Barbie Girl: Η ταινία της Barbie βάζει το hit των Aqua ξανά στα charts!

Περίληψη: Η πρώτη live-action ταινία Barbie φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον catchy ύμνο των Aqua και εμείς θυμόμαστε την ιστορία του «άγνωστου» pop act από τη Σκανδιναβία!

To 1997 ήταν μια μουσικά ανέμελη χρονιά. Η eurodance σκηνή ήταν στα καλύτερά της, με συγκροτήματα και καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της ηπείρου να χαρίζουν στο κοινό πολύχρωμα τραγούδια με γρήγορα beats, συνήθως «πειραγμένα» φωνητικά και πολλή ενέργεια. Τεράστια hits τα οποία, πολλές φορές ξεπερνούσαν τα Ευρωπαϊκά σύνορα και έφταναν μέχρι τις ΗΠΑ ή ακόμη και την Αυστραλία. Το ευτύχημα με το συγκεκριμένο είδος μουσικής ήταν πως μπορούσαν να το ακούσουν ευχάριστα και να εκφραστούν μέσα από αυτό μικροί και μεγάλοι.

Εκείνη τη χρονιά εμφανίστηκε ένα group με μέλη από τη Νορβηγία και τη Δανία, που έμελλε να «ταράξει τα νερά» της pop μουσικής. Μάλιστα, το όνομά του είχε σχέση με το υγρό στοιχείο. Ο λόγος για τους Aqua, οι οποίοι είχαν δημιουργηθεί δυο χρόνια νωρίτερα και με το όνομα Joyspeed είχαν μόλις ένα αποτυχημένο single στο ενεργητικό τους.

Τα πρώτα βήματα προς την επιτυχία

Η κακή αρχή δεν τους πτόησε και έτσι το 1996, έχοντας προσλάβει νέο μάνατζερ, κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα συμβόλαιο με τη Universal Δανίας. Το πρώτο τους single με τίτλο Roses Are Red, γνώρισε αρκετή επιτυχία ώστε να ανοίξει τον δρόμο στους Aqua (πλέον). Δεύτερο single ήταν το My Oh My που κατάφερε να γίνει «χρυσό» μέσα σε μια εβδομάδα.

Στις 26 Μαρτίου του 1997 λοιπόν, κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους με τίτλο: Aquarium. Στο tracklist του υπάρχει το τραγούδι που έμελλε να τους εκτοξεύσει στην στρατόσφαιρα της pop κουλτούρας και να τους κάνει γνωστούς σε όλο τον κόσμο!

Το Barbie Girl και το κόνσεπτ πίσω από τους διάσημους στίχους

barbie-girl-aqua-01

Ο λόγος φυσικά για το επικότατο hit Barbie Girl! H ιδέα για το κόνσεπτ των στίχων ήρθε στο μέλος του συγκροτήματος Søren Rasted, όταν βρέθηκε σε μια έκθεση με θέμα τη νορβηγική kitsch κουλτούρα, όπου οι διοργανωτές χρησιμοποιούσαν στα installations κούκλες Barbie. Μπορεί να ακούγεται ως ένα ευχάριστο europop/eurodance κομμάτι, όμως, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κριτική πάνω στον καπιταλισμό και την πατριαρχία, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της «κενής» ύπαρξης της Barbie.

Η σφοδρή νομική διαμάχη μεταξύ Mattel και MCA Records

Η τελευταία πληροφορία φυσικά δεν άρεσε στη Mattel, την εταιρεία που κυκλοφορεί τις iconic κούκλες, και έτσι, παράλληλα με την απίστευτη επιτυχία που γνώρισαν οι Aqua, ξεκίνησε και μια τεράστια διαμάχη μεταξύ της Mattel και της δισκογραφικής εταιρείας MCA Records. Το 2000 οι δυο εταιρείες αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Η πρώτη θεωρούσε ότι το τραγούδι κάνει κακό στην εικόνα του προϊόντος της και πως χρησιμοποιήθηκε το όνομα του brand δίχως να δοθεί σχετική άδεια, ενώ, το label στήριξε την υπερασπιστική του γραμμή στο γεγονός πως πρόκειται για ένα τραγούδι-παρωδία. Τελικά, περίπου δυο χρόνια αργότερα, τα αμερικανικά δικαστήρια αποφάνθηκαν, πως, όντως το κομμάτι είναι παρωδία και ότι δεν τίθεται κάποιο νομικό ζήτημα.

