους υπάλληλους που δουλεύουν σε αυτά, στα labels και φυσικά τους ίδιους μουσικούς. Αν και το LP ως μέσο μεσουρανούσε στα 70s και τα 80s, ωστόσο η ιστορία της «Μέρας του Δισκάδικου» μετράει μόλις 15 χρόνια. Το 2007, δύο ιδιοκτήτες δισκοπωλείων, ο Chris Brown και ο Eric Levin, σκέφτηκαν το concept επηρεασμένοι από τη Free Comic Book Day. Το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή έναν χρόνο αργότερα, με το ημερολόγιο να δείχνει 19 Απριλίου του 2008.

Σε αυτή την πρώτη προσπάθεια συμμετείχαν περίπου 300 δισκάδικα, ενώ ταυτόχρονα κυκλοφόρησαν δέκα special κυκλοφορίες από καλλιτέχνες όπως οι Death Cab For Cutie, οι R.E.M. και ο Jason Mraz. Μάλιστα, σε ένα σχετικό event έπαιξαν ζωντανά οι Metallica, ενώ ο Σκωτσέζος τραγουδοποιός Billy Bragg βοήθησε ώστε να πραγματοποιηθούν σχετικά events και στη Μεγάλη Βρετανία.

Το εγχείρημα αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχημένο και έτσι το 2009 οι κυκλοφορίες της Record Store Day πολλαπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 85. Παράλληλα, οι σχετικές ζωντανές εμφανίσεις σε δισκάδικα ανά τον κόσμο, ξεπέρασαν τις 500. Καλλιτέχνες όπως οι Slayer, o Bob Dylan και ο Leonard Cohen, συμμετείχαν ενεργά σε αυτή τη γιορτή που άρχιζε σιγά – σιγά να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, με τους απανταχού συλλέκτες να ψάχνουν μανιωδώς για τις σπάνιες κυκλοφορίες της RSD! Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε κάποιες πόλεις όπου η μουσική και ο πολιτισμός συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, η Record Store Day θεωρείται επίσημη αργία. Κάποιες από αυτές είναι η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Λας Βέγκας. Μάλιστα, στην Αμερική βγαίνουν σχετικές κυκλοφορίες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ, υπάρχει και μια άτυπη μορφή της RSD, την ημέρα της Black Friday.

Record Store Day: Ένα παγκόσμιο φαινόμενο 

Πλέον, στο πλευρό της Record Store Day βρίσκονται και οι μεγάλες αλυσίδες δισκοπωλείων, ενώ σήμερα η πρωτοβουλία έχει λάβει τη μορφή ενός οργανισμού που εξελίσσεται και προχωρά σε διάφορες κινήσεις με στόχο την τόνωση της μουσικής βιομηχανίας και των εργαζομένων της. Για παράδειγμα, από το 2016 διοργανώνεται στην Αμερική ένα summer camp, όπου ιδιοκτήτες καταστημάτων, labels και άλλοι επαγγελματίες του χώρου συναντιούνται, γνωρίζονται και συνομιλούν ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις.

record-store-day-2023-02

Ωστόσο, η ομάδα της RSD δεν σταμάτησε εκεί. Οι εμπνευστές της πρωτοβουλία προχώρησαν στη διοργάνωση του Making Vinyl Conference, στο οποίο γίνεται συζήτηση για τη σωστή και ηθική προσέγγιση πάνω στο βινύλιο ως format, ενώ το 2020, μέσα στην «καρδιά» της πανδημίας, η RSD πραγματοποιήθηκε τρεις φορές, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των καλλιτεχνών, των label και φυσικά των καταστημάτων που αναγκάστηκαν να παραμείνουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με λίγα λόγια, αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται για έναν θεσμό που έχει στηθεί με γνώμονα το κέρδος. Η μεγάλη γιορτή που λέγεται Record Store Day ξεκίνησε και συνεχίζει να «τρέχει» από ανθρώπους με βαθιά αγάπη για τη μουσική και τους καλλιτέχνες. Μια γιορτή αφιερωμένη στο κορυφαίο format και στα δισκάδικα όλου του κόσμου. Να σημειώσουμε εδώ, ότι φετινοί ambassadors είναι το «χρυσό» παιδί της Americana, Jason Isbell μαζί με την εξίσου αγαπητή Amanda Shires.

Και αφού κάναμε μια «βουτιά» στην ιστορία του υπέροχου αυτού θεσμού, είμαστε πλέον έτοιμοι να γιορτάσουμε προσθέτοντας σπάνια βινύλια και limited εκδόσεις στις συλλογές μας. Και αν ακόμα δεν έχεις ξεκινήσει το ταξίδι σου στον συναρπαστικό κόσμο του αναλογικού ήχου, η Record Store Day είναι η καλύτερη ευκαιρία για να πάρεις μια γεύση από την μαγεία που μόνο το βινύλιο μπορεί να προσφέρει!