Eurovision 2022: Οι μεγάλοι νικητές & οι καλύτερες στιγμές της βραδιάς

Περίληψη: Ο 66ος διαγωνισμός τραγουδιού, Eurovision 2022, ολοκληρώθηκε και αυτές είναι οι στιγμές που θα θυμόμαστε.

Η Eurovision 2022 ολοκληρώθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας, με τη νίκη να πηγαίνει στην Ουκρανία και την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 8η θέση. Ο καθιερωμένος ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού ήταν για άλλη μια φορά απολαυστικός με τους διαγωνιζόμενους να δίνουν το 100% τους και την ψηφοφορία μέχρι την τελευταία στιγμή να μας κρατάει σε αγωνία. Είτε είσαι είτε δεν είσαι… eurofan σίγουρα απόλαυσες τις συμμετοχές και περίμενες να ακούσεις το καλύτερο σημείο της βραδιάς… «and twelve points goes to…»! Τελικά επιβεβαιώθηκες για τα φαβορί που είχες στο μυαλό σου ή και έπεσες έξω στα φετινά προγνωστικά;

Η Ουκρανία στην πρώτη θέση της Eurovision 2022

Τους περισσότερους βαθμούς και συγκεκριμένα 631, συγκέντρωσε η Ουκρανία για την Eurovision 2022, παίρνοντας τη νίκη μέσα από τα «χέρια» του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο είχε τερματίσει πρώτο από τη βαθμολογία των επιτροπών. Για άλλη μια χρονιά, οι ψήφοι του κοινού απέδειξαν ότι μπορούν να αλλάξουν τα τελικά αποτελέσματα και τίποτα δεν κρίνεται στην πρώτη φάση της βαθμολογίας.

Έτσι, η Ουκρανία κατάφερε να ταξιδέψει με ειδική άδεια στην Ιταλία, παρά τις συνθήκες πολέμου που βιώνει, και με το τραγούδι «Stefania» το οποίο έχει πλέον αποτελέσει έναν άτυπο ύμνο της χώρας, να καταφέρει να αναδειχθεί νικήτρια. Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Kalush Orchestra, Όλεγκ Πιούς, μίλησε για την ιστορία του νικητήριου τραγουδιού λέγοντας ότι: «Το τραγούδι γράφτηκε πολύ πριν τον πόλεμο. Ήταν αφιερωμένο στη μητέρα μου, όμως μετά την εισβολή και τον πόλεμο, πήρε άλλες διαστάσεις και πολύς κόσμος άρχισε να το ταυτίζει με την Ουκρανία ως μητέρα-πατρίδα. Είναι πια μέσα στην καρδιά πολλών Ουκρανών κι έχει αυξηθεί σημαντικά η δημοφιλία και ο συμβολισμός του». Επίσης, μετά την ερμηνεία του ο τραγουδιστής φώναξε «Παρακαλώ βοηθήστε την Ουκρανία, τη Μαριούπολη. Βοηθήστε το Azovstal τώρα».

Video Duration
2:47

Που θα γίνει η Eurovision 2023

Όλη η διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στην ειρήνη για τον λόγο αυτό και η έναρξη της βραδιάς έγινε με το "Give Peace a Chance" του John Lennon, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα σε όλον τον κόσμο. Τέλος, για όσους αναρωτιούνται που ενδέχεται να γίνει η Eurovision 2023 οι Σουηδοί είχαν ήδη επικοινωνήσει πριν τον τελικό με την ουκρανική αποστολή, μιας και η Ουκρανία ήταν το #1 φαβορί του διαγωνισμού, και είχαν εκφράσει την προθυμία τους να φιλοξενήσουν εκείνοι τον διαγωνισμό στη Στοκχόλμη, αν η Ουκρανία κατακτούσε την πρωτιά.

Η θεαματική τριάδα της Eurovision 2022

Στην δεύτερη θέση της Eurovision 2022, τερμάτισε το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο εμφανίστηκε με το τραγούδι "Space Man" από τον σταρ του TikTok, Σαμ Ράιντερ. O Ράιντερ ξεκίνησε τη διαδικτυακή του καριέρα στην εποχή του lockdown όπου ανέβαζε στο TikTok καραόκε από το σπίτι του, θέλοντας να μεταδώσει θετικότητα και χαρά στο κοινό του και έτσι κατάφερε να φτάσεις τους 7,7 εκατ. followers. Άλλη μία εμφάνιση που δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη ήταν της Ισπανίας με το τραγούδι "SloMo" από την ερμηνεύτρια Σανέλ Τερέρο. Η εντυπωσιακή τραγουδίστρια αν και στην τρίτη θέση με 459 βαθμούς, έβαλε φωτιά στη σκηνή και σε πολλούς θεατές θύμισε την εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα με το τραγούδι "Fuego" το 2018. Τέλος, η Ελλάδα κατέκτησε την 8η θέση με μία καταπληκτική εμφάνιση στην Eurovision 2022 παίρνοντας 215 βαθμούς. Η Αμάντα Γεωργιάδη κατάφερε να πάρει έξι δωδεκάρια από τις επιτροπές και δύο δεκάρια.

eurovision-2022-final-01

Οι Måneskin και πάλι στη σκηνή της Eurovision 2022

Στις ευχάριστες στιγμές της βραδιάς, ήταν η εμφάνιση των περσινών νικητών Måneskin με το νέο τους τραγούδι "Supermodel". Παρά τον τραυματισμό του frontman του συγκροτήματος Νταμιάνο Ντάβιντ κατάφεραν να εμφανιστούν και να αφήσουν το κοινό με το στόμα ανοιχτό για μία ακόμα φορά.  

Άλλη μία εντυπωσιακή βραδιά Eurovision έφτασε στο τέλος της με πολύ τραγούδι και φαντασμαγορικές εμφανίσεις. Πλέον ανυπομονούμε για την Eurovision 2023!