Save the battery: για να μη "στεγνώνει" το smartphone σου!

Περίληψη: Πριν λίγα χρόνια, είχαμε φτάσει στο σημείο, οι μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων να κρατάνε... μέρες...

Πριν λίγα χρόνια, είχαμε φτάσει στο σημείο, οι μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων να κρατάνε... μέρες ατελείωτες! Αυτά, όμως, πριν την έλευση των smartphones. Από τότε, το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι... μία μέρα, άντε μιάμισυ το πολύ. Μετά, αρχίζουν οι ειδοποιήσεις, τα μπλίκι-μπλίκι και, τελικά, το shut-down. Κι όμως, υπάρχουν αρκετά πράγματα που... ρουφάνε την ενέργεια από τη μπαταρία με το... μπουρί της σόμπας. Το καλύτερο; Πολλά από αυτά, μπορείς να τα ρυθμίσεις!

Φωτεινότητα

Ε ναι, λοιπόν, η οθόνη είναι η υπ' αριθμόν ένα "ρουφήχτρα" ενέργειας. Και πιο συγκεκριμένα, για smartphones με οθόνη LCD, το backlight. Αντίθετα, οι οθόνες OLED, οι οποίες δεν έχουν backlight, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια όταν τα περιεχόμενα της οθόνης είναι περισσότερο φωτεινά -- για παράδειγμα, ένα κείμενο σε άσπρο φόντο. Γενικά, όμως, η φωτεινότητα είναι συνήθως πιο πάνω απ' όσο χρειάζεται. Ακόμη και το σύστημα αυτόματης φωτεινότητας που έχουν πολλά smartphones ρυθμίζει την οθόνη πιο πάνω απ' όσο χρειάζεται. Εκτός κι αν είσαι σε εξωτερικό χώρο, στο φως της ημέρας, η φωτεινότητα μπορεί απλά να ρυθμιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο και να την ανεβάζεις μόνο όταν χρειάζεται.

Όλα μαύρα για τις OLED

Μιλήσαμε για τις οθόνες OLED και το πως καταναλώνουν ενέργεια αναλόγως του τι δείχνουν. Αν το κινητό σου έχει τέτοια οθόνη, βάλε σκοτεινά χρώματα και themes, ή γύρνα στο "night mode", ώστε να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας. Μερικά smartphones έχουν και ειδικό "dark mode" στις ρυθμίσεις, και το ίδιο ισχύει για πολλά apps -- όπως το Twitter. Επαναλαμβάνουμε, όμως: αυτά ισχύουν για οθόνες OLED. Αν το κινητό σου έχει οθόνη LCD, τότε το να γυρίσεις σε "dark mode" δεν πρόκειται να έχει ιδιαίτερη επίδραση στην κατανάλωση.

Σβήσ' το!

Για να κλείσουμε την τριλογία της οθόνης, μην αφήνεις την οθόνη του κινητού αναμμένη, ούτε στο lock screen. Μπορεί η χαμηλή φωτεινότητα να βοηθά, το να είναι εντελώς κλειστή βοηθά πολύ περισσότερο! Όταν δεν χρησιμοποιείς το κινητό σου, συνήθισε να κλείνεις την οθόνη από το κουμπί. Επίσης, ρύθμισε το κινητό να την κλείνει αυτομάτως και να μπαίνει σε "sleep" μετά από 30 δευτερόλεπτα ή το πολύ ένα λεπτό, για να γλυτώσεις ακόμη περισσότερη ενέργεια.

Κάτω τα widgets και τα backgrounds!

Ναι, και αυτά είναι ένοχα! Ειδικά τα live backgrounds, τα οποία είναι animations που αντικαθιστούν τη στατική εικόνα που έχεις για "ταπετσαρία", μπορεί να δείχνουν εντυπωσιακά, αλλά τρώνε συνεχώς ενέργεια και απασχολούν και τον επεξεργαστή. Βάλε μια απλή φωτογραφία! Επίσης, τα widgets είναι χρήσιμα, δείχνουν την ώρα, τον καιρό και διάφορες άλλες πληροφορίες, όμως και αυτά χρειάζεται να "μιλάνε" στο internet για να ανανεώνουν τα δεδομένα τους, κάτι που... ναι, το μάντεψες! Τρώει ενέργεια! Αν δεν χρειάζεται να βλέπεις συνεχώς την πρόβλεψη του καιρού ή τις μετοχές της... Apple στον Dow Jones, βγάλ' τα!

