Γονείς, κρατήστε σημειώσεις: Επιστροφή στο σχολείο με ασφάλεια

Περίληψη: Τη φετινή σχολική χρονιά η χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι απαραίτητη, κάτι που ισοδυναμεί με προσαρμογή σε μια καινούργια ρουτίνα. Πάμε να δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές!

Τη φετινή σχολική χρονιά η επιστροφή στα θρανία γίνεται με πρωτόγνωρα δεδομένα και πολλές προκλήσεις. Η χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι απαραίτητη, κάτι που σημαίνει ότι γονείς, μαθητές και δάσκαλοι χρειάζονται προσαρμογή σε μια καινούργια ρουτίνα. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να σας βοηθήσουμε, δημιουργώντας έναν σύντομο οδηγό με πρακτικές συμβουλές.

Όλα ξεκινούν από τη συζήτηση. Αφήνοντας τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα για το πώς νιώθουν σχετικά με την επιστροφή τους στο σχολείο υπό διαφορετικές συνθήκες, σίγουρα θα προσεγγίσετε καταλληλότερα το ζήτημα.

Αφού ακούσετε τι έχει να πει το παιδί, ξεκινήστε μια συζήτηση σχετικά με τον κορονοϊό με ηρεμία, εξηγώντας του γιατί πρέπει να ακολουθήσει τις συμβουλές προστασίας, ώστε να καταλάβει το λόγο που κάνει κάποια ενέργεια. Αν υπάρχει απλά ένας αυστηρός κανόνας -χωρίς επεξήγηση- το παιδί θα δυσκολευτεί να τον κατανοήσει άρα και να τον ακολουθήσει.

Τα κύρια μέτρα, τα οποία θα πρέπει τα παιδιά να εφαρμόζουν από μόνα τους, είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, το φτέρνισμα στον αγκώνα (αν χρειαστεί), το συχνό πλύσιμο των χεριών (προτιμότερο με σαπούνι αλλιώς με αντισηπτικό) και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου. Για καθένα από αυτά, αφού τους τα εξηγήσετε, ακούστε τις σκέψεις τους. Τα προβληματίζει κάτι σχετικά; Πώς νιώθουν για τη χρήση μάσκας και την απόσταση από τους συμμαθητές τους; Και πάλι η συζήτηση είναι το καλύτερο όπλο ενός γονέα. Ένα ακόμα πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι τα παιχνίδια. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, το σβήσιμο ενός κεριού από κοντινή απόσταση τόσο με μάσκα όσο και χωρίς. Αυτό θα δώσει στο παιδί μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι προσφέρει η μάσκα. Σε αυτό το πείραμα μπορείτε να βασιστείτε για να εξηγήσετε το πώς εξαπλώνεται ο ιός και γιατί και τα μέτρα προστασίας έχουν σημασία.

Άλλωστε, βασικός στόχος, πριν ακόμα μιλήσετε στα παιδιά για τη νέα καθημερινότητα, είναι να κατανοήσουν το ότι ο ιός μπορεί να είναι αόρατος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Αν συνειδητοποιήσουν αυτό, θα καταλάβουν καλύτερα την ουσία των μέτρων. Τα παιχνίδια και τα πειράματα είναι ένας εύκολος τρόπος, για να μεταδώσετε αυτή τη σημαντική πληροφορία.

Μέσα σε όλα θα πρέπει να προετοιμάσουμε τα παιδιά και για το ενδεχόμενο να συναντήσουν συμμαθητές με διαφορετική συμπεριφορά. Εξηγούμε στα παιδιά πως κάθε οικογένεια μπορεί να προσεγγίζει αλλιώς το ζήτημα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και εκείνα να αθετούν τα μέτρα.

Αν τα παιδιά ακολουθούν τα μέτρα, τότε εξασφαλίζεται σε σημαντικό βαθμό η ασφαλής τους παρουσία στο σχολείο. Αυτό όμως σημαίνει ότι η κοινωνικοποίησή τους παίρνει διαφορετική όψη από τη συνηθισμένη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους να συνεχίσουν τα παιδιά να συναντιούνται με τους φίλους τους. Αυτό μπορεί να γίνεται διαδικτυακά ή και εκτός σχολείου, εφόσον τηρούνται τα μέτρα. Ακούστε τις ιδέες του παιδιού πάνω σε αυτό το ζήτημα και υιοθετήστε αυτές που θα βοηθήσουν τα παιδιά να παραμείνουν με ασφάλεια κοντά στους φίλους τους.

Κλείνοντας, για τον δικό σας εφησυχασμό, σας προτείνουμε να έρθετε σε επικοινωνία με το σχολείο, για να βεβαιωθείτε πως και από την πλευρά τους γίνεται ό,τι είναι απαραίτητο για την τήρηση των μέτρων.

Μη ξεχνάτε πως ό,τι χρειαστείτε για να προστατέψετε την υγεία της οικογένειά σας στο σπίτι, τόσο στο σχολείο αλλά και στο σπίτι, μπορείτε να το βρείτε στο Public!