Γιάννης Σπανός: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης

Περίληψη: Ο Γιάννης Σπανός, ένας από τους μεγαλύτερους μελωδιστές του ελληνικού τραγουδιού αλλά και πρωτοπόρος του Νέου Κύματος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών

Ο Γιάννης Σπανός, ένας από τους αληθινά μεγάλους του ελληνικού πενταγράμμου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Ποιες επιτυχίες να πρωτοαναφέρει κανείς; «Οδός Αριστοτέλους», «Ανθρωποι μονάχοι», «Πες πως μ' αντάμωσες», «Βροχή και σήμερα» - αμέτρητα σπουδαία τραγούδια από έναν συνθέτη που συνεργάστηκε με σπουδαίους στιχουργούς, διέθετε σπάνια αίσθηση της μελωδίας, αλλά παρέμενε αυθεντικά λαϊκός. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται συγκρεντρωμένα στη συλλογή «Γιάννης Σπανός: Τα Μεγάλα Τραγούδια».

Εξίσου σημαντική συλλογή, με αντιπροσωπευτικό δείγμα του έργου του, τα 14 Μεγάλα Τραγούδια με μουσικά κομμάτια που έμειναν ανεξίτηλα. Ήταν ο πατέρας αλλά και «νονός» του Νέου Κύματος, γιατί εκείνος πρώτος πρότεινε το νέο μουσικό ρεύμα, που γεννιόταν στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετία του ’60 , α ονομαστεί «Νέο Κύμα», κατά πιστή μετάφραση της γαλλικής Nouvelle Vague, στους κόλπους της οποίας ο ίδιος ωρίμασε καλλιτεχνικά. 

Γεννήθηκε το 1934 στο Κιάτο Κορινθίας. Από μικρός αφοσιώθηκε στο πιάνο και σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στο Παρίσι, εγκαταλείποντας τις σπουδές Νομικής, που ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει μόνο για το χατίρι του πατέρα του. Εκεί ο Σπανός μελοποίησε γάλλους ποιητές (Αραγκόν, Βερλέν, Ελιάρ κ.ά.), γννώρισε την καλλιτεχνική σκηνή της αριστερής όχθης του Σηκουάνα, τον κόσμο των μπουάτ, εκεί μυήθηκε στη Nouvelle Vague και την τζαζ, εκεί βρήκε την μουσική ανάσα που έψαχνε ως ακομπανιαντέρ για πολλούς διάσημους τραγουδοποιούς με πρώτο τον εμβληματικό Σερζ Γκενσμπούργκ.

Αλλά δεν έμεινε μόνο στη σκιά - ή έστω στο πλευρό σπουδαίων της παρισινής καλλιτεχνικής άνοιξης. Ο Σπανός άρχισε να γράφει ο ίδιος τραγούδια. Ενα από αυτά, το «Sidonie», το ερμήνευσε η μεγάλη Μπριζίτ Μπαρντό για την ταινία του Λουί Μαλ «Vie privée».

Video Duration
2:49


Ερχόμενος στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’60, θέλησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του με την ελληνική ποίηση. Είχε την τύχη να γνωρίσει τον Αλέκο Πατσιφά, σπουδαίο γνώστη της ποίησης και του καλού τραγουδιού. Ετσι ξεκίνησε το Νέο Κύμα. Ο Γιάννης Σπανός, δημιουργεί τότε ένα καθαρά δικό του μουσικό κλίμα, χρησιμοποιώντας νέες φωνές: η Πόπη Αστεριάδη, η Αρλέτα, η Καίτη Χωματά, ο Μιχάλης Βιολάρης, η Αλέκα Μαβίλη, ήταν οι φωνές που επέλεξε για να βγει ο νέος ήχος που ήθελε.

Video Duration
6:40


Σταθμός στην πορεία του ήταν και ο δίσκος που έκανε με τη Βίκυ Μοσχολιού, που κυκλοφόρησε το 1977 και από κει βγήκαν σπουδαίες επιτυχίες. «Ανθρωποι μονάχοι», «Σ’ ένα εξπρές», «Ας πούμε ώρα καλή», αλλά και το «Ναύτης βγήκε στη στεριά».

«Δεν μπορούσα να πω: τώρα θα καθίσω να γράψω ένα τραγούδι. Έπρεπε να καθίσω στο πιάνο, να σβήσω τα φώτα, να ξεφύγω από την καθημερινότητα και να μην έχω την αίσθηση ότι υπάρχει έστω και ένα αυτί σε ακτίνα είκοσι μέτρων γύρω μου», έλεγε ο Γιάννης Σπανός. Έτσι έδωσε ήχο και μουσική σε όλα αυτά τα κομμάτια από τη ζωή μας.