Ο Romain Gavras κι οι σκηνοθέτες που ξεκίνησαν από μουσικά βίντεο

Περίληψη: Με αφορμή την προβολή του «Athena» του Romain Gavras στο Netflix και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θυμόμαστε κι άλλους σκηνοθέτες που πέρασαν πρώτα από τη μουσική.

Με τις «Νύχτες Πρεμιέρας» (τσεκάρεις πρόγραμμα και κλείνεις μεμονωμένα εισιτήρια αλλά και πακέτα πολλαπλών προβολών εδώ) να έχουν επιστρέψει για τα καλά, με τρομερές προβολές σε ό,τι αφορά τις ταινίες που έχουν να κάνουν με τη μουσική, την ίδια στιγμή που ο Romain Gavras μας δίνει το Athena, μπορείς να πεις ότι το φθινόπωρο μπήκε δυναμικά!

O Γάλλος σκηνοθέτης ξεκίνησε την πορεία του δημιουργώντας video clip για τεράστια ονόματα της μουσικής βιομηχανίας όπως οι Justice, Kanye West, M.I.A., Jay-Z και πολλοί ακόμη. Φέτος, βέβαια, κυκλοφόρησε την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, δείχνοντας ότι μπορεί να κάνει πολλά παραπάνω από μουσικά βίντεο.

Video Duration
2:34

Κάτι που απέδειξαν αρκετοί ακόμη σκηνοθέτες μέσα στα χρόνια, οι οποίοι, αφού δούλεψαν με μουσικούς αποφάσισαν να περάσουν στον κινηματογράφο και μάλιστα, με τεράστια επιτυχία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιους από αυτούς.

David Fincher

Ίσως από τα πιο σημαντικά ονόματα της εν λόγω λίστας. Γεννημένος στο Denver το 1962, ο Fincher σκηνοθέτησε κάποια iconic μουσικά βίντεο, όπως τα Express Yourself και Vogue της Madonna! Άλλα βίντεο που έχει κάνει είναι το Love Is Strong των Rolling Stones αλλά και το English Man in New York του Sting. Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στο Alien 3 και στη συνέχεια απογειώθηκε σκηνοθετώντας ταινιάρες όπως το Seven, το Fight Club και το The Curious Case of Benjamin Button! Η νέα του ταινία με τίτλο The Killer αναμένεται να ανέβει σύντομα στο Netflix.

Spike Jonze

Ο Jonze είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Ξεκίνησε από τους δρόμους, στα ’80s, όταν κινηματογραφούσε και φωτογράφιζε νέους να κάνουν BMX. Πολύ σύντομα βρέθηκε να σκηνοθετεί βίντεο για καλλιτέχνες όπως οι: R.E.M., Sonic Youth, Beastie Boys, Notorious B.I.G. και Weezer. Στη συνέχεια «έμπλεξε» με την παρέα του Jackass κινηματογραφώντας τους Bam Margera, Johnny Knoxvile, Steve-O και την υπόλοιπη ομάδα να κάνουν τρελά stunts. Ωστόσο, έχει κάνει και καταπληκτικές ταινίες, όπως το Being John Malkovich. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχει σταματήσει να γυρίζει μουσικά βίντεο, με τελευταίους συνεργάτες του να είναι ο Paul McCartney με τον Kanye West (στη μεταξύ τους συνεργασία) και η τραγουδίστρια των Yeah Yeah Yeahs, Karen-O.

Γιώργος Λάνθιμος

Video Duration
4:15

Μπορεί σήμερα να είναι οσκαρικός σκηνοθέτης και να γυρίζει ταινίες με ονόματα όπως ο Colin Farrell, η Nicole Kidman και η Emma Stone, αλλά κάποτε ο Έλληνας σκηνοθέτης με τη διεθνή καριέρα γύριζε video clips για τη Δέσποινα Βανδή και τον Σάκη Ρουβά! Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα επικά βίντεο του Άντεξα, του Θέλεις ή Δεν Θέλεις και του Δέκα Εντολές; Πολύ πριν το The Favourite και το The Killing of a Sacred Deer, ο Γιώργος Λάνθιμος έβγαζε με αυτόν τον τρόπο τα προς το ζην. Τελευταίο βίντεο που σκηνοθέτησε ήταν το Baby Asteroid του Leon of Athens

Fun fact: πριν από τη σκηνοθεσία έπαιζε επαγγελματικά μπάσκετ! Πολυτάλαντος ο Λάνθιμος.

Michel Gondry

Video Duration
4:08

Ο Γάλλος σκηνοθέτης και δημιουργός έχει δουλέψει και αυτός με τεράστια ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, όπως οι Radiohead, οι Foo Fighters, η Björk, οι συμπατριώτες του Daft Punk και ο συνήθης ύποπτος Kanye West. Από το 2004 μέχρι το 2008 μας έδωσε τη φανταστική τριπλέτα των ταινιών: Eternal Sunshine of the Spotless Mind (για το οποίο έγραψε και το σενάριο σε συνεργασία με τους Charlie Kaufman και Pierre Bismuth), The Science of Sleep και Be Kind Rewind. Μέχρι και σήμερα συνεχίζει να σκηνοθετεί μουσικά βίντεο με τη λίστα να είναι πραγματικά ατελείωτη. Τελευταία συνεργασία που έκανε ήταν με τους Βρετανούς punks, The Idles για το τραγούδι Model Village.

Gore Verbinski

Video Duration
2:24

Μπορεί να μας έδωσε τις καλύτερες ταινίες του franchise που ακούει στο όνομα Οι Πειρατές της Καραϊβικής (τις πρώτες, τις «ορθόδοξες»), όμως, πριν από αυτό ο Gore Verbinski σκηνοθετούσε βίντεο για γνωστές punk μπάντες, όπως οι τεράστιοι NOFX και οι L7. Στο ενδιάμεσο ξεκίνησε και τις ταινίες με την παιδική κωμωδία Mouse Hunt, όμως στη συνέχεια, και αφού σκηνοθέτησε τρία κλιπ για τους Bad Religion, ανέλαβε ένα από τα καλύτερα horror films των ’00s. Το The Ring! Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. A, ναι, πριν από όλα αυτά έπαιζε κιθάρα σε punk συγκροτήματα και ο ίδιος.