Διακοπο-checklist: Τι πρέπει να κάνεις πριν φύγεις για διακοπές

Περίληψη: Για να μην βρεθείς εξ απροόπτου όσο απολαμβάνεις τις βουτιές σου, δες 6+1 πράγματα που πρέπει να κάνεις στο σπίτι πριν μπεις στο καράβι για το νησί!

Κάνε εικόνα: Έφτασες Αμοργό αργά εχθές το βράδυ και τώρα είσαι αραχτός στην παραλία, ακούς τον ρυθμικό ήχο των κυμάτων που σκάνε στα βότσαλα και σε έχει ψιλοπάρει ο ύπνος στην ξαπλώστρα. Ξαφνικά, λίγο πριν παραδοθείς ολοκληρωτικά στην αγκαλιά του Μορφέα, σαν επιφοίτηση σε καρτούν, ένας γλόμπος ανάβει στο κεφάλι σου και σκέφτεσαι: «Έκλεισα τον θερμοσίφωνα πριν φύγω;». Ή παίζει και το άλλο σενάριο. Έχεις κατέβει λίγες ημέρες στο χωρίο, είναι βραδάκι και κάθεσαι στην πλατεία, νιώθοντας το δροσερό αεράκι της εξοχής στο πρόσωπό σου (μη ζηλεύεις, κοντοζυγώνει και έρχεται η μέρα αύτη!). Και εκεί που είσαι έτοιμος να φας την πρώτη μπουκιά από το σουβλάκι σου, σκάει ειδοποίηση σαν καμπάνα στο κεφάλι σου: «Πέταξα τα σκουπίδια πριν φύγω από Αθήνα ή θα γυρίσω και θα μυρίζει όλο το σπίτι κεφτεδάκια με σάλτσα που έφαγα το προηγούμενο βράδυ;». Για να μην μιλήσουμε για το τρίτο σενάριο - τον πανικό που σε πιάνει με το που πατήσεις το πόδι σου στο πλοίο και δεν μπορείς να θυμηθείς αν κλείδωσες την πόρτα όταν έφυγες (και έριξες μαύρη πέτρα πίσω σου :p).

Κάτι τέτοιες ώρες, δεν αναπολείς τα παιδικά σου χρόνια που οι γονείς σου τα είχαν όλα έτοιμα και το μόνο που είχες να κάνεις το πρωί της αναχώρησης ήταν να… ντυθείς; Και εμείς κάπως έτσι νιώθουμε γι’ αυτό σκεφτήκαμε να ετοιμάσουμε την απόλυτη διακοπο-λίστα που θα σου λύσει τα χέρια και θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι ήρεμος τα βράδια των διακοπών, χωρίς έγνοιες και άγχος (φτου φτου μακριά από εμάς αυτά). Για πάμε!

Άδειασε το ψυγείο αλλά μην το βγάλεις από την πρίζα

Η συντήρηση του ψυγείου έχει σίγουρα πολλά πράγματα που αν τα αφήσεις για μέρες θα χαλάσουν. Ξεκινώντας για διακοπές λοιπόν, πρέπει να βεβαιωθείς πως δεν έχεις αφήσει τίποτα που θα γεμίσει το ψυγείο με ανεπιθύμητες μυρωδιές. Αποκλείεται να έχεις όρεξη να καθαρίζεις το ψυγείο γυρνώντας από τις διακοπές, οπότε βεβαιώσου ότι δεν θα χρειαστεί. Μία άλλη συνηθισμένη πρακτική είναι να βγάζουμε το ψυγείο από την πρίζα ή να κατεβάζουμε την αντίστοιχη ασφάλεια στον πίνακα. Εμείς θα σου προτείναμε να το αποφύγεις αυτό, αν έχεις πράγματα στην κατάψυξη που δεν θες να καταναλώσεις «με το ζόρι» πριν φύγεις για διακοπές, απλά και μόνο για να κατεβάσεις την ασφάλεια. Κι αφού η κατάψυξη θα λειτουργεί, μία έξυπνη ιδέα είναι να μαγειρέψεις κάτι πριν φύγεις για διακοπές και γυρνώντας να το ξεπαγώσεις. Έτσι θα έχεις έτοιμο γεύμα και δεν θα «ψάχνεσαι» για delivery.

