3+2 εξορμήσεις με την οικογένεια για την Καθαρά Δευτέρα

Περίληψη: Οι travel bloggers Ζήνα Ζαχαράκη και Μάγδα Ζήνδρου μοιράζονται ιδέες για εκδρομές για την Καθαρά Δευτέρα, ιδανικές και για όσους έχουν παιδιά!

Η αργία της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει (φέτος πέφτει στις 4 Μαρτίου) και είναι ευκαιρία να αποδράσουμε λίγο από την πόλη. Όλοι μας το έχουμε ανάγκη άλλωστε! Δεν χρειάζεται να διανύσεις πολλά χιλιόμετρα, ούτε φυσικά να ξοδέψεις μια περιουσία. Αρκεί να έχεις καλή παρέα, τον σωστό εξοπλισμό και την κατάλληλη διάθεση.

Το σπήλαιο του Νταβέλη

Αν σου αρέσουν οι πεζοπορίες και δεν χάνεις ευκαιρία να ανακαλύψεις καινούρια μέρη τι θα έλεγες για μια βόλτα μέχρι την Πεντέλη; Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε στο Σπήλαιο του Νταβέλη. Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει στην αρχή της οδού Περικλέους. Στο μεγαλύτερο μέρος της η διαδρομή είναι βατή, αν και χωματόδρομος. Ο δρόμος είναι γνωστός ως δρόμος Λιθαγωγίας, γιατί από εκεί μετέφεραν στην Αρχαία Ελλάδα τα μάρμαρα από την Πεντέλη. Πλησιάζοντας στην σπηλιά, είτε θα ανηφορίσεις την πλαγιά, είτε τον χωματόδρομο κάνοντας όμως μια μεγάλη παράκαμψη. Εμείς επιλέξαμε την ανηφορική πλαγιά. Ο δρόμος δυσκολεύει λίγο και η υψομετρική διαφορά γίνεται ξαφνικά αισθητή, η θέα όμως από το σημείο θα σας αποζημιώσει.

Φτάνοντας στο λατομείο θα δεις την είσοδο της σπηλιάς. Εδώ έγινε η εξόρυξη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Στην αρχαιότητα υπήρξε ιερό του Θεού Πάνα, στα βυζαντινά χρόνια ερημητήριο ασκητών και κατά την Τουρκοκρατία λέγεται ότι εδώ ήταν το κρησφύγετο του λήσταρχου Νταβέλη. Στο σημείο θα δεις και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου καθώς και το ασκητήριο του Αγίου Σπυρίδωνα. Θα διακρίνεις επίσης κατάλοιπα δεξαμενών νερού, ενώ μπροστά τους διασώζεται μικρό τμήμα τείχους. Ακολουθώντας κυκλική πορεία θα επιστρέψεις από τον δρόμο Λιθαγωγίας, κατηφορικός χωματόδρομος, αλλά πολύ εύκολος ακόμη και για μικρά παιδιά.

Συνολικά θα διανύσεις 7 χιλιόμετρα σε 1,5 ώρα χωρίς στάσεις.

kathara-deftera-zindrou-zagaraki-01

Tip: Η πεζοπορία φυσικά απαιτεί και τον κατάλληλο εξοπλισμό! Οπότε μια τσάντα με πολλές θήκες είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Και ποτέ δεν ξεχνάμε παγούρι με δροσερό νερό και καπελάκι για τον ήλιο! Τέλος, το αντιηλιακό είναι απαραίτητο!

Λίμνη Μαραθώνα

Ο Μαραθώνας συνδυάζει βουνό, θάλασσα και ιστορία. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα εκτός Αθηνών. Ακολουθώντας τη Λεωφόρο Μαραθώνος, εύκολη κι ευχάριστη διαδρομή μέσα στη φύση, θα βρεθείς στην τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα. Το φράγμα επί του ποταμού Χαράδρου κατασκευάστηκε το 1929 στο σημείο που διασταυρώνεται με τον ποταμό Βαρνάβα. Εντυπωσιακό για μικρούς και μεγάλους. Εκεί μπορείς να διαλέξεις διάφορα σημεία ιδανικά για πικ νικ και να απολαύσεις τους γλάρους που κάνουν βουτιές στα νερά.

Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων βρίσκεται η πόλη του Μαραθώνα. Εκεί θα βρεις το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο του Μαραθώνιου Δρόμου. Μπορείς φυσικά να επισκεφθείς και τον Τύμβο των Μαραθονομάχων, που βρίσκεται εκτός πόλης, τον Τύμβο των Πλαταιών και το Ιερό των Αιγύπτιων Θεών.  Στον Μαραθώνα θα βρεις καφέ και καλό φαγητό. Ιδανικό μέρος για να περάσεις όλη την μέρα με την οικογένεια.

kathara-deftera-zindrou-zagaraki-02

Tip: Ακόμα και για τις πιο κοντινές διαδρομές, καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα power bank.

Λαύριο

Μην υποτιμάς το Λαύριο! Είναι εξαιρετικός προορισμός για οικογένειες, καθώς συνδυάζει βόλτα στη θάλασσα, καφεδάκι και φαγητό με θέα και ηρεμία, όμορφα σοκάκια και πεζόδρομους για να κάνεις βόλτα, υπέροχα νεοκλασικά κτήρια και διάφορα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείς.