Οι δυο εταιρείες έθαψαν τελικά το «τσεκούρι του πολέμου», και μάλιστα το 2009 η Mattel χρησιμοποίησε μια δική της εκδοχή του Barbie Girl σε διαφήμιση.

H πορεία των Aqua μέσα στα χρόνια

Το Barbie Girl βρίσκεται σήμερα στην 16η θέση των πιο εμπορικών singles όλων των εποχών στην Αγγλία, ενώ «σκαρφάλωσε» στα charts δεκάδων χωρών ανά την Ευρώπη, αλλά και σε Αμερική και Αυστραλία. Το συγκρότημα πραγματοποίησε εμφανίσεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη, όντας ένα από τα πιο επιτυχημένα νορβηγικά acts. Το 2000 κυκλοφορούν το δεύτερο album τους με τίτλο Aquarius, μέσα από το οποίο ξεπετάχτηκε το Cartoon Heroes, το οποίο προσπάθησε να πιάσει - με αρκετή επιτυχία - το hype του Barbie Girl. Μέχρι σήμερα ο δίσκος έχει πουλήσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα και προφανώς θεωρείται επιτυχημένος.

barbie-girl-aqua-02

To 2001 οι Aqua ανακοίνωσαν τη διάλυσή τους δηλώνοντας: «κοιταχτήκαμε στα μάτια και συμφωνήσαμε ότι προς το παρόν η σπίθα είχε χαθεί». Ωστόσο, υπήρχαν και φήμες ότι οι λόγοι του χωρισμού είχαν να κάνουν και με έναν έρωτα που υπήρχε ανάμεσα σε κάποια από τα μέλη της μπάντας. Άθελά τους αποχώρησαν την κατάλληλη στιγμή. Όταν δηλαδή όλο αυτό το κύμα της χαρούμενης ηλεκτρονικής μουσικής, που έζησε μεγάλες στιγμές από τις αρχές των ‘90s μέχρι τα early ‘00s, έδινε τη θέση της στη house.

Το 2008 πραγματοποίησαν το πρώτο τους reunion και τρία χρόνια αργότερα ήρθε ο τρίτος τους δίσκος με τίτλο Megalomania, διαγράφοντας μια «τίμια» εμπορική πορεία. Το 2012 θα το διαλύσουν για δεύτερη φορά. Έξι χρόνια αργότερα, έρχεται το δεύτερο reunion το οποίο έχει κρατήσει μέχρι και σήμερα. Μπορεί να μην έχουν βγάλει νέο δίσκο αλλά πραγματοποιούν μεγάλες συναυλίες και εμφανίσεις σε φεστιβάλ, όντας πλέον μια κλασική ευρωπαϊκή pop μπάντα.

Η ταινία της Barbie και η επιστροφή των Aqua στην επικαιρότητα

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το επικό project της ταινίας Barbie (βρίσκεις εισιτήρια για προβολές σε όλη την Ελλάδα εδώ) με το «μαγικό» της cast, τέθηκε το ερώτημα αν το τραγούδι θα αποτελέσει μέρος της. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, δηλαδή η υπέροχη Margot Robbie, είχε δηλώσει στο Rolling Stone: «ρωτούσα την Greta Gerwig, πώς θα μπορούσαμε να εντάξουμε το κομμάτι. Δεν γίνεται να κάνουμε μια ταινία για την Barbie και να μην υπάρχει έστω μια αναφορά στο Barbie Girl! Πρέπει να υπάρχει κάπου. Μου απάντησε να μην ανησυχώ και ότι θα βρεθεί ένας cool τρόπος για να συμβεί αυτό»! Το είπε και το έκανε, αφού στους τίτλους τέλους της ταινίας ακούγεται το τραγούδι Barbie World, στο οποίο η Nicki Minaj και η Ice Spice ραπάρουν πάνω από ένα sample του Barbie Girl! Κάτι που εκτόξευσε για ακόμη μια φορά τους Aqua ψηλά στα charts.