Άσε το σπίτι καθαρό

Γενικά, η λογική στις σημερινές συμβουλές μας είναι να βρεις ένα σπίτι έτοιμο μόλις γυρίσεις. Αυτό θα σε γλιτώσει από πολύ κόπο. Και μην μας πεις ότι εσύ βρίσκεις το κίνητρο να καθαρίσεις το σπίτι μόλις γυρίσεις από διακοπές γιατί δεν θα σε πιστέψουμε! Γι’ αυτό λοιπόν, μία μέρα πριν φύγεις ρίξε ένα σκούπισμα/σφουγγάρισμα/ξεσκόνισμα.

Τα καθαρά σεντόνια θα σε περιμένουν

Αυτή τη συμβουλή πολλοί την ξεχνάνε. Μην κάνεις το ίδιο λάθος. Όταν φτάσεις στο σπίτι εξουθενωμένος από το ταξίδι, το μόνο που θα σκέφτεσαι είναι να πέσεις στο κρεβάτι και να κοιμηθείς με τις ώρες. Ακόμα και το να βάλεις σεντόνια, μία σχετικά γρήγορη διαδικασία με λίγο κόπο, μοιάζει επικός άθλος εκείνη τη στιγμή. Απόφυγέ την αλλάζοντας τα σεντόνια πριν φύγεις. Βάλε καθαρά σεντόνια και σκέπασε το κρεβάτι με κάποιο κάλυμμα έτσι ώστε να παραμείνουν φρέσκα και χωρίς σκόνη. Μόλις γυρίσεις φέτος από τις διακοπές θα μας θυμηθείς!

Βάλε πλυντήριο

Το πλύσιμο των ρούχων αποκλείεται να το αποφύγεις γυρνώντας από διακοπές. Το πολύ πολύ να το αναβάλεις για 1-2 μέρες. Στο μεταξύ, όμως, θέλεις καθαρά ρούχα. Γι’ αυτό και φεύγοντας πρέπει να έχεις φροντίσει να γεμίσεις όχι μόνο τη βαλίτσα με καθαρά ρούχα, αλλά και τη ντουλάπα. Αν δεν το κάνεις δεν θα έχεις να βάλεις πλυντήριο μόνο για τα ρούχα των διακοπών αλλά και για αυτά που άφησες στο καλάθι με τα άπλυτα πριν φύγεις.

Ποιος θα ποτίζει τα φυτά;

Κρίμα είναι για ένα ακόμα καλοκαίρι να γυρίσεις από τις διακοπές και να βρεις τα φυτά σου ξεραμένα! Μίλα με τους φίλους σου λοιπόν και κανόνισε να αφήσεις τα κλειδιά σε όποιον θα μείνει πίσω τις ημέρες που εσύ θα λείπεις. Διαφορετικά, πρέπει να επενδύσεις σε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος που θα κάνει τη δουλειά για σένα.

Εξοικονόμησε ενέργεια και νερό

Δεν χρειάζεται να κατεβάσεις την ασφάλεια του ψυγείου όπως είπαμε, αλλά μπορείς να εξοικονομήσεις ενέργεια κατεβάζοντας τις υπόλοιπες. Μην αφήσεις σε stand by συσκευές που θα καίνε ρεύμα, ούτε υπάρχει λόγος να έχεις το router σε λειτουργία αφού δεν θα είσαι σπίτι. Οπότε κατέβασε τις αντίστοιχες ασφάλειες. Αν βέβαια δεν μας ακούσεις και αδειάσεις εντελώς το ψυγείο, τότε κατέβασε το γενικό διακόπτη στον πίνακα. Εκτός από ρεύμα, μην ξεχάσεις να κλείσεις και την παροχή νερού στο σπίτι. Κι αυτό θα σε γλιτώσει από πολλούς πονοκεφάλους, αν συμβεί κάτι όσο εσύ λείπεις.

Last but not least: Βγάλε όλα τα σκουπίδια

Αφού κάνεις όλα τα παραπάνω, αυτό που μένει είναι να βγάλεις τα σκουπίδια. Τσέκαρε όλους τους κάδους, μάζεψέ τα όλα σε μία μεγάλη σακούλα και βγάλε την στην είσοδο του σπιτιού για να μην την ξεχάσεις την τελευταία στιγμή. Έτσι, κλειδώνοντας την πόρτα θα την πάρεις μαζί φεύγοντας.

Γυρνώντας από τις διακοπές θα βρεις ένα σπίτι καθαρό και συμμαζεμένο! Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ξεκουραστείς!