Αγοράζοντας αδιάβροχη κάμερα: Τα μυστικά της φωτογραφίας βυθού

Περίληψη: Το καλοκαίρι θέλει θάλασσα και η θάλασσα… φωτογραφίες. Μάθε τα πάντα για τις αδιάβροχες φωτογραφικές μηχανές και έφυγες για παραλία!

Το να πας σε μια μαγευτική παραλία ή, ακόμη καλύτερα, να βάλεις μάσκα και βατραχοπέδιλα και να απολαύσεις τα μυστήρια του βυθού, είναι ό,τι καλύτερο για το καλοκαίρι. Στη χώρα μας είμαστε ευλογημένοι τόσο με παραλίες πανέμορφες και μαγευτικές, όσο και με εξ ίσου πανέμορφο βυθό, με χλωρίδα και πανίδα που κόβουν την ανάσα. Αλλά το να πας σε μια τέτοια τοποθεσία και να επιστρέψεις έχοντας και τα φωτογραφικά πειστήρια, είναι ακόμη καλύτερο! Ζούμε στην εποχή της εικόνας και, γιατί να το κρύψουμε, θέλεις να τραβήξεις φωτογραφίες και βίντεο ακόμη και μέσα στη θάλασσα, τόσο για να έχεις να θυμάσαι, όσο και για να ανεβάσεις υλικό στο insta και στο fb! Για να το κάνεις αυτό, όμως, και να βγάλεις αξιοπρεπείς φωτογραφίες, δεν είναι αρκετό το να πάρεις μια αδιάβροχη θήκη για το κινητό σου. Οι καλές φωτογραφίες βγαίνουν από κανονικές φωτογραφικές μηχανές, ειδικά στις δύσκολες συνθήκες του νερού. Αλλά και… γιατί να διακυβεύεις την ακεραιότητα του μονάκριβου κινητού σου, βάζοντάς το μέσα στο νερό;

Διαλέγοντας αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή

Όπως μπορείς να μαντέψεις, από τα χέρια μας έχουν περάσει πάμπολλες φωτογραφικές μηχανές, επαγγελματικές, ερασιτεχνικές, φθηνές, ακριβές, αδιάβροχες, action cams… βασικά ό,τι έχει μπει στα ράφια του Public. Ξέρουμε από πρώτο χέρι το πόσο δύσκολο είναι να διαλέξεις το καλύτερο ή και το κατάλληλο μοντέλο για κάθε περίσταση. Ακόμη και οι πιο έμπειροι επαγγελματίες φωτογράφοι μπερδεύονται με specs και τεχνολογικούς όρους, ενώ η ποιότητα των φωτογραφιών είναι κάτι άγνωστο, αν δεν δοκιμάσεις την κάθε μηχανή ή έστω αν δεν διαβάσεις μια κριτική από κάποιον που εμπιστεύεσαι.

Ένα θέμα που πρέπει να κρατήσεις κατά νου, αν θέλεις να βγάλεις φωτογραφίες κάτω από το νερό, είναι το φως. Όσο κατεβαίνεις σε βάθος, τόσο μειώνεται το φως του ήλιου που φτάνει εκεί, επομένως γίνεται πιο δύσκολο το να βγάλεις καλές φωτογραφίες. Κράτα το αυτό!

waterproof-cameras-01

Λοιπόν, όσον αφορά τις αδιάβροχες κάμερες, υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες! Μπορείς να στραφείς σε μια αδιάβροχη κάμερα η οποία είναι κατασκευασμένη ως αδιάβροχη, μπορείς να επιλέξεις μια κάμερα η οποία δεν είναι αδιάβροχη αλλά υπάρχει διαθέσιμο αδιάβροχο κέλυφος, ή τέλος μπορείς να στραφείς σε μια action cam. Η κάθε περίπτωση έχει τα υπέρ της και τα κατά της, τα οποία θα αναλύσουμε.

