Public Appreciation: Η ακαταμάχητη γοητεία των Pulp

Περίληψη: Οι αγαπημένοι μας Pulp ετοιμάζονται να ανέβουν στη σκηνή του φετινού Release και εμείς θυμόμαστε την ιστορία της θρυλικής μπάντας από το Sheffield!

Βρισκόμαστε στα μέσα των ‘90’s και το μουσικό κίνημα του britpop βρίσκεται στο απόγειό του. Μπορεί τα πράγματα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού να είναι πολύ διαφορετικά, όμως, η Βρετανία ζει τη μεγάλη κόντρα των Blur με τους Oasis και την εμφάνιση αμέτρητων συγκροτημάτων που αποτελούνται από arty νέους με κιθάρες και γοητευτική προφορά

Όπως συμβαίνει με κάθε μουσικό κύμα που βρίσκεται στο επίκεντρο, με τη λήξη του - το britpop ξεθύμανε με την έλευση των '00s - καταλαβαίνεις ποιοι ήταν οι σημαντικοί καλλιτέχνες. Αυτοί δηλαδή που συνέχισαν την πορεία τους πέρα από ταμπέλες και μόδες.  Πολλές φορές όμως υπάρχουν και κάποιες παράξενες περιπτώσεις, τις οποίες δεν μπορείς να ορίσεις με σιγουριά.public-appreciation-pulp-05

Για το britpop μια τέτοια είναι οι Pulp, το υπεραγαπημένο συγκρότημα από το Sheffield που πρόκειται να επισκεφτεί την Ελλάδα ξανά στις 20 Ιουνίου - στο πλαίσιο του φετινού Release Athens Festival! Μάλιστα, την ίδια μέρα θα εμφανιστούν και κάποιες ακόμη ιστορικές μορφές των βρετανικών '90s, όπως οι The Smile του Thom Yorke (Radiohead) και οι υπέρτατοι Ride!  

Τι διαφορετικό έχουν όμως οι Pulp σε σχέση με το υπόλοιπο britpop κίνημα; Αρχικά, υπήρχαν στο παιχνίδι τουλάχιστον μια δεκαετία πριν από κάθε άλλη μπάντα του είδους. Τα περισσότερα από αυτά τα συγκροτήματα ξεκίνησαν την πορεία τους, είτε στα τέλη των '80s είτε στις αρχές των '90s! Οι προαναφερθέντες Blur, για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν το 1988, ενώ οι Oasis το 1991. Οι Pulp από την άλλη, ξεκίνησαν το 1978

Ο εμβληματικός frontman της μπάντας, Jarvis Cocker, ήταν μόλις 15 ετών και μαζί με τον φίλο του Peter Dalton, δημιούργησαν τους Arabicus Pulp! Εμπνεύστηκαν το όνομα από ένα άρθρο των Financial Times για τον καφέ arabica και την ταινία Pulp, στην οποία πρωταγωνιστεί ο τεράστιος Michael Cane! Στη συνέχεια μπήκε στο group και ο Russell Senior, που, μέσα στα χρόνια έμελλε να γίνει χαρακτηριστική φιγούρα για το σχήμα.

public-appreciation-pulp-01

Ο ήχος τους χαρακτηρίστηκε ως ένα μείγμα από ABBA και The Fall. Εξαρχής λοιπόν, υπήρχε το disco στοιχείο στη μουσική τους και επιρροές πολύ διαφορετικές από τους υπόλοιπους αστέρες τoυ britpop. Πολλά από τα σχήματα που ενέπνευσαν τον ήχο δεν είχαν καλά, καλά ξεκινήσει να παίζουν στα τέλη των '70s! Επίσης, ο Jarvis, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο ως ένας Βρετανός Serge Gainsbourg και λιγότερο ένας νέος David Bowie.   

Οι Pulp πέρασαν τα '80s αλλάζοντας συνεχώς μέλη - με βασικούς πυλώνες τους Cocker και Senior -, προσθέτοντας νέες επιρροές στην παλέτα τους, όπως η house. Ακολούθησαν στη συνέχεια οι πρώτες τους κυκλοφορίες. Τα δυο album που έδωσαν μέσα στη δεκαετία ήταν το It, ίσως η δουλειά τους με την πιο disco προσέγγιση, αλλά και το πιο σκοτεινό Freaks. Κανένα από τα δυο δεν γνώρισε επιτυχία και φαινόταν πως αυτό που έλειπε ήταν ένα κίνημα που θα τους έκανε να ανήκουν κάπου. 

Αυτό ήρθε στις αρχές των '90s με το britpop! Το 1992 κυκλοφορούν το Separations, σε λίγο πιο ηλεκτρονικούς ρυθμούς και γνωρίζουν μια πρώτη underground επιτυχία. Πλέον, διανύουμε και την εποχή του κλασικού line-up της μπάντας με την Candida Doyle στα πλήκτρα, τον Steve Mackey στο μπάσο, τον Nick Banks στα τύμπανα και τους δυο συνήθεις υπόπτους Jarvis Cocker και Russel Senior σε φωνητικά και κιθάρα αντίστοιχα. Ο δίσκος περιέχει το My Legendary Girlfriend, δηλαδή ένα από τα πρώτα τους underground hits, αλλά και το fan favourite, Death II

public-appreciation-pulp-02

Ωστόσο, η μεγάλη επιτυχία ήρθε λίγο πιο μετά! Η πρώτη γεύση ήταν το His 'n' Hers, το οποίο ήρθε δυο χρόνια αργότερα και περιέχει κάποια αξεπέραστα classics που σίγουρα θα ακούσεις στην Πλατεία Νερού! Ο λόγος για υπερκομματάρες όπως τα: Do You Remember the First Time?, Babies και Lipgloss. Με αυτό το album ταξίδεψαν στην ένατη θέση των βρετανικών charts και ήταν υποψήφιοι για το Mercury Prize! Μπορεί να τους πήρε 16 χρόνια, όμως, η αναγνώριση ήρθε! 

