Πόση μπάλα ξέρεις; Το top κουίζ για Μουντιάλ είναι εδώ!

Περίληψη: Λίγο πριν τη σέντρα στο Κατάρ, φτιάξαμε ένα κουίζ που θα δοκιμάσει τις ποδοσφαιρικές γνώσεις σου και μαζί κάνουμε μία αναδρομή στην ιστορία των Μουντιάλ.

Κάθε τέσσερα χρόνια συντονιζόμαστε όλοι μπροστά από τις τηλεοράσεις για να δούμε ένα πράγμα: το Μουντιάλ! Από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη υπάρχει κόσμος που το παρακολουθεί γι' αυτό και η γιορτή του ποδοσφαίρου είναι το αθλητικό γεγονός με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στον κόσμο! Το ποδόσφαιρο δεν έχει τυχαία τον τίτλο του «βασιλιά των σπορ» άλλωστε. Ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται εκεί, η φετινή διοργάνωση θα μας καθηλώσει και το θέαμα αναμένεται συναρπαστικό. Αν είσαι ποδοσφαιρόφιλος, τότε είμαστε βέβαιοι πως ανυπομονείς για το πρώτο σφύριγμα! Είμαστε επίσης σίγουροι πως ξέρεις πολλά για την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση και την ιστορία της. Οπότε σου έχουμε ένα challenge στο τέλος του άρθρου, για να δούμε πόσο καλά γνωρίζεις την ιστορία του Μουντιάλ. Τι θα έλεγες να εξερευνήσουμε πρώτα λίγη από αυτή την ιστορία όμως;

Μουντιάλ 2022 – Όλα όσα θες να ξέρεις

Η φετινή διοργάνωση θα είναι η 22η και θεωρείται ιστορική. Αυτό που την ξεχωρίζει από τις 21 περασμένες είναι πως θα διεξαχθεί την χειμερινή περίοδο, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί η διοργανώτρια χώρα είναι το Κατάρ. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία στην Αραβική χώρα φτάνει σε αποπνικτικά επίπεδα, γεγονός που δεν ευνοεί τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων. Και κάπως έτσι είχαμε τη μεταφορά του τουρνουά από το καλοκαίρι στο χειμώνα. Η σέντρα θα δοθεί στις 20 Νοεμβρίου, με τη διοργανώτρια χώρα να υποδέχεται το Εκουαδόρ. Η πορεία της φετινής διοργάνωσης θα διαρκέσει σχεδόν ένα μήνα. Ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου και 32 ομάδες θα διεκδικήσουν το τρόπαιο και θα παλέψουν για μία θέση στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο θεσμός μέσα στα χρόνια

Μέχρι να μάθουμε ποια ομάδα θα γράψει ιστορία φέτος, ας κάνουμε μία αναδρομή στον σπουδαίο θεσμό! Η αρχή έγινε το 1930 στην Ουρουγουάη. Η οικοδέσποινα του θεσμού ήταν και η τελική νικήτρια κατακτώντας έτσι το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας. Το 1950 θα επαναλάμβανε τον θρίαμβό της, επικρατώντας με 2-1 της τότε οικοδέσποινας Βραζιλίας. Παρότι αυτή ήταν μία οδυνηρή ήττα για την Βραζιλία, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει να επιδείξει 5 κατακτήσεις Μουντιάλ! Ομάδες από τη Νότια Αμερική έχουν κατακτήσει 9 από τα 21 Μουντιάλ που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, με τα υπόλοιπα 12 να καταλήγουν σε Ευρωπαϊκές χώρες. Άρα, το πιο πιθανό είναι και φέτος να έχουμε πρωταθλήτρια από αυτές τις δύο ηπείρους. Messi, Mbappé, Neymar ή κάποιος άλλος θα σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο στο τέλος;

Τι έχει κάνει η Ελλάδα στα Μουντιάλ;

Δυστυχώς η Εθνική Ελλάδος δεν δίνει φέτος το παρών στα γήπεδα του Κατάρ. Ελπίζουμε αυτό να αλλάξει το 2026. Αλλά ας αφήσουμε το μέλλον για άλλη φορά και ας θυμηθούμε τι έχει πετύχει η Εθνική όσες φορές έχει φτάσει μέχρι την τελική φάση. Η ιστορία της Εθνικής στο θεσμό δεν είναι μεγάλη. Η αρχή έγινε από τις ΗΠΑ, στο Κύπελλο του 1994. Η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια δεν κατάφερε να πάρει κάποιο βαθμό, ενώ δεν πέτυχε ούτε ένα γκολ. Είχαμε την ατυχία να πέσουμε σε «όμιλο του θανάτου», με Αργεντινή, Βουλγαρία και Νιγηρία, οπότε η παρθενική συμμετοχή της Εθνικής στον θεσμό ήταν απογοητευτική. Για να επιστρέψουμε στην τελική φάση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης θα έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 2010. Με τον Ότο Ρεχάγκελ ακόμα στον πάγκο, καταφέραμε να φτάσουμε στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Μπορεί να μην περάσαμε τον όμιλο, αλλά πήραμε τους πρώτους μας βαθμούς και βάλαμε τα πρώτα μας γκολ, καθώς κερδίσαμε τη Νιγηρία. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα ταξιδεύαμε και στη Βραζιλία! Με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο αυτή τη φορά, πήγαμε ένα βήμα παραπέρα. Περάσαμε τον όμιλο, αλλά στην επόμενη φάση πέσαμε πάνω στο τοίχος του Keylor Navas και αποκλειστήκαμε στα πέναλτι.

Το απόλυτο μουντιαλικό κουίζ!

Θα μπορούσαμε να γράφουμε πολλή ώρα ακόμα για ποδόσφαιρο. Θα σταματήσουμε κάπου εδώ γιατί δεν θέλουμε να σου αποκαλύψουμε τις απαντήσεις στο κουίζ που ετοιμάσαμε! Για να δούμε πόσο καλά ξέρεις από Μουντιάλ λοιπόν! Πάτα «START» και παίξε μπάλα. Για να δούμε αν αν είσαι παγκόσμιος πρωταθλητής ποδοσφαιρικών γνώσεων ή αν πας… καρφί για αποκλεισμό!