Scott Walker R.I.P.: Ο άνθρωπος που γύρισε πλάτη στις pop επιτυχίες για χάρη της avant garde τέχνης

Περίληψη: Για παραπάνω από μισό αιώνα ο Scott Walker σημάδεψε την pop μουσική μέσα από τις...

Για παραπάνω από μισό αιώνα ο Scott Walker σημάδεψε την pop μουσική μέσα από τις δημιουργίες του, τόσο σαν μέλος των The Walker Brothers, όσο και ως solo καλλιτέχνης. Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή και δικαίως χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο καινοτόμους μουσικούς του 20ου αιώνα.

Ο Noel Scott Engel, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Scott Walker, ακολούθησε την αντίθετη πορεία από πολλά αστέρια των 60s. Μπορεί να κατάγεται από τις ΗΠΑ, αλλά μουσικά καταξιώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και έφτασε στην κορυφή.

Το ταξίδι του στην μουσική ξεκίνησε από την Καλιφόρνια όπου, σαν έφηβος, τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα. Στην Καλιφόρνια γνώρισε τον John Maus, με τον οποίο σχημάτισαν τους The Walker Brothers. Το συγκρότημα συμπλήρωσε το τρίτο μέλος της, ο Gary Leeds. Παρά το όνομα της μπάντας, τα τρία μέλη της δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση μεταξύ τους.

Με τους Walker Brothers, ο Scott Walker περιόδευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1965 και πολύ γρήγορα το συγκρότημα απέκτησε τεράστια φήμη. Την επιτυχία της περιοδείας ακολούθησε η κυκλοφορία του πρώτου τους single, με τίτλο Love Her. Η κορυφή των charts δεν άργησε να έρθει, με τραγούδια όπως το Make it easy on yourself και The sun ain’t gonna shine anymore.

Η μπάντα όμως χώρισε το 1967 και ο Scott αμέσως ακολούθησε solo καριέρα. Μέσα σε λίγο διάστημα κυκλοφόρησε 4 άλμπουμ με τίτλους: Scott, Scott 2, Scott 3 και Scott 4. Η σόλο καριέρα του και οι 4 αυτοί δίσκοι σηματοδοτούν την αρχή του πιο πειραματικού σταδίου της καριέρας του. Χωρίς όμως να έρθει και η απαραίτητη εμπορική επιτυχία. Έτσι, οι Walker Brothers ενώθηκαν ξανά το 1975. Η επανένωση διήρκησε τρία χρόνια, τα οποία συνοδεύτηκαν από την κυκλοφορία τριών ακόμα δίσκων. Το 1978 οι Walker Brothers χώρισαν για δεύτερη και τελευταία φορά.

Η μετέπειτα καριέρα του Scott walker χαρακτηρίστηκε από ακόμα περισσότερο πειραματισμό και εξερεύνηση. Το άλμπουμ Tilt ήταν αυτό που άλλαξε οριστικά την εικόνα του από αυτή ενός pop καλλιτέχνη, σε αυτή ενός μουσικού-σύμβολο της avant-garde σκηνής.

Το έργο του αποτέλεσε επιρροή για πολλούς καλλιτέχνες, όπως ο David Bowie, ο Alex Turner των Arctic Monkeys. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους μετά την γνωστοποίηση του θανάτου του, μεταξύ αυτών και ο Thom Yorke των Radiohead που επισήμανε επίσης την τεράστια επίδρασή του στους Radiohead.

Αν θέλεις να ξαναζήσεις την μουσική του μέσα από την αυθεντικότητα του βινυλίου, τότε μπορείς να επισκεφθείς ένα κατάστημα public ή το public.gr!