Τραγούδια για μαμάδες: Η top Spotify list για να τις γιορτάσεις

Περίληψη: Κυριακή 8 Μάϊου και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: γιορτή της μητέρας! Τα Public έφτιαξαν μια ειδική playlist με κομμάτια αφιερωμένα στις μαμάδες.

H γιορτή της μητέρας έχει πάντα ένα ειδικό βάρος αφού για τους περισσότερους από εμάς η «μαμά» αποτελεί τον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής μας! Και μπορεί τα πιο πολλά τραγούδια που γράφονται εκεί έξω να αφορούν τον έρωτα, όμως, δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που αφιέρωσαν ένα (και παραπάνω) τραγούδια για να ευχαριστήσουν τις μητέρες τους.

Με αφορμή τη φετινή “Mother’s Day”, τα Public μοιράζονται μαζί σας μια Spotify playlist με τραγούδια για μαμάδες. Σε αυτή θα βρείτε από τον «βασιλιά» Elvis μέχρι τον σκληροτράχηλο 2Pac να τραγουδάνε με ιδιαίτερη τρυφερότητα για τη γυναίκα που τους έφερε στον κόσμο και τους φρόντισε μέχρι να σταθούν στα πόδια τους.

Η playlist είναι πραγματικά απολαυστική και περιέχει κομμάτια που κρύβουν τις δικές τους ιδιαίτερες ιστορίες.

Παρακάτω μπορείτε να μάθετε τις πιο ενδιαφέρουσες από αυτές!

The Beatles – Your Mother Should Know 
Πηγή έμπνευσης ήταν η θεία του Paul McCartney

Σε συνέντευξη που είχε δώσει το “Σκαθάρι” αναφέρει: «Το έγραψα στην κουζίνα μου. Η θεία μου η Jin, ο θείος Harry και κάποιοι ακόμη συγγενείς με είχαν επισκεφτεί και καθόντουσαν στο σαλόνι. Είχα αφήσει την πόρτα ανοιχτή, έπαιξα για κάποιες ώρες και με άκουγαν. Υποθέτω ότι λόγω του οικογενειακού κλίματος που επικρατούσε έγραψα το Your Mother Should Know. Πιθανότατα επηρεάστηκα από το γεγονός ότι η θεία Jin ήταν στο σπίτι».

Taylor Swift – The Best Day
Το τραγούδι που δεν μπορεί να τραγουδήσει live η Taylor Swift

Πριν από ένα χρόνο η Taylor Swift ηχογράφησε ξανά το δεύτερό της album με τίτλο Fearless, το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2008. Η εν λόγω κίνηση τάραξε τη μουσική βιομηχανία και ξεκίνησε μια συζήτηση πάνω στα πνευματικά δικαιώματα. Μέσα στα κομμάτια που ηχογραφήθηκαν ήταν και το The Best Day, το οποίο είναι αφιερωμένο στην οικογένειά της και κυρίως στη μητέρα της, Andrea. Η popstar έχει δηλώσει ότι είναι συναισθηματικά δύσκολο να τραγουδήσει το κομμάτι ζωντανά, ειδικά μετά τη διάγνωση της μητέρας της με όγκο στον εγκέφαλο.

2Pac – Dear Mama
Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι rappers να τραγουδάνε για τις μητέρες τους

Μπορεί σήμερα να είναι σχεδόν “υποχρεωτικό” για τον μέσο rapper να γράψει ένα κομμάτι αφιερωμένο στη μαμά του, όμως, μέχρι να βγει το Dear Mama του 2Pac δεν συνέβαινε συχνά. Ωστόσο, το πρώτο Top 10 hit του Αμερικανού rapper δημιούργησε μια νέα τάση και έτσι έχουμε σήμερα τραγουδάρες από τον Nas και τον Kanye West μέχρι τους “δικούς μας” Saske και Active Member. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η μητέρα του 2Pac, Afeni Shakur, είναι πρώην μέλος του κινήματος των “Μαύρων Πανθήρων”, πολιτική ακτιβίστρια και παραγωγός ταινιών.

Video Duration
4:39

Sufjan Stevens – 4th Of July
Ένα πραγματικά σκοτεινό βράδυ

Ο Sufjan Stevens -ο οποίος έχει Ελληνικές ρίζες- θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς των τελευταίων δεκαετιών. Ο δίσκος του, Carrie and Lowel, είναι ένα αριστούργημα εμπνευσμένο από τον θάνατο της μητέρας του Carrie, η οποία εγκατέλειψε την οικογένειά τους όταν αυτός ήταν ακόμη παιδί. «Ήταν πολύ τρομακτικό το να βρεθώ τόσο κοντά στον θάνατο, να συμφιλιωθώ με την ιδέα και να εκφράσω την αγάπη μου για κάποιον σχεδόν άγνωστο», είχε πει στο Pitchfork. Στη συνέχεια συμπλήρωσε σχετικά με τη σημαντικότητα της συγχώρεσης: «να αρπάζεις κάθε ευκαιρία συμφιλίωσης με αυτούς που αγαπάς ή όσους σε πλήγωσαν. Το να μας εγκαταλείψει η μητέρα μας ήταν παραδόξως το καλύτερο για εμάς. Ο Θεός να την έχει καλά που το έκανε, συνειδητοποιώντας όσα δεν ήταν ικανή να καταφέρει».

Queen – Bohemian Rhapsody
Το καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών;

Οι μουσικές λίστες στις οποίες αναφέρεται το Bohemian Rhapsody ως το καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών είναι ατελείωτες! Το εξάλεπτο έπος των Queen περιέχει στοιχεία μπαλάντας, όπερας, rock αισθητική, κιθαριστικά solo, στίχους στα Γερμανικά και ένα σωρό στοιχεία που δένουν μαγικά χάρη στην παραγωγή του Roy Thomas Baker και της μπάντας. Η πρώτη λέξη που βγαίνει από τα χείλη του Freddie Mercury, πάντως, δεν είναι άλλη από το “Mama”.

Lenny Kravitz – Always on the Run
Οι κιθάρες του Slash

Ποτέ μην εμπιστεύεσαι κάποιον που δεν αγαπάει τον Lenny Kravitz! Το Always on the Run προέρχεται από τον δεύτερο δίσκο του με τίτλο Mama Said! Τι άλλο να πούμε; Στο συγκεκριμένο τραγούδι βρίσκουμε ως συνθέτη και τον τεράστιο Slash -κιθαρίστα των Guns N’ Roses-, ο οποίος μας χαρίζει ένα τρομερό solo κιθάρας. Μια όμορφη λεπτομέρεια που αφορά τη μητέρα του Lenny Kravitz, Roxie Roker, είναι ότι πρόκειται για την πρώτη Αφροαμερικανή ηθοποιό που έπαιξε στην τηλεόραση το ½ διαφυλετικού ζευγαριού -συγκεκριμένα στη σειρά The Jeffersons.