Ο Ιούλιος είναι metal month με top albums & heavy Spotify list

Περίληψη: Ο φετινός Ιούλιος είναι metal και μαζί του φέρνει φανταστικές δισκάρες που άλλαξαν την ιστορία του «σκληρού» ήχου.

Το καλοκαίρι έφτασε και είναι πραγματικά καυτό! Όπως συμβαίνει πάντα, έφερε έναν πραγματικά μεγάλο αριθμό από συναυλίες, αρκετές για να καλύψουν κάθε μουσικόφιλο εκεί έξω. Οι φίλοι του metal είχαν για ακόμη μια χρονιά την τιμητική τους, αφού είδαν από κοντά ονόματα όπως είναι οι Helloween - σε ένα από τα καλύτερα metal shows που έχουν γίνει στην Ελλάδα ever -, οι Nightwish, οι Amon Amarth, οι Disturbed και ένα σωρό ακόμη ήρωες του σκληρού ήχου!

Τα Public, με σκοπό να τιμήσουν αυτό το μουσικό ιδίωμα που έχει τόσο μεγάλη ιστορία με τους Έλληνες φίλους της μουσικής, αποφάσισε να μετατρέψει τον Ιούλιο σε Μήνα του Metal! Αν αγαπάς λοιπόν τις δυνατές κιθάρες, τα τεχνικά τύμπανα και τα αριστοτεχνικά φωνητικά, μπες στο Public.gr όπου θα βρεις βινύλια και CD σε μοναδικές τιμές! Για να σε βοηθήσουμε στην αναζήτησή σου, συγκεντρώσαμε κάποια album-ορόσημα, που κάθε metalhead εκεί έξω θα πρέπει να έχει στην κατοχή του!

Iron Maiden – Iron Maiden (1980)

Ένα πραγματικά τεράστιο κομμάτι της metal ιστορίας. Το θρυλικό ντεμπούτο των Iron Maiden θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε δισκοθήκη, ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης της δεν ακούει καν heavy metal. Ηχογραφήθηκε τον Ιανουάριο του 1980 σε διάστημα μόλις 13 ημερών. Σε αυτό ακούμε μια νέα μπάντα που εξερευνά τον ήχο της, ψάχνοντας τα «πατήματά» της. Πίσω από το μικρόφωνο βρίσκουμε τον Paul Di’Anno, αφού η εποχή του iconic frontman, Bruce Dickinson δεν είχε έρθει ακόμη. Από τα τότε μέλη της μπάντας, οι μόνοι που συνεχίζουν ακόμα είναι ο μπασίστας Steve Harris και ο κιθαρίστας Dave Murray.

metal-month-july-01

Μπορεί σήμερα οι Iron Maiden να έχουν, κατά κάποιο τρόπο, αποκηρύξει τον εν λόγω δίσκο, λόγω του ότι ακόμη και τότε έβρισκαν την παραγωγή του αρκετά «λασπωμένη». Όμως ο ομώνυμος πρώτος δίσκος των Iron Maiden έπαιξε τεράστιο ρόλο ώστε να γνωρίσει ένα ευρύτερο κοινό τη μουσική τους. Aξίζει να αναφέρουμε ότι έφτασε μέχρι την 4η θέση των UK Album Charts, ενώ στο tracklist του θα βρεις classics, όπως το Sanctuary, το Phantom of the Opera, το Iron Maiden και το Running Free.

Slipknot – IOWA (2001)

Ήταν Αύγουστος του 2001 όταν πραγματικά γραφόταν metal ιστορία στα Sound Image και Sound City Studios του Los Angeles. Εκεί είχαν βρεθεί οι Slipknot, με σκοπό να ηχογραφήσουν το δεύτερο album με τίτλο IOWA, το οποίο έμελλε να αποκτήσει θρυλικές διαστάσεις. Είχε προηγηθεί το αριστουργηματικό τους ντεμπούτο, μέσα από το οποίο ξεπετάχτηκαν hits όπως τα Duality και Wait And Bleed! Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν «ρόδινα» για τους μασκοφόρους εκδικητές του nu metal, αφού, έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία του προαναφερθέντος δίσκου, η πίεση ήταν μεγάλη και οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη, τεταμένες.

metal-month-july-02

Αυτό, βέβαια, «ξύπνησε» την καλλιτεχνική τους πλευρά και το αποτέλεσμα ήταν ο πιο σκληρός και σκοτεινός δίσκος της καριέρας τους! Ο frontman του γκρουπ Corey Taylor σε τρομερή φόρμα να συνοδεύεται από μια μπάντα που πραγματικά «σπέρνει». Το IOWA, με το πλέον κλασικό του εξώφυλλο, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μας χάρισε fan favorites όπως τα People = Shit, My Plague, The Heretic Anthem και Left Behind!

