Ταξίδι και βιωσιμότητα: Πώς θα κάνεις το επόμενο ταξίδι eco-friendly

Περίληψη: Μπορείς να κάνεις διακοπές χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον; Δεν χρειάζεται να μείνεις στο σπίτι. Υπάρχουν τρόποι!

Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που ήδη βλέπουμε να επηρεάζει και αυτό το καλοκαίρι. Ο καιρός παρέμεινε… φθινοπωρινός μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ πλέον ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν διαρκή καύσωνα. Το καλοκαίρι, όμως, θέλει διακοπές και ταξίδια. Πώς μπορείς να συμβιβάσεις τις ανησυχίες σου για το κλίμα με τα καυσαέρια και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από αεροπλάνα και… βαπόρια; Η λύση του να κάνεις staycation – δηλαδή να κάτσεις σπίτι και να διακοπάρεις στο μπαλκόνι – είναι ολίγον extreme, ειδικά τον δεκαπενταύγουστο. Μπορείς, όμως, να κάνεις πιο «πράσινες» τις διακοπές σου, βοηθώντας το περιβάλλον ταυτοχρόνως με τον εαυτό σου. Πάμε να δούμε πώς θα το καταφέρεις.

1. Διάλεξε τις πτήσεις

Τα αεροπλάνα ευθύνονται για ένα σημαντικό ποσοστό του CO2 παγκοσμίως. Μπορείς να το μειώσεις διαλέγοντας απευθείας πτήσεις αντί για ανταποκρίσεις, καθώς οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις απαιτούν περισσότερο καύσιμο. Επίσης τα νέα αεροπλάνα είναι πιο αποδοτικά, επομένως μπορείς να διαλέξεις εταιρείες με σύγχρονο στόλο. Πολύ χρήσιμη είναι και η δυνατότητα επιλογής πτήσεων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η οποία υπάρχει σε εφαρμογές αναζήτησης εισιτηρίων. Επιλέγοντας την πιο «πράσινη» πτήση ξέρεις ότι έκανες την καλύτερη δυνατή επιλογή με βάση το περιβάλλον.

2. Πράσινες μετακινήσεις

Αντί για ταξί, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ή Uber, μπορείς να μετακινηθείς στον προορισμό σου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το τρένο είναι μια καλή λύση, αλλά και τα (ηλεκτρικά) λεωφορεία και τραμ. Σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, όμως, είναι εφικτή και η μετακίνηση με ποδήλατα, μηδενίζοντας τους ρύπους και την κατανάλωση ενέργειας.

3. Σουβενίρ και ψώνια χωρίς ενοχές

Όλοι θέλουμε σουβενίρ που θυμίζουν το μέρος που επισκεφθήκαμε. Απόφυγε τα τυπικά σουβενίρ που βρίσκει κανείς σε οποιαδήποτε πόλη και τα οποία εισάγονται μαζικά από χώρες της ανατολής και προτίμησε κάποιο χειροτέχνημα ή κάτι χειροποίητο – και ακόμη καλύτερα, κάτι που θα συνεχίσεις να χρησιμοποιείς και μετά το τέλος των διακοπών. Βοηθάς την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και ταυτοχρόνως εξαλείφεις το κόστος σε ενέργεια και ρύπους της μαζικής παραγωγής και μεταφοράς «σουβενίρ» από την άλλη άκρη του πλανήτη.

4. Ταξίδεψε ελαφρά

Μειώνοντας την ποσότητα των πραγμάτων που μεταφέρεις, μειώνονται και οι απαιτήσεις σε καύσιμα, αλλά και το βάρος που θα πρέπει να κουβαλάς! Σίγουρα δεν είναι απαραίτητο το να πάρεις μαζί σου… 45 αλλαξιές ρούχα, ούτε τις δικές σου πετσέτες, ούτε μια ντουζίνα παπούτσια. Ακόμη κι αν πας με το δικό σου αυτοκίνητο, το επιπλέον βάρος μεταφράζεται σε επιπλέον καύσιμο. Διάλεξε με προσοχή τα ρούχα που θα χρειαστείς και μην βάζεις στη βαλίτσα πράγματα σε φάση «μήπως και χρειαστεί». Δεν πρόκειται να πας σε cocktail party στο σπίτι του πρέσβη (υποθέτουμε).

5. Επίλεξε πράσινες διακοπές

Ναι, πλέον είναι κι αυτό εφικτό. Πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν πακέτα μειωμένου αποτυπώματος άνθρακα, κρουαζιέρες σε ιστιοπλοϊκά, μετακινήσεις με ποδήλατα, περιπάτους, και άλλους «πράσινους» τρόπους μετακίνησης. Παράλληλα, υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία τα οποία τροφοδοτούνται από ηλιακούς συλλέκτες, μειώνοντας το ενεργειακό τους αποτύπωμα φορτίζοντας μπαταρίες, ενώ παράλληλα σε βοηθούν να γεμίσεις τις δικές σου.

6. Μέτρα τον άνθρακα

Πλέον είναι εύκολο το να βρεις πόσο διοξείδιο του άνθρακα «κόστισε» το ταξίδι σου. Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο on-line όπως το conservation.org, μπορείς να δεις το «αποτύπωμα» άνθρακα των διακοπών σου. Για να μειώσεις αυτές τις εκπομπές, μπορείς να κάνεις δωρεά σε κάποιον οργανισμό από τους πολλούς που φυτεύουν δέντρα και προστατεύουν τα δάση του πλανήτη.

7. Σκέψου την ενέργεια

Οι διακοπές είναι εξ ορισμού η περίοδος που δεν θέλεις να σκέφτεσαι το κάθε τι. Μπορείς όμως να βοηθήσεις κάνοντας απλά πράγματα. Για παράδειγμα, μην αφήνεις τα φώτα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου αναμμένα, κλείνε το κλιματιστικό όταν φεύγεις, ή ενημέρωσε τη ρεσεψιόν για το ότι δεν χρειάζεσαι αλλαγή στις πετσέτες κάθε μέρα. Απλές κινήσεις που μειώνουν τη σπατάλη και δεν πρόκειται να δεις διαφορά στις διακοπές σου.

Μπορεί να μην είναι ακόμη εφικτό να μηδενίσουμε τις εκπομπές CO2 σε πολλά πράγματα των διακοπών, με τις μετακινήσεις να είναι ο μεγαλύτερος «μολυντής». Μπορούμε όμως να διαλέξουμε τον τρόπο που θα κάνουμε διακοπές, ώστε η επίδρασή μας στο περιβάλλον να είναι η μικρότερη δυνατή. Πλέον έχουμε την τεχνολογία για να το κάνουμε, ενώ το μοναδικό πράγμα που θα πρέπει να φύγει από την καθημερινότητά μας είναι η σπατάλη – σε πόρους και σε ενέργεια.