Aυτό που έλειπε ήταν η εκτόξευση! Είναι 30 Οκτωβρίου του 1995, η Βρετανία είναι ακριβώς όπως την έβλεπες στα βιβλία αγγλικών και τα δισκοπωλεία ανοίγουν έχοντας ένα νέο album στα ράφια τους. Στο εξώφυλλο βλέπουμε τη φωτογραφία ενός γάμου και τα μέλη των Pulp ανάμεσα στους καλεσμένους ως χάρτινες φιγούρες. To ωραίο της υπόθεσης είναι πως πρόκειται για εικόνες από ένα πραγματικό ζευγάρι που παντρευόταν και τους φίλους τους

Τίτλος του δίσκου; Different Class - αξίζει να μπει στη συλλογή βινυλίων σου! Τα λόγια είναι περιττά για αυτό το αριστούργημα, στο tracklist του οποίου βρίσκει κανείς τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Βρετανών φίλων μας. Από το Common People, έναν ύμνο του britpop, ο οποίος όρισε τον ήχο τους, μέχρι το νοσταλγικό Disco 2000, που, εν έτει 2024 έχει αποκτήσει άλλο νόημα! Επίσης θα ακούσεις το Sorted for E's & Wizz, αλλά και πιο ιδιαίτερα κομμάτια όπως το πραγματικά αξεπέραστο Bar Italia.

public-appreciation-pulp-03

Το Different Class έφτασε στην κορυφή των βρετανικών charts και μετέτρεψε τον Jarvis Cocker σε popstar! Οι ρεαλιστικοί του στίχοι, που βασίζονται στην παρατηρητικότητα, έχουν χαρακτηριστεί ως μουσικός kitchen sink ρεαλισμός. Μιλάμε για μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας, ο σκληρός κουτσομπολίστικος τύπος της Βρετανίας πίεζε με κάθε τρόπο τους rockstars. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν τα πρώτα προβλήματα στην μπάντα, τα οποία έφεραν την αποχώρηση του κιθαρίστα Russell Senior. Ο Cocker, έφυγε στη Νέα Υόρκη για να γράψει μόνος του τον επόμενο δίσκο που δεν είναι άλλος από το εξίσου αριστουργηματικό, μα, πολύ πιο σκοτεινό This is Hardcore (1998)! 

Ακόμη μια πρωτιά για τους Pulp στα charts, όμως, τα προβλήματα στο εσωτερικό τους ήταν αρκετά. Έπειτα από την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου χάθηκαν από τη δημόσια σφαίρα, για να επιστρέψουν το 2001 με το τελευταίο τους studio album We Love Life. Μια όμορφη δουλειά που συμπληρώνει υπέροχα την «μαγική τριάδα» των classics της μπάντας. Έναν χρόνο αργότερα, θα διαλυθούν. 

Για την επόμενη δεκαετία ακούσαμε μόνο solo δουλειές - κυρίως του Jarvis Cocker - όμως, οι Pulp δεν είχαν τελειώσει! Το 2011 πραγματοποίησαν το πρώτο τους reunion και έπαιξαν δεκάδες shows σε Ευρώπη και Αυστραλία. Τότε, είχαμε τη χαρά να τους απολαύσουμε live - για δεύτερη φορά μετά το 1998 - και στην Ελλάδα. Όσοι και όσες ήταν εκεί, γνωρίζουν γιατί οι συναυλίες τους είναι το λιγότερο άχαστες!

public-appreciation-pulp-04

Δισκογραφικά, κυκλοφόρησαν μόνο ένα digital single με τίτλο After You, παρότι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι δουλεύουν πάνω σε νέο υλικό. Έπειτα από αυτή την περιοδεία σώπασαν για άλλα δέκα χρόνια, μέχρι που στα τέλη του 2022 ο Jarvis Cocker ανακοίνωσε την επανένωσή τους! Δυστυχώς, λίγο πριν ξεκινήσει το tour, ο μπασίστας Steven Mackey έφυγε από τη ζωή. Έκτοτε, οι Pulp πραγματοποιούν κάποιες καταπληκτικές εμφανίσεις, όπως για παράδειγμα το επικό greatest hits set που έπαιξαν στο Primavera Sound Festival πριν από λίγες μέρες! Παράλληλα, έχουν παρουσιάσει και δυο νέα κομμάτια, τα Hymn of the North και Background Noise. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει αν θα βγάλουν νέο δίσκο και ας έχουν περάσει 23 χρόνια από τον προηγούμενο.

Οι Pulp είναι μια boutique band, αν υπάρχει αυτός όρος. Ένα συγκρότημα που έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στον χρόνο, με δικό του χαρακτήρα και το οποίο μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, είτε να βγάλει νέο δίσκο είτε να διαλυθεί για μια δεκαετία! Παράλληλα, είναι μια καταπληκτική live μπάντα η οποία έχει στις τάξεις της έναν frontman που γνωρίζει πώς να ξεσηκώσει το πλήθος!  Οι Pulp είναι ιδέα και αν δεν έχεις κλείσει εισιτήριο ακόμη, καλύτερα να το κάνεις άμεσα για να αποφύγεις το FOMO που θα αισθανθείς βλέποντας τα stories φίλων και γνωστών στις 20 Ιουνίου!