Gojira – Magma (2016)

Αφού ταξιδέψαμε σε Αγγλία και Αμερική, ας κάνουμε μια βόλτα και από την όμορφη Ondres της Γαλλίας, με σκοπό να συναντήσουμε τους Gojira. Ακόμη μια αγαπημένη μπάντα του ελληνικού κοινού. Στο έκτο τους album «Magma» τους βρίσκουμε να δοκιμάζουν έναν πιο «προσιτό» ήχο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακουστούν από ένα μεγαλύτερο κοινό, που, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει απαραίτητα άμεση επαφή με τον κόσμο του metal.

metal-month-july-03

To τραγούδι Silvera προτάθηκε για βραβείο Grammy το 2016, με την μπάντα να συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ψάχνεται με νέους ήχους, σχετικά μακριά από το technical death metal, με το οποίο μας συστήθηκαν.

Sepultura – Roots (1996)

Μια μπάντα που έχει γίνει ποδοσφαιρικό σύνθημα στην Ελλάδα και όπως σχεδόν όλες αυτής της λίστας, μας έχει επισκεφτεί σχετικά πρόσφατα για συναυλία. Το 1996, οι Sepultura κυκλοφορούν το Roots, ένα album, που, αν υπήρχε «Πανεπιστήμιο του Metal», θα έπρεπε να διδάσκεται για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Με συμμετοχές από τον Jonathan Davis των Korn, τον τεράστιο Mike Patton των Faith No More και τον DJ Lethal των Limp Bizkit/House of Pain, οι αδερφοί Cavalera και η παρέα τους εξερεύνησαν τα μονοπάτια του nu metal, αλλά και τα μυστικιστικά tribal κρουστά της Λατινικής Αμερικής.

metal-month-july-06

Το Roots είναι ένα αριστούργημα. Σε ταξιδεύει και παρότι είναι σκληρό σαν άκουσμα, προσφέρει μπόλικες στιγμές αγνής ψυχεδέλειας, οι οποίες είναι ικανές να σε ταξιδέψουν λίγο πριν σε ξυπνήσει το breakdown του επόμενου κομματιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εναλλαγή μεταξύ των τραγουδιών Lookaway και Dusted. Ένα πραγματικό έπος που συστήνεται ανεπιφύλακτα!

Μastodon - Crack Τhe Skye (2009)

Μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου, να πιάσεις στην τύχη οποιοδήποτε album των Mastodon και να έχεις τη σιγουριά ότι θα ακούσεις κάτι ξεχωριστό! Μια καλοκουρδισμένη μπάντα που δεν απογοητεύει ποτέ - ειδικά στα live. Κατά τη διάρκεια της σύνθεσης και των ηχογραφήσεων του Crack The Skye, τα μέλη του συγκροτήματος άκουγαν πολύ King Crimson και ακόμα περισσσότερο Pink Floyd, κάτι που, για κάποιο περίεργο λόγο, θα καταλάβεις εύκολα από την πρώτη ακρόαση του τέταρτου album.

metal-month-july-05

«Ασχοληθήκαμε παραπάνω με την αίσθηση και το vibe του δίσκου, έτσι τα πάντα φαντάζουν πιο creepy και διαστημικά. Καταλαβαίνεις ότι συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο», είχε δηλώσει σχετικά με το Crack The Skye ο ντράμερ των Mastodon, Brann Dailor. Και είχε απόλυτο δίκιο. Είναι ένας υπέροχος δίσκος!

Trivium – What The Dead Men Say (2020)

Αν σας κάνουν ποτέ την εξής ερώτηση: «πώς γίνεται να αναμιγνύεις πολλά είδη μουσικής με επιτυχία και το αποτέλεσμα να ακούγεται φρέσκο και καυτό σαν μεσημέρι Αυγούστου στο κέντρο της Αθήνας»; Μπορείς απλά να τους βάλεις να ακούσουν το ένατο album των Trivium! Από ατόφιο heavy metal, περνάει στο metalcore και το progressive με μια πινελιά από nu metal και περάσματα από deathcore και black metal.

metal-month-july-04

Η παραγωγή του Josh Wilbur έχει αναδείξει όλα τα καλά στοιχεία της μπάντας από το Orlando με το ηχητικό αποτέλεσμα να είναι κρυστάλλινο! Για να μην το κουράζουμε, θα το πούμε και αλλιώς: Είναι δισκάρα! Κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και απόκτησέ τη! 

Αν ακόμα αμφιταλαντεύεσαι ποιο album θα μπει πρώτο στο καλάθι σου, μπορείς να πάρεις μια γεύση από την metal Spotify list του Ιουλίου που θα βρεις παρακάτω.

Καλές διακοπές και stay heavy!