The Beatles vs The Stones: Γιατί τους αγαπάμε εξίσου!

Περίληψη: Beatles ή Stones; Το μεγαλύτερο ερώτημα στην ιστορία της μουσικής παραμένει δυσεπίλυτο, εμείς όμως τους αγαπάμε για αυτό που σίγουρα είναι. Πραγματικοί θρύλοι!

Μπορεί να βρισκόμαστε στο «διαστημικό» έτος 2023, όμως, φέτος ήταν η χρόνια μέσα στην οποία είχαμε την τύχη να ακούσουμε ένα νέο album από τους αγέρωχους -σχεδόν κυριολεκτικά- Rolling Stones, αλλά και ένα νέο τραγούδι από τους Beatles! Κάπως έτσι λοιπόν, οι δυο θρυλικές μπάντες παραμένουν στην επικαιρότητα εξήντα χρόνια μετά τη σύστασή τους. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στις δυο κυκλοφορίες.

Οι Stones, όντες ενεργοί, χωρίς διαλείμματα, για επτά δεκαετίες, μας έδωσαν τον προηγούμενο μήνα το 24ο άλμπουμ τους (για την αμερικανική αγορά θεωρείται το 26ο)! Φέρει τον «λονδρέζικο» τίτλο Hackney Diamonds και το βρίσκεις σε επικό διπλό βινύλιο εδώ. Στην καινούρια τους δουλειά τους βρίσκουμε σε μεγάλα κέφια, συνεχίζοντας με το γνώριμο ήχο που έχουν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια. Η παραγωγή ακούγεται φρέσκια και έχει την υπογραφή τoυ Andrew Watt και του Don Was στο τραγούδι Live By The Sword.

beatles-vs-rolling-stones-01

Μεταξύ άλλων, στο Hackney Diamonds θα ακούσεις και κάποιες άκρως ενδιαφέρουσες συνεργασίες, όπως το «σπιντάτο» Bite My Head Off, στο οποίο συμμετέχει ο Paul McCartney, το προαναφερθέν Live By the Sword με τον Elton John -ο οποίος αποχώρησε πανηγυρικά από την ενεργό δράση φέτος το καλοκαίρι με ένα άκρως συγκινητικό set στο Glastonbury Festival- και το Sweet Sounds of Heaven, όπου συναντάμε τη Lady Gaga και τον Stevie Wonder. Το τελευταίο έχει μια πιο classic φόρμα.

Αφού αναφέραμε τη λέξη «classic», αξίζει να πούμε ότι ο δίσκος κλείνει με μια διασκευή στο Rolling Stone Blues του Muddy Waters. Ένα τραγούδι, που, σύμφωνα με τον εκδότη του περιοδικού Rolling Stone, Jann Wenner, αποτέλεσε έμπνευση για την ονομασία του θρυλικού συγκροτήματος.

Ο τεράστιος αυτός blues καλλιτέχνης αποτελεί κοινή επιρροή για τις δυο μπάντες, που, στην αρχή της καριέρας τους είχαν έναν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ τους, αλλά και φιλικές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από τα ‘60s τους βρίσκουμε να συνεργάζονται. Για παράδειγμα, ο κιθαρίστας των Stones, Brian Jones, συμμετείχε στις ηχογραφήσεις του iconic τραγουδιού Yellow Submarine, ενώ, αν είσαι παρατηρητικός τύπος -και έχεις τέλεια ακοή- ίσως ξεχωρίσεις τις φωνές των Jagger και Richards στο τεράστιο hit, All You Need is Love!

beatles-vs-rolling-stones-02

Και αφού πιάσαμε τους Beatles, ας πάμε στο Now and Then. Το τελευταίο -όπως δήλωσαν- single των «Σκαθαριών» προκάλεσε συγκίνηση στους απανταχού μουσικόφιλους. Το τραγούδι βασίστηκε σε ένα «σπιτικό» demo το οποίο είχε ηχογραφήσει ο John Lennon το 1977. Η μπάντα είχε δουλέψει πάνω σε αυτό το 1995, όταν τα εναπομείναντα μέλη πραγματοποίησαν κάποιες ηχογραφήσεις για το The Beatles Anthology. Ωστόσο, το εν λόγω κομμάτι έμεινε τελικά στο «ράφι».

Σχεδόν 28 χρόνια αργότερα, οι δυο πλέον Beatles που βρίσκονται εν ζωή -Ringo Starr και Paul McCartney- αποφάσισαν να βάλουν τις τελευταίες «πινελιές» στο Now and Then και να το κυκλοφορήσουν ως το «κύκνειο άσμα» του ίσως πιο επιδραστικού συγκροτήματος που υπήρξε ποτέ!

Για τον διαχωρισμό της φωνής του Lennon από το πιάνο που έπαιζε -μιας και μιλάμε για μια σχετικά πρόχειρη ηχογράφηση-, χρησιμοποιήθηκε ένα AI πρόγραμμα με την ονομασία MAL (machine-assisted learning). Στη συνέχεια ηχογραφήθηκαν, υπό άκρα μυστικότητα, τα ορχηστρικά μέρη και έτσι στις αρχές του μήνα κυκλοφόρησε το τελευταίο κομμάτι τους με ένα νέο mix του πρώτου τους hit, Love me Do.

beatles-vs-rolling-stones-03Το βίντεο, που σκηνοθετήθηκε από τον τεράστιο Peter Jackson, είναι πραγματικά συγκινητικό. Βλέπουμε σκηνές από τις ηχογραφήσεις -τις σημερινές αλλά και του 1995- όταν ζούσε ακόμη ο George Harrison στις οποίες έχουν προστεθεί οι νεαρές μορφές του Lennon αλλά και του κιθαρίστα των «Σκαθαριών», δίπλα σε αυτές των McCartney και Starr. Κάπως έτσι λοιπόν έκλεισε, ίσως για πάντα, ο κύκλος των επίσημων ηχογραφήσεών τους.

Το debate «The Beatles VS The Rolling Stones» έχει τεθεί επί τάπητος αμέτρητες φορές μέσα στα χρόνια και αυτό μόνο περίεργο δεν είναι. Μιλάμε για τα δύο μεγαλύτερα συγκροτήματα που υπήρξαν ποτέ! Στην πραγματικότητα δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης μιας και έχουν εξίσου σημαντική συνεισφορά στη μουσική.

Το μόνο σίγουρο είναι πως είμαστε τυχεροί που ζούμε στην ίδια χρονική περίοδο με αυτούς! Επίσης, το γεγονός ότι παραμένουν ενεργοί στα 80 τους, το λες και inspiring! Με λίγα λόγια δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουμε σε διαμάχες για τη σημαντικότητα της εκάστοτε μπάντας. Στο τέλος της ημέρας, όλα βασίζονται στο προσωπικό γούστο του κάθε μουσικόφιλου.

beatles-vs-rolling-stones-05

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε λοιπόν, είναι να απολαύσουμε τη μουσική που άφησαν -και συνεχίζουν να αφήνουν- πίσω και να χαιρόμαστε που είναι ακόμη ενεργοί!