Led Zeppelin: Ο πρώτος δίσκος της θρυλικής μπάντας κυκλοφόρησε σαν σήμερα

Περίληψη: Ήταν 12 Ιανουαρίου 1969 όταν ο δίσκος “Led Zeppelin” έφτανε για πρώτη φορά στα δισκοπωλεία και η αγγλική ροκ μπάντα θα άλλαζε από εκείνη τη στιγμή την πορεία της ροκ.

Το 1968 η μπάντα The Yardbirds διαλύεται, μετά την αποχώρηση δύο εκ των μελών της. Υπάρχουν όμως ακόμα υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρωθούν καθώς η μπάντα είχε κλείσει εμφανίσεις στη Σκανδιναβία. Ο Jimmy Page αποφασίζει να παραμείνει και να παίξει κανονικά στο Σκανδιναβικό τουρ και έτσι ψάχνει μουσικούς να γεμίσει το συγκρότημα. Λίγα χρόνια νωρίτερα του είχε μπει η ιδέα να σχηματίσει ένα μουσικό supergroup και τώρα είχε την ευκαιρία να το κάνει. Η πρώτη του επιλογή για τα φωνητικά ήταν ο τραγουδιστής Terry Reid, ο οποίος αρνήθηκε την πρόταση αλλά πρότεινε τον Robert Plant στη θέση του. Αυτός με τη σειρά του έπεισε το φίλο του John Bonham να γίνει ο νέος ντράμερ του συγκροτήματος. Όταν ο μπασίστας Chris Dreja αρνήθηκε κι αυτός μία θέση στη νέα μπάντα, πρότεινε τον John Paul Jones. Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το σχήμα. Jimmy Page, Robert Plant, John Bonham και John Paul Jones θα γινόντουσαν οι «New Yardbirds». Ένα τόσο νέο γκρουπ που δεν είχε παίξει ποτέ μαζί και ετοιμαζόταν για τουρ (και σύντομα νέο δίσκο) δεν έμοιαζε και τόσο καλή ιδέα, και ο ντράμερ των The Who, Keith Moon, είχε σχολιάσει πως το εγχείρημα θα κατέληγε σε αποτυχία, όπως ένα «lead zeppelin», δηλαδή ένα αερόπλοιο που τυλίγεται στις φλόγες.

Κι όμως, αυτό το φρέσκο σχήμα ήταν μόλις λίγους μήνες μακριά από το να επανεφεύρει τη ροκ μουσική! Το Σεπτέμβριο του 1968 οι Jimmy Page, Robert Plant, John Bonham και John Paul Jones μπαίνουν στα Olympic Studios του Λονδίνου για να ηχογραφήσουν τον πρώτο τους δίσκο, όχι ως οι «New Yardbirds» αλλά ως οι «Led Zeppelin», με τον Jimmy Page να μετατρέπει το σχόλιο του Keith Moon στο όνομα της νέας μπάντας. Το αποτέλεσμα; Στις 12 Ιανουαρίου 1969, πριν από ακριβώς 53 χρόνια, κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία των ΗΠΑ το «Led Zeppelin», ο πρώτος δίσκος της ομώνυμης μπάντας! Πέρα από το όνομα του δίσκου, το εξώφυλλο είναι ακόμα μία αναφορά στη μπάντα και το παλιότερο σχόλιο του ντράμερ των The Who. Η εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλο απεικονίζει το αερόπλοιο Hindenburg τυλιγμένο στις φλόγες.

Ο de facto ηγέτης της μπάντας ήταν φυσικά ο Jimmy Page και για τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος είχε δηλώσει πως «Ήξερα ακριβώς τι ήθελα να κάνω με το συγκρότημα. Μάλιστα, χρηματοδότησα και ηχογράφησα πλήρως τον πρώτο δίσκο πριν πάω στην Atlantic» και πως «Το άλλο πλεονέκτημα του να έχω ένα τόσο ξεκάθαρο όραμα για το τι ήθελα να είναι το συγκρότημα ήταν ότι κρατήθηκε το κόστος ηχογράφησης στο ελάχιστο. Ηχογραφήσαμε ολόκληρο το πρώτο άλμπουμ μέσα σε 30 ώρες. Αυτή είναι η αλήθεια. Το ξέρω, γιατί εγώ πλήρωσα τον λογαριασμό.»

Με τον πρώτο δίσκο της νέας μπάντας να έχει μόλις κυκλοφορήσει, τα νέα ήταν και θετικά και αρνητικά. Ο παράξενος, νέος ήχος του συγκροτήματος ήταν κάτι που ξένισε μάλλον τους κριτικούς της εποχής, με πολλές από τις αξιολογήσεις του δίσκου να είναι αρνητικές. Το κοινό όμως είχε διαφορετική άποψη! Σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο το «Led Zeppelin» συμπεριλήφθηκε αμέσως στα Top 10 charts και τον Ιούλιο του 1969 έγινε χρυσό στην Αμερική. Ο ήχος των Led Zeppelin ξέφυγε από τα στενά όρια της ροκ και της ποπ της εποχής. Ο δίσκος είναι σίγουρα hard rock, αλλά με επιρροές από blues και, σε κάποια κομμάτια, ακόμα και ψυχεδελική μουσική.

Η επιρροή αυτού του δίσκου είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι επικριτές του «Led Zeppelin» την εποχή της κυκλοφορίας του, όπως το Rolling Stone, που «έθαψε» τον δίσκο στην πρώτη κριτική του, αναγνωρίζουν την τεράστια αξία αυτής της κυκλοφορίας, με την νεότερη αξιολόγηση του δίσκου απο το περιοδικό να είναι πλέον 5 αστέρια! Για την επιδραστικότητα του δίσκου, ο Αμερικάνος κριτικός μουσικής Stephen Thomas Erlewine χαρακτήρισε το «Led Zeppelin» ως «ένα σημαντικό σημείο καμπής στην εξέλιξη του hard rock και του heavy metal.» Το 2004 το Rolling Stone θα τοποθετούσε τον δίσκο στη 29η θέση των 500 σπουδαιότερων άλμπουμ όλων των εποχών, την υψηλότερη θέση μεταξύ όλων των δίσκων της μπάντας στη σχετική λίστα, ενώ την ίδια χρονιά το «Led Zeppelin» εισήχθη στο Grammy Hall of Fame.

Με λίγες μόνο πρόβες, ένα προγραμματισμένο τουρ στο οποίο θα έπαιζαν για πρώτη φορά μαζί μπροστά σε κοινό και μία σύντομη περίοδο ηχογράφησης, οι Led Zeppelin κατάφεραν να εκπληρώσουν το όραμα του Jimmy Page, δημιουργώντας ένα supergroup που θα άφηνε φαρδιά-πλατιά το αποτύπωμά του στη μουσική ιστορία. Σήμερα, λοιπόν, 53 ακριβώς χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου, θυμήσου τον μοναδικό ήχο του συγκροτήματος προσθέτοντας το «Led Zeppelin» στη μουσική σου συλλογή.