Βρες που είμαι!

Η λειτουργία εντοπισμού τρώει επίσης πολλή ενέργεια και σίγουρα δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζεις... που είσαι! Μπες στις ρυθμίσεις και άλλαξε το mode σε "battery saving" ή κλείσ' το τελείως. Μπορείς εύκολα να το ανοίξεις αν θες να χρησιμοποιήσεις το Google Maps για οδήγηση, και έχοντάς το κλειστό, θα σώσεις πολλή ενέργεια!

Μη δονείσαι!

Ένα από τα πιο ενεργοβόρα υποσυστήματα ενός smartphone είναι και το μοτέρ της δόνησης. Μέσα στις ρυθμίσεις, θα βρεις τις επιλογές για να το απενεργοποιήσεις για πατήματα οθόνης και άσχετες ειδοποιήσεις -- και ειδικά για το πληκτρολόγιο. Αν πρέπει, άφησε τη δόνηση μόνο στις κλήσεις και στα μηνύματα. Θα δεις πόσο καλύτερα θα είσαι!

Ασύρματα... off!

Χρειάζεσαι συνεχώς ανοικτά τα Bluetooth, NFC ή Wi-Fi; Όλα; Πάντα; Αν ναι, οκ, πάσο. Οι περισσότεροι, όμως, δεν τα χρησιμοποιούν συνεχώς. Κλείσε τα ασύρματα συστήματα και ενεργοποίησέ τα μόνο όταν πραγματικά τα χρειάζεσαι. Αν είσαι στο δρόμο, δεν χρειάζεσαι Wi-Fi, ενώ αν δεν έχεις Bluetooth hands-free ή ακουστικά, δε χρειάζεται να είναι ανοικτό. Το NFC επίσης δεν χρειάζεται, εκτός κι αν χρησιμοποιείς τραπεζικές υπηρεσίες πληρωμής από κινητό (χλωμό), οπότε κλείσ'το κι αυτό. Δεν τρώει πολλή ενέργεια, αλλά και το "λίγο" είναι περισσότερο του "καθόλου".

Κάτω το 4G

Ναι, οκ, πριν αναφωνήσεις "έχετε σαλτάρει ρε;", περίμενε μισό! Ναι, δίνεις τα ωραία σου τα λεφτά για σύνδεση 4G, οπότε θες το γρηγορότερο δυνατόν. Έχε υπ' όψιν σου, όμως, πως η σύνδεση 4G είναι πολύ πιο ενεργοβόρα από τη 3G και ακόμη περισσότερο από την 2G. Μπορείς να βάλεις το δίκτυο σε 2G όταν δεν το χρησιμοποιείς, για ειδοποιήσεις και λοιπά, τα οποία δεν χρειάζονται απόλυτη ταχύτητα, και να το γυρίσεις σε 4G όταν θες να δεις κάποιο βίντεο στο YouTube ή να ακούσεις μουσική από το Spotify, για παράδειγμα. Απλά, βρες τις ρυθμίσεις στα Settings και άλλαξε το είδος προτιμώμενης σύνδεσης!