Στο Λαύριο θα περπατήσεις στον παραλιακό δρόμο και θα μυρίσεις θάλασσα και καλοκαιράκι. Καφές και φαγητό σε αυτό το σημείο επιβάλλεται! Εδώ θα βρεις φρέσκο ψάρι αλλά και κρεατικά. Πολύ ωραία μαγαζιά υπάρχουν και στα σοκάκια του Λαυρίου. Χαλάρωσε κι άφησε τα παιδιά να παίζουν στις κούνιες. Η πόλη ενδείκνυται για περπάτημα χωρίς αυτοκίνητα. Στην Πλατεία Ηρώου, δίπλα στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, θα βρεις χώρο να παίξουν και τα παιδιά, ενώ μπορείς να επισκεφθείς το Πολιτιστικό Κέντρο, το Δημαρχείο, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο και το Ρολόι στο λιμάνι. Πλακόστρωτα σοκάκια, κτήρια με υπέροχα χρώματα, μαγαζάκια για ψώνια. Η πόλη έχει ένα αέρα από το παρελθόν και σε καλεί να την ανακαλύψεις.

kathara-deftera-zindrou-zagaraki-03

Tip: Τα ταξίδια γίνονται αναμνήσεις πάντα με μία φωτογραφική μηχανή! Απαθανατίζουμε κάθε στιγμή για να κρατήσουμε ζωντανές όλες τις υπέροχες εικόνες που θα βρεθούν μπροστά μας.

+ 2 ακόμη προτάσεις για όσους έχουν διάθεση να διανύσουν περισσότερα χιλιόμετρα!

Βελίτσα ή αλλιώς Άνω Τιθορέα

Ένα παραδοσιακό χωριό στη Φθιώτιδα, στους πρόποδες του Παρνασσού, 1 ώρα κι ένα τέταρτο από την Αθήνα. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι στην εθνική οδό, οπότε ο δρόμος είναι καλός και χωρίς στροφές, ιδανικός και για τα πιο μικρά παιδιά. Ως προορισμός είναι ιδανικός για έμπειρους πεζοπόρους, αλλά και για όσους θέλουν απλά να χαλαρώσουν και να απολαύσουν μια ξεκούραστη μέρα.

Το χωριό είναι μέσα στο πράσινο, διατηρώντας τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Πολλά από τα σπίτια είναι χτισμένα πάνω στον βράχο. Περπατώντας στα σοκάκια του χωριού θα συναντήσεις τα ερείπια της αρχαίας πόλης και μέρος των τειχών της Αρχαίας Τιθορέας. Ανηφορίζοντας στο χωριό θα βρεθείς στο Μπαλκόνι της Τιθορέας, ένα κομμάτι του βράχου δηλαδή με θέα το Φαράγγι του Καχάλα, το χωριό και τον καταρράκτη. Εκεί θα δεις την προτομή του Οδυσσέα Ανδρούτσου, ήρωα της επανάστασης που έδρασε στην περιοχή. Στο φαράγγι θα διακρίνεις και την Μαύρη Τρύπα, δηλαδή τη σπηλιά – κρησφύγετο του Ανδρούτσου. Στην περιοχή βρίσκεται το αισθητικό δάσος της Βελίτσας, αλλά και αρκετές εκκλησίες του 17ου – 18ου αιώνα.

kathara-deftera-zindrou-zagaraki-04

Tip: Δεν κάθονται εύκολα τα παιδιά στο αυτοκίνητο; Κάνουμε το ταξίδι μας πιο διασκεδαστικό με παιχνίδια σκέψεις και γέλιου!

Καρύταινα

2,5 ώρες από την Αθήνα, σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων, βρίσκεται η υπέροχη Καρύταινα Αρκαδίας. Εντυπωσιακό, καταπράσινο χωρίο, με το κάστρο της να στέκει στην κορυφή ενός βράχου πίσω της, είναι μια πραγματική μεσαιωνική καστροπολιτεία. Τα λιθόκτιστα δρομάκια της, τα παραδοσιακά πέτρινα κτίρια, οι πέτρινες κρήνες της με το κρυστάλλινο νερό, οι βυζαντινές εκκλησιές της, σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.

Ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία του χωριού και συνεχίζει σε λιθόστρωτα σκαλοπάτια φτάνεις στο ιστορικό Κάστρο της Καρύταινας. Ο δρόμος προς το Κάστρο είναι ανηφορικός, αλλά βατός, όχι όμως αν έχεις μωρό με καρότσι. Το Κάστρο είναι χτισμένο στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου πάνω από τον οικισμό. Χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα. Το μήκος του κάστρου ξεπερνά τα 110 μέτρα και το πλάτος του τα 40. Τα τείχη του φτάνουν σε ύψος μέχρι τα 7 μέτρα. Από τα τείχη του κάστρου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα στην κοιλάδα της Μεγαλόπολης. Έξω από το κάστρο υπάρχει ο ναός της Παναγίας, γνωστός ως «οικία του Κολοκοτρώνη». Στη βόρεια πλευρά του λόφου, βρίσκεται ο πύργος «Μαντζουρανόγιαννη».

kathara-deftera-zindrou-zagaraki-05

Tip: Για ταξίδια με το αυτοκίνητο, είμαστε πάντα προετοιμασμένοι, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό! Ένα θερμός για να διατηρεί το φαγητό ζεστό κάνει τα πράγματα πιο εύκολα! Ειδικά αν δεν σκοπεύεις να καθίσεις σε κάποιο μαγαζί για φαγητό, ή αν έχεις μαζί σου μικρό παιδί που τρώει ειδικό γεύμα.

Who is who:

Η Ζήνα Ζαχαράκη και η Μάγδα Ζήνδρου είναι travel bloggers, μαμάδες και μέλη των #Publicistas. Ακολούθησέ τες στο Instagram @efzincreations και @magdazin για να παρακολουθείς τα ενδιαφέροντα post τους – ειδικά αν σου αρέσουν τα ταξίδια και τα βιβλία!