Ετοιμάζεσαι για SUP: Δες πώς θα διαλέξεις την κατάλληλη σανίδα!

Περίληψη: Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του φέρνει φανταστικά χόμπι και θαλάσσια σπορ! Πάρε τη σανίδα σου και ετοιμάσου να μπεις στο φανταστικό κόσμο του SUP!

Όσα χρόνια και αν περάσουν το καλοκαίρι ήταν, είναι και θα είναι η αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων. Ακόμα και αν η πολυπόθητη άδεια ακόμη... κείται μακράν, σκέψου πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις μέχρι να μπαρκάρεις «γι' άλλη γη και άλλα μέρη». Θες απογευματινές βόλτες στην πόλη; Τσεκ. Θες θεαματικές συναυλίες και παραστάσεις; Τσεκ. Θες δροσιστικές βουτιές στη θάλασσα; Πάλι τσεκ. Και μιας που ανοίξαμε το κεφάλαιο «παραλία», γνωρίζεις ασφαλώς ότι τα θαλάσσια σπορ υπόσχονται μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Στη λίστα των θαλάσσιων σπορ έρχεται τώρα να προστεθεί και το SUP. Παρακάτω σου έχουμε ένα σύντομο beginner's guide, ώστε να μάθεις τι πρέπει να έχεις κατά νου για να διαλέξεις τη σανίδα που σου ταιριάζει.

SUP: Το νέο water sport που ήρθε για να μείνει!

sup-boards-05

Σε περίπτωση που το SUP σαν λέξη δε σου λέει κάτι, επίτρεψέ μας να κάνουμε μια σύντομη εισαγωγή. Το SUP (Stand Up Paddleboarding) είναι μια, όχι ακριβώς νέα, μορφή κωπηλασίας, μιας και η ιστορία του χάνεται στους αιώνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λεγόμενη και «όρθια σανιδοκωπηλασία» αποτελεί έμπνευση διαφόρων φυλών στις περιοχές της Αφρικής και της Χαβάης, οι οποίες χρησιμοποιούσαν κουπιά και σανίδες για να μετακινούνται εύκολα στις θάλασσες και τα ποτάμια. Μπορεί μέλημα των πρώτων SUPers της ιστορίας να ήταν η μετακίνηση και το ψάρεμα, σήμερα όμως αποτελεί ένα χόμπι με χιλιάδες «πιστούς» σε όλο τον κόσμο.

SUP: Παιχνίδια με τα κύματα πάνω σε μια σανίδα!

Όσο για τους λόγους που το SUP έχει αποκτήσει τέτοιο hype τα τελευταία χρόνια, μπορούμε πολύ απλά να τους συνοψίσουμε στο τρίπτυχο «άσκηση-χαλάρωση-διασκέδαση». Η κωπηλασία είναι ασφαλώς ο βασικός λόγος για να βάλεις το συναρπαστικό αυτό χόμπι στις φετινές σου διακοπές, ωστόσο τα οφέλη μιας SUP σανίδας δε σταματούν εκεί. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε πως μπορείς κάλλιστα να χρησιμοποιήσεις τη σανίδα σου για ασκήσεις ισορροπίας, stretching, yoga, ψάρεμα ή απλά για να χαλαρώσεις κόβοντας βόλτες ανάμεσα στα κύματα. Με μερικές απλές «τροποποιήσεις» μπορείς να μεταμορφώσεις τη SUP σανίδα σε καγιάκ ή ακόμα και σε σανίδα για windsurfing!

Ποια σανίδα χρειάζεσαι;