Not Ok Google

Τα περισσότερα smartphones με Android, πλέον, έρχονται με το Google Assistant, το οποίο ενεργοποιείται όταν λες τις μαγικές λέξεις "Ok Google". Για να γίνει αυτό, η εφαρμογή της Google αναλύει συνεχώς τους ήχους που καταγράφει το μικρόφωνο του smartphone, ώστε να ενεργοποιηθεί μόλις ακούσει το "Ok Google". Αν δεν χρησιμοποιείς το χαρακτηριστικό αυτό, κλείσε την "ανίχνευση" του "Ok Google" και θα δεις τη μπαταρία σου να κρατάει πολύ περισσότερο! Άνοιξε το Google App, πήγαινε στα Settings, έπειτα "Voice" και "Ok Google detection". Από εκεί μπορείς να επιλέξεις αν η ανίχνευση θα λειτουργεί μόνο μέσα από το app ή γενικά. Απενεργοποίησε τις ρυθμίσεις που δεν χρειάζεσαι!

Αεροπόρος θα γενώ!

Μπορεί να μην είσαι μέσα σε αεροπλάνο, αλλά το "Airplane mode" είναι χρήσιμο και σε άλλες περιστάσεις. Αν είσαι κάπου όπου το σήμα είναι ανύπαρκτο, σώσε ενέργεια βάζοντας το κινητό σε mode πτήσης, αντί να το αφήσεις να σώσει τη μπαταρία, προσπαθώντας να συνδεθεί στον... ασύνδετο! Για παράδειγμα, αν κάνεις πεζοπορία σε κάποιο βουνό ή αν είσαι σε κάποια δυσπρόσιτη παραλία ή απομακρυσμένο νησί, τώρα ξέρεις τι να κάνεις για να έχεις κινητό όταν χρειαστείς να πάρεις κάποιον για να έρθει να σε μαζέψει!

Κρατήσου σε φόρμα με... diet apps

Πολλά από τα πιο δημοφιλή apps έχουν διαθέσιμες και επίσημα εκδόσεις "light". Για παράδειγμα, το Facebook έχει εκδόσεις "light" και για το Messenger αλλά και για το Facebook app. Εκτός του ότι "τρώνε" απείρως λιγότερο χώρο στο "δίσκο" του κινητού, καταναλώνουν και πολύ λιγότερη ενέργεια! Βρες τις εκδόσεις διαίτης και θα δεις!

Μην (τα) κλείνεις!

Μιλάμε για όσους έχουν τη συνήθεια να κλείνουν τα apps εντελώς. Επίσης μιλάμε για κάποια apps τα οποία αυτοδιαφημίζονται ως "task killers". Ναι. Μην το κάνεις. Απλά! Τα apps, όταν "βγαίνεις" από αυτά, απλά κάθονται ανενεργά στη μνήμη. Δεν χρειάζεται να ανοίξεις και τον "task manager" για να τα κλείσεις εντελώς. Ίσα ίσα, θα φάει περισσότερη ενέργεια να ξανα-ανοίξει ένα app, αν το ξαναχρειαστείς, παρά να ανοίξει αν είναι ήδη φορτωμένο στη μνήμη. Θυμήσου: η μνήμη "τρώει" την ίδια ενέργεια, είτε είναι άδεια είτε είναι γεμάτη! Τα task killers είναι χειρότερα! Αν και διαισθητικά περιμένεις πως θα βοηθούν, στην πραγματικότητα τρώνε ενέργεια για να κλείσουν tasks τα οποία το Android ξανα-φορτώνει, μετά από λίγο. Αν θεωρείς πως κάποιο task δεν χρειάζεται, τότε απλά... απεγκατέστησε το app που το χρησιμοποιεί! Τα tasks στο Android έχουν λόγο ύπαρξης και κανένα "task killer" δεν πρόκειται να σου γλυτώσει ενέργεια, κάνοντας τελικά το Android να φορτώσει το ίδιο task 100 φορές αντί για μία!Και μην ξεχνάς: κανένα app δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που φορτίζει το smartphone σου, οπότε μην πέσεις θύμα και κατεβάσεις κάποιο από τα αυτοαποκαλούμενα "fast charger apps". Επίσης, μπορείς να δεις στατιστικά για την κατανάλωση ενέργειας ανά app, από το ίδιο το Android, στα Settings - Battery. Δεν χρειάζεσαι "ειδικό app" για αυτή τη δουλειά! Βρες ποια apps "τρώνε" τη μπαταρία σου και λάβε μέτρα!