Led Zeppelin: 52 χρόνια από το ντεμπούτο της θρυλικής μπάντας

Περίληψη: Στις 12 Ιανουαρίου 1969 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος των Led Zeppelin. Το ντεμπούτο της αγγλικής ροκ μπάντας έφερε το όνομά τους στον τίτλο του. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα...

Συμπληρώνονται 52 χρόνια από την ημέρα που ο δίσκος «Led Zeppelin» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά. Η αγγλική μπάντα είχε δημιουργηθεί μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα από τον Jimmy Page, του οποίου η προηγούμενη μπάντα είχε διαλυθεί το 1968. Το νέο συγκρότημα σχηματίστηκε πολύ γρήγορα και αποτελούνταν από 4 μέλη. Ο Jimmy Page ήταν ο de facto leader και κιθαρίστας του συγκροτήματος. Η βασική φωνή των Led Zeppelin ήταν Robert Plant, στα πλήκτρα και το μπάσο ήταν John Paul Jones ενώ ο John Bonham ήταν ο ντράμερ.

Τον Σεπτέμβριο του 1968 οι τέσσερίς τους μπήκαν για πρώτη φορά στα Olympic Studios του Λονδίνου. Μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς θα είχαν ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις της πρώτης τους δουλειάς. Οι άγνωστοι μέχρι εκείνη τη στιγμή Led Zeppelin θα γίνονταν διάσημοι σε όλο τον κόσμο πολύ σύντομα.

Ο ήχος των Led Zeppelin στο πρώτο τους άλμπουμ ήταν αρκετά διαφορετικός για την εποχή, ξεφεύγοντας από το ροκ και ποπ στιλ της περιόδου. Γεγονός που, όπως αποδείχθηκε, λειτούργησε θετικά για τη νέα μπάντα. Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό blues και rock ήχων ενώ η μπάντα δεν φοβήθηκε να παρουσιάσει και τη δική της εκδοχή της hard rock, η οποία ήταν ένα είδος που άρχισε να αναδεικνύεται εκείνη την περίοδο. Ένα ακόμα διακριτό στιλ μουσικής, που κάνει την εμφάνισή του στον πρώτο δίσκο των Led Zeppelin, είναι η ψυχεδελική μουσική, ιδιαίτερα στο κομμάτι «Dazed and Confused». Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία νότα δεν υπήρχε στιγμή που να χάνεις την προσοχή σου ακούγοντας τον δίσκο.

Παρόλα αυτά, τα πρώτα σχόλια των κριτικών ήταν ανάμικτα με πολλές αρνητικές αντιδράσεις. Το κοινό όμως είχε διαφορετική άποψη και χάρισε στο δίσκο «Led Zeppelin» άμεση επιτυχία. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο δίσκος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα Top 10 Charts. Με τα χρόνια ακόμα και οι πιο σκληρές απόψεις, όπως αυτή του περιοδικού Rolling Stone, άλλαξαν αναγνωρίζοντας την ευρηματικότητα του δίσκου και την επιρροή που είχε στη μουσική.

Τη δική του ιστορία έχει αφήσει και το εξώφυλλό του. Σε αυτό απεικονίζεται η στιγμή που το αερόπλοιο Hindenburg έχει τυλιχτεί στις φλόγες - συμβάν που δεν επιλέχθηκε τυχαία και συνδέεται άμεσα με το όνομα της μπάντας. Όταν ο Jimmy Page συζητούσε την ιδέα της δημιουργίας μιας νέας μπάντας με τον Keith Moon, ο ντράμερ των The Who σχολίασε πως το εγχείρημα θα κατέληγε όπως ένα "lead zeppelin”.

Λίγο αργότερα το όνομα Led Zeppelin -και μαζί μιας από τις επιδραστικότερες ροκ μπάντες όλων των εποχών- ήταν γεγονός.