sup-boards-03

Οι δύο βασικές κατηγορίες σανίδων SUP είναι οι φουσκωτές και οι συμπαγείς σανίδες. Οι φουσκωτές σανίδες είναι πιο βολικές στη μεταφορά καθώς, σωστά μάντεψες, φουσκώνουν πριν τη χρήση και ξεφουσκώνουν μετά. Είναι κατασκευασμένες από πλαστικά μέρη (PVC) και προσφέρουν σταθερή απόδοση, ιδανική για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο του SUPing. Στον αντίποδα, αν η μεταφορά μιας σανίδας SUP δεν είναι για σένα πρόβλημα, οι συμπαγείς σανίδες προτείνονται εφόσον ανήκεις στους ήδη εξοικειωμένους κωπηλάτες ή τους SUPers που θέλουν μια σανίδα «αγωνιστικών» προδιαγραφών. Κατά βάσει το κόστος τους είναι μεγαλύτερο, αξίζουν και με το παραπάνω όμως μια τέτοια επένδυση καθώς είναι αποδεδειγμένα πιο ευκίνητες, πιο ανθεκτικές και με σημαντικά μικρότερο βάρος συγκριτικά με τις φουσκωτές σανίδες.

Ως προς το σχήμα τους, οι σανίδες SUP χωρίζονται σε σανίδες πλαναρίσματος και σανίδες εκτοπίσματος. Οι σανίδες πλαναρίσματος έχουν μεγαλύτερο πλάτος, είναι πιο σταθερές γενικά πιο «φιλικές» απέναντι στους αρχάριους κωπηλάτες και surfers. Από την άλλη, οι σανίδες εκτοπίσματος έχουν συνήθως μυτερή πλώρη, μικρότερο πλάτος και είναι σχεδιασμένες για να καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα πλεύσης και δυνατότητα ελιγμών.

sup-boards-01

Στο SUP, κάθε «σοβαρός» κωπηλάτης έχει τη δική του σανίδα. Και αυτό γιατί η επιλογή της «σωστής» σανίδας εξαρτάται από το βάρος, το σωματότυπο την εμπειρία αλλά και τα «θέλω» του αναβάτη. Το μήκος της σανίδας είναι διαφορετικό για κάθε περίσταση και επίπεδο δυσκολίας. Εδώ ξεκινάμε από τις «μικρές» σανίδες SUP για παιδιά και beginners, και φτάνουμε μέχρι τις «μεγάλες» σανίδες που ξεπερνούν σε μήκος τα 3,5 μέτρα. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο μικρή είναι η σανίδα τόσο ευκολότερος είναι ο έλεγχός της. Καθώς ανεβαίνουμε σε μήκος, το επίπεδο δυσκολίας αυξάνεται, για να φτάσουμε τέλος στις επαγγελματικές σανίδες SUP που είναι σχεδιασμένες για υψηλές επιδόσεις. Μη ξεχάσεις επίσης να τσεκάρεις τα πτερύγια που βρίσκουμε στην κάτω μεριά της σανίδας, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα και την ευθυγράμμισή της πάνω στο νερό.

Αξεσουάρ για την απόλυτη SUP εμπειρία!

Όπως και κάθε άλλο θαλάσσιο σπορ, έτσι και το SUP έχει τα δικά του αξεσουάρ που προσφέρουν άνεση και αναδεικνύουν όλη τη μαγεία της όρθιας κωπηλασίας. Εκτός από τα κουπιά SUP, στο kit του κωπηλάτη συμπεριλαμβάνεται το κάθισμα, η τρόμπα (αν μιλάμε) για φουσκωτή σανίδα, το σωσίβιο πλεύσης, η αντηλιακή μπλούζα και η αδιάβροχη θήκη του κινητού γιατί όπως και να το κάνουμε, μία δύο «καλές» φωτογραφίες στο νερό θα τις βγάλεις, δε γίνεται!

Το πιο φανταστικό καλοκαίρι ξεκινάει με Public!

sup-boards-04

Ώρα λοιπόν σιγά σιγά να μπούμε επιτέλους στο mood των διακοπών. Αν θέλεις και εσύ φέτος να δοκιμάσεις τις... δυνάμεις σου στο πλέον δημοφιλές και διασκεδαστικό καλοκαιρινό σπορ, δεν έχεις παρά να μπεις στο public.gr. Εκεί όπου θα βρεις περισσότερα από 1.000.000 προϊόντα για να περάσεις ονειρεμένες καλοκαιρινές διακοπές και, φυσικά, μια τεράστια ποικιλία από σανίδες και αξεσουάρ SUP. Ετοιμάσου φέτος να...τραβήξεις κουπί!