Star Wars: The Rise of Skywalker / Πρεμιέρα με ανάμικτες εντυπώσεις

Περίληψη: Μια ιστορία, που ξεκίνησε 42 χρόνια πριν, ολοκληρώνεται φέτος με το Star Wars: The Rise of Skywalker. Μετά την πρεμιέρα της τελευταίας πράξης του Skywalker Saga, σας μεταφέρουμε τις πρώτες εντυπώσεις.

Όταν αναλαμβάνεις να κλείσεις μια ιστορία 40 και πλέον ετών, δεν έχεις και πολύ εύκολο έργο. Την δύσκολη αυτή αποστολή ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο J.J. Abrams, ο οποίος σκηνοθετεί την ένατη ταινία του Πολέμου των Άστρων. Το Star Wars: The Rise of Skywalker έφτασε στους κινηματογράφους και μαζί ήρθαν και οι πρώτες κριτικές. 

Τα πρώτα συναισθήματα μπορούν να χαρακτηριστούν ως ανάμεικτα. Στο IMDB, γνωστό για τις συχνά υπερβολικά επιεικής βαθμολογίες, η ταινία έχει αυτή τη στιγμή 6,8/10. Στο Rotten Tomatoes οι βαθμολογίες των κριτικών κυμαίνονται στο εντελώς άχρωμο 58%. Είναι κακή ταινία λοιπόν το Star Wars: The Rise of Skywalker; Φυσικά και όχι, αλλά υποφέρει από κάποια προβλήματα που έγιναν εμφανή στην πλειοψηφία όσων είδαν τον επίλογο του Skywalker Saga.

Video Duration
2:38


Το κυριότερο από αυτά είναι η έλλειψη ρίσκου. Το The Last Jedi δοκίμασε να προχωρήσει πέρα από την πεπατημένη, για το σύμπαν του Star Wars, και προκάλεσε αρκετά αρνητικά σχόλια, οπότε στο επόμενο επεισόδιο οι επιλογές ήταν όλες ασφαλείς. Η Disney, και κατ’ επέκταση ο J.J. Abrams, πήγε σε μια δοκιμασμένη συνταγή, η οποία, όμως, καταλήγει να είναι προβλέψιμη. Η στήριξη στη νοσταλγία δεν είναι αρκετή για να κριθεί θετικά η ταινία. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε από τον Abrams και στο The Force Awakens, μόνο που τότε αυτό ήταν «απαραίτητο» για να έρθουμε και πάλι κοντά στον κόσμο που δημιούργησε ο George Lucas.

Ένα ακόμα πρόβλημα με το The Rise of Skywalker φαίνεται να είναι ο ρυθμός. Η ταινία βιάζεται να πει την ιστορία της και συνεχώς μεταπηδά από το ένα σημείο στο άλλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε να απορροφήσουμε όλα όσα βλέπουμε μπροστά μας.

Τόση ώρα λέμε μόνο τα αρνητικά, όμως, και μπορεί να σου δημιουργήσαμε λάθος εντύπωση. Το Episode IX έχει και τα δυνατά σημεία. Οι die-hard fans σίγουρα θα εκτιμήσουν ότι η νέα ταινία έμεινε σε δοκιμασμένη συνταγή με έντονο focus στο να παραδοθεί ένα τέλος αντάξιο της ιστορίας του. Η ολοκλήρωση του Skywalker Saga είναι ικανοποιητική και ευχάριστη για το κοινό, αν και κάπως προβλέψιμη.

Επιπλέον δίνει απαντήσεις στα περισσότερα από τα ερωτήματα, που είχαν μείνει ανοιχτά από τις προηγούμενες ταινίες. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που το The Rise of Skywalker είναι ένα ικανοποιητικό τέλος. Κλείνοντας όλα τα θέματα που είχαν «ανοίξει», δημιουργείται μια αίσθηση ολοκλήρωσης της ιστορίας. Τέλος, οι επικές διαστημικές μάχες και οι μονομαχίες με lightsabers είναι εντυπωσιακότερες από ποτέ, αν και αυτό ήταν το μόνο σίγουρο.

Άρα, αξίζει τελικά να δεις το Star Wars: The Rise of Skywalker; Παρά τις μέτριες πρώτες κριτικές, μιλάμε για το Star Wars, δεν γίνεται να μην το δεις! Το θέμα είναι αν θα πας στον κινηματογράφο ή θα περιμένεις η ταινία να βγει στο Disney+.