Αδιάβροχη κάμερα

Η κατηγορία αυτή αφορά φωτογραφικές μηχανές οι οποίες είναι αδιάβροχες εκ κατασκευής. Μιλάμε για μηχανές τύπου compact τις οποίες σίγουρα έχεις δει να κυκλοφορούν, συνήθως σε φανταχτερά χρώματα, και οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και λίγες δεκάδες μέτρα βάθους, αν και για ερασιτεχνική χρήση είναι αρκετά και τα 2-3 μέτρα. Το προτέρημα είναι πως λειτουργούν ως point-and-shoot, δηλαδή απλά την παίρνεις και μπαίνεις στο νερό! Κάποια μοντέλα έρχονται και με επιπλέον αδιάβροχη θήκη, για μεγαλύτερο βάθος.

Αδιάβροχη θήκη

Εδώ δε μιλάμε για κάποια συγκεκριμένη κάμερα, αλλά για ειδικές αδιάβροχες θήκες που σου επιτρέπουν να πάρεις την κανονική σου φωτογραφική μηχανή και να την κάνεις αδιάβροχη. Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν τόσο εργοστασιακές θήκες όσο και ανεξάρτητων κατασκευαστών, και υπάρχουν για σχεδόν όλα τα μοντέλα, από απλές compact μέχρι και πανάκριβες DSLR ή mirrorless! Προτείνεται για πιο σοβαρές φωτογραφήσεις ή εάν έχεις μια πολύ καλή μηχανή και θέλεις να τη χρησιμοποιήσεις και κάτω από το νερό.

waterproof-cameras-02

Action Cams

Τις action cams τις γνωρίζεις ήδη· μιλάμε για σκληροτράχηλες κάμερες για ειδικές αποστολές, οι οποίες είναι άθραυστες, αδιάβροχες, αντέχουν τις κακουχίες, τη σκόνη, τις πτώσεις, τα χτυπήματα… γενικά, είναι σχεδιασμένες για extreme sports και για κακουχίες. Μπορούν, όμως, και να εκτελέσουν χρέη φωτογραφικής μηχανής. Βέβαια, θα πρέπει να συμβιβαστείς με τους περιορισμούς τους, καθώς αυτές συνήθως έχουν ευρυγώνιο φακό και δεν είναι σχεδιασμένες για λήψεις στις συνθήκες χαμηλού φωτισμού σε μεγάλα βάθη.

Τι να διαλέξω;

Η επιλογή σου θα εξαρτηθεί από το τι θέλεις να κάνεις με τη μηχανή. Αν θες απλά να την πάρεις στην παραλία και να βγάλεις φωτογραφίες και κάτω από το νερό, κοίτα μια αδιάβροχη compact όπως την Lamtech Waterproof με αισθητήρα 24 megapixel και δυνατότητα και για βίντεο. Είναι πολύ πιο απλό να μην έχεις να ανησυχείς για τίποτα, όταν ξέρεις πως η μηχανή είναι σχεδιασμένη για νερό. Μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες στην παραλία, πάνω σε κάποιο σκάφος, στο κολύμπι, στα παιχνίδια στο νερό, ακόμη και εξερευνώντας το βυθό με μάσκα!

Από την άλλη, αν είσαι σοβαρός ερασιτέχνης της φωτογραφίας και θέλεις να βγάλεις φωτογραφίες πολύ καλής ποιότητας, ή αν ασχολείσαι με καταδύσεις, τότε θέλεις κάτι πιο καλό. Στρέψου σε κάποια καλή compact ή και mirrorless, σε συνδυασμό με αδιάβροχη θήκη. Αυτός ο συνδυασμός θα σου επιτρέψει να κατέβεις σε μεγαλύτερα βάθη χωρίς πρόβλημα, ενώ η ποιότητα του αισθητήρα μιας mirrorless θα σε βοηθήσει να βγάλεις φωτογραφίες στις συνθήκες χαμηλού φωτισμού που επικρατούν σε αυτά τα βάθη.

Τέλος, αν σου αρέσουν τα extreme sports, αν κάνεις windsurfing, απλό surfing, ή αν θέλεις να έχεις μια κάμερα και για τη θάλασσα και για το βουνό, τότε θέλεις μια action cam σαν την Lamtech Action Camera που βγάζει φωτογραφίες και βίντεο Full HD και κάτω απ' το νερό! Απλό!