Ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας και η σημασία της αυτοφροντίδας

Περίληψη: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Ιωάννα Λυμπεροπούλου μιλά για τον σημαντικό ρόλο της αυτοφροντίδας και της αυτοαγάπης στη ζωή της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναίκα, μητέρα, εργαζόμενη, κόρη, σύντροφος, νοικοκυρά, φίλη. Ο ρόλος της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία έχει πολλές διαστάσεις, καθεμία με τις δικές της απαιτήσεις και υποχρεώσεις. Η ανταπόκριση της σύγχρονης γυναίκας σε όλες τις διαστάσεις του ρόλου της, αποτελεί πραγματική πρόκληση.

Χωρίς αμφιβολία, η γυναίκα ανέκαθεν ήταν ο θεμέλιος λίθος της οικογένειας. Με την πάροδο του χρόνου, η ίδια η κοινωνία έθεσε τις γυναίκες μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, καριέρα ή οικογένεια. Καθώς όμως η γυναίκα ανταποκρίνεται στις καθημερινές προκλήσεις με επιτυχία, το δίλημμα μοιάζει πραγματικά να εξαλείφεται.

Και ενώ οι γυναίκες είναι πλέον ελεύθερες να κυνηγήσουν περισσότερο από ποτέ τα επαγγελματικά του όνειρα και επιδιώξεις και να καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Στοιχεία δείχνουν ότι ένα μικρό μόνο μέρος των γυναικών κυνηγά τις επαγγελματικές του επιδιώξεις ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι πολύ λίγες γυναίκες επιλέγονται σε ανώτερες θέσεις, παρά τα θετικά αποτελέσματα αυτές φέρνουν. Φαινόμενα σεξισμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ακόμη και γυναικοκτονιών έρχονται όλο και πιο συχνά στην επικαιρότητα, τονίζοντάς μας ότι ο δρόμος της πραγματικής ισότητας είναι ακόμη μακρύς.

Από την άλλη πλευρά, παρόλο που ο ρόλος της γυναίκας γίνεται όλο και πιο απαιτητικός, ο τυπικός ρόλος του άνδρα έχει αλλάξει ελάχιστα όλα αυτά τα χρόνια. Λέγεται ότι ένα βασικό προτέρημα που έχουν οι γυναίκες έναντι των ανδρών είναι το multi-tasking. Η ικανότητα δηλαδή να μπορούν να συνδυάσουν επιτυχημένα πολλές δραστηριότητες μαζί, σε αντίθεση με τους άντρες που εστιάζουν σε ένα μόνο πράγμα κάθε φορά.

Στη σύγχρονη εποχή εμείς οι γυναίκες καλούμαστε λοιπόν να υπηρετήσουμε στην καθημερινότητά μας όλα αυτά που αναμένει η κοινωνία από εμάς, πάντα με τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο πήχης είναι ήδη ψηλά και εμείς οφείλουμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία  σε όλα. Καλοαναθρεμμένα παιδιά, ικανοποιημένο σύντροφο, εργασιακές επιτυχίες, καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι και τόσα άλλα.

pagosmia-imera-tis-gynaikas-01

Πολλοί και σημαντικοί οι ρόλοι, πόσο μάλλον για ένα μόνο άτομο. Και μέσα σε όλους αυτούς τους, υπάρχουν στιγμές που χάνεται ο πιο σημαντικός ρόλος από αυτούς. Η γυναίκα. Πόσο φροντίζει και αγαπά η σύγχρονη γυναίκα, την γυναίκα, τον εαυτό της, το σώμα, την ψυχή της; Είναι μήπως η αυτοφροντίδα σημάδι εγωϊσμού;

Σε κάποιους μπορεί να φανεί η αυτοφροντίδα ως μια εγωιστική κίνηση. Άλλωστε τα κοινωνικά στερεότυπα ήθελαν πάντα τη γυναίκα δοτική, να καλύπτει τις ανάγκες των άλλων βάζοντας τον εαυτό της τις περισσότερες φορές στην άκρη. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, η γυναίκα έχει καταφέρει να βγει από το παρασκήνιο και να πρωταγωνιστεί στη δική της ζωή.

Κάθε γυναίκα λοιπόν οφείλει να ξεκινά την φροντίδα αντίστροφα. Πρώτα από τον εαυτό της και μετά να επεκτείνεται στους άλλους. Μέσα στην καθημερινότητά μας, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να εντοπίσουμε όλα αυτά τα μικρά ή μεγάλα, που γιατρεύουν την ψυχή μας και μας κάνουν χαρούμενες και ευτυχισμένες. Και αφού τα εντοπίσουμε, ας τα συμπεριλάβουμε στην καθημερινότητά μας χωρίς ενοχές αλλά με προτεραιότητα, ακόμη και αν χρειάζεται να αφήσουμε πίσω κάτι από τους υπόλοιπους ρόλους μας.

Μπορεί αρχικά να θεωρηθεί από κάποιους εγωιστική και ίσως απειλητική κίνηση, όμως η αυτοφροντίδα και η αυτοαγάπη μακροπρόθεσμα έχει οφέλη όχι μόνο για την γυναίκα αλλά και για τους γύρω της. Πέρα από την πληρότητα και την ισορροπία που προσφέρουν, αυξάνεται και η διάθεση προσφοράς. Άλλωστε, καθένας που φροντίζει, αγαπά και ικανοποιεί τον εαυτό του, έχει τα ψυχικά αποθέματα για να προσφέρει και να φροντίσει τους άλλους. You cannot pour from an empty pot! Η ισορροπία σε κάθε είδους σχέσεις προέρχεται από την εσωτερική ισορροπία και ηρεμία. Τέλος, κάθε μια γυναίκα που αγαπά και φροντίζει τον εαυτό της αποτελεί υγιές παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους γύρω της.

Ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας είναι απαιτητικός και δυστυχώς δεν υπάρχει μαγική συνταγή ώστε να πετύχουμε την ιδανική ισορροπία όλων των διαστάσεών του. Χρειάζεται θέληση, επιμονή, οργάνωση και μπόλικη όρεξη!

Who is who:

Η Ιωάννα Λυμπεροπούλου είναι lifestyle blogger, μαμά και μέλος των #Publicistas. Ακολούθησέ τη στο Instagram @ioanna_limberopoulou για να παρακολουθείς τα ενδιαφέροντα post της – ειδικά αν σου αρέσει η μόδα, η ομορφιά και τα βιβλία!

empower women